Hockeyploeg mist scherpte tegen Korea

Het Nederlands hockeyteam doet in Amstelveen nog uitsluitend mee om de troostprijzen. Na de teleurstellende remise tegen Engeland volgde gisteren een pijnlijke nederlaag tegen Zuid-Korea: 2-1....

Van onze verslaggever Ronald ten Brink

Desondanks was bondscoach Roelant Oltmans niet echt ontevreden. 'Hetresultaat valt tegen en de eerste helft had ook beter gekund. Maar na rustwas er veel beleving. Of het dan pech is of dat de scherpte net onvoldoendeis, durf ik niet te zeggen. We hebben veel kansen gehad. Dat scheptvoldoening. We gaan nu rustig afbouwen in de aanloop naar het EK.'

Zuid-Korea, dat dinsdag met een ongewoon aanvallende tactiekexperimenteerde en toen door Australië met 7-1 werd opgeveegd, speeldegisteren weer zijn vertrouwde spelletje: compact verdedigen en loeren opde counter.

Al vaker is de afgelopen weken gebleken dat Nederland moeite heeft meteen dergelijke speelstijl. Zeker nu in de aanloop naar het Europeeskampioenschap in Leipzig niet ongeremd met energie mag worden gesmeten.

Ook de terugkeer van Taeke Taekema in de defensie is nog geen onverdeeldsucces. De strafcornerspecialist is hersteld van zijn schouderblessure,maar is hij verder nog lang niet de oude.

Opnieuw liep hij een onnodige gele kaart op, misten zijn passes precisieen haperde de strafcorner. In totaal mocht Taekema er drie nemen en hetmeeste venijn zat in de tweede, die van de lat afspatte. Hij leek er ookzijn frustratie mee af te schudden.

Opvallend was dat de enige Nederlandse treffer werd gemaakt doorRoderick Weusthof, die een keer voor de strafcorner mocht aanleggen,namelijk toen Taekema op de strafbank zat. Zuid-Korea had, ook uit eenstrafcorner, in de 28ste minuut de score geopend. De gelijkmaker viel begintweede helft en luidde een heftig Nederlands offensief in.

De echte Nederlandse kansen kwamen pas nadat Zuid-Korea opnieuw eenvoorsprong had genomen. Sung Hoon Yung scoorde met een schitterendebackhand, maar had nooit zo vrij op de kop van de cirkel mogen staan.

Weusthoff en Matthijs Brouwer misten daarna prima kansen. 'Zij krijgener een en wij een stuk of vijf', maakte Oltmans enigszins zuur de balansop.

Het was zijn tweede nederlaag (na China in januari) sinds hij begin ditjaar als bondscoach zijn tweede termijn inging. Het gevolg is dat hijzondag met zijn elftal ontbreekt op de slotdag van het achtlandentoernooi.Nederland speelt in ieder geval zaterdag, hoogstwaarschijnlijk om de vijfdeen zesde plaats.

Australië is inmiddels vrijwel zeker van deelname aan de finale. Deopmerkelijk fitte ploeg van coach Barry Dancer demonstreerden gisteren hoeje een jong, onervaren team als Engeland oprolt. De olympisch kampioenliet zijn tegenstander eerst uitrazen en sloeg vervolgens genadeloos toe.

Tot tien minuten na rust konden de Britten hoop koesteren op een nieuweverrassing. Australië zette toen een tandje bij en demarreerde van 1-1naar 6-2. De koploper van groep B heeft nu het imposante doelsaldo van13-3.

Na de Spelen in Athene kwamen de Australiërs voor het eerst weer bijeeneind mei in Maleisië voor de Azlan Shah Cup, een toernooi met voornamelijkAziatische deelnemers. De olympisch kampioen ontbrak bij de ChampionsTrophy, omdat een reis naar Pakistan vorig jaar door het Australischeministerie van Buitenlandse Zaken te gevaarlijk werd geacht.

In december wil Australië in Chennai (India) het verloren terreinheroveren. Maar nog belangrijker dan de rentree in de Champions Trophyvindt Dancer de Ocean Cup in Fiji een maand eerder.

'Dat toernooi is voor ons cruciaal, ook al is Nieuw-Zeeland onze enigeserieuze concurrent. De winnaar plaatst zich direct voor het WK inMönchengladbach en vermijdt lastige kwalificatiewedstrijden in China Datis ons hoofddoel dit jaar.'

In Amstelveen brengt Dancer elf gouden-medaillewinnaars op de been. Enverzadigd zijn ze nog geen van allen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden