Hockeyers verspelen brons op WHL tegen India

Bondscoach Max Caldas gebruikte de finale van de World Hockey League om basisspelers rust te gunnen en jonge talenten een kans te geven. Toch was het niet de bedoeling om naast het podium te eindigen. In een krankzinnig duel met gastland India gaf het Nederlandse team de derde plaats uit handen door na een 5-5 gelijkspel de shoot-outs met 3-2 te verliezen. 'De chaos in het spel heeft ons genekt', aldus Caldas, tegenover Hockey.nl.

Robert Misset
Billy Bakker met rechts Raghunath Vokkaliga Beeld anp
Billy Bakker met rechts Raghunath VokkaligaBeeld anp

Bij een 2-0 voorsprong tegen India leken de hockeyers de World League alsnog te besluiten met brons. Hertzberger verzuimde het duel met de ploeg van coach Roelant Oltmans te beslissen, waarna een oude kwaal zich openbaarde. Van 0-2 (Pruyser en Van der Schoot) demarreerde India naar 3-2 door treffers van Ramandeep, Rupinder Pal en vedette Sardar Singh.

De passing was slordig, het balverlies veelvuldig. Het Nederlandse team met debutanten als Bovendeert, Kellerman en De Mol oogde te groen en was niet meedogenloos. Evenals in het prestigegevecht met Australië ervoeren de jonge spelers dat het internationale niveau niet valt te vergelijken met de wekelijkse potjes in de hoofdklasse.

In het kolkende hockeystadion in Raipur gingen alle remmen los. Er vielen maar liefst zeven goals in het vierde kwart. Eerst benutte Van der Weerden een onterecht gegeven strafcorner, waarna het Nederlandse team wederom dramatisch verdedigde. Schuurman gaf een strafcorner weg, die lijnstopper Turkstra slechts met de voet kon pareren. Rupinder Pal passeerde keeper Blaak met een strafbal, waarna Nederland vergeefs bij de videocounter de 5-3 na een flitsende counter van India aanvocht. Er ging fataal balverlies van aanvoerder van cder Horst aan vooraf. Nederland knokte zich in de laatste vijf minuten terug. Van der Weerden benutte een strafbal en maakte in de slotseconden de 5-5 met zijn befaamde sleeppush. Ook in de shoot-outs verspeelden de hockeyers een voorsprong. Op 2-2 faalde Verga in het pokerspel, waarbij de aanvaller vanaf de 23-meterlijn binnen acht secondende keeper moet passeren. Na een vermeende overtreding van doelman Blaak op de inzet van Manpreet kreeg Rupinder Pal een herkansing. Met een strafbal ontketende hij een volksfeest in Raipur.

Australië won de World League door in de finale België met 2-1 te verslaan. Met nederlagen tegen Australië en India sloot het Nederlandse team de HWL in mineur af. De Europees kampioen kwam onvoorbereid naar Raipur, maar deze selectie bleek niet in balans.

Coach Caldas had zich geërgerd aan de nonchalance bij zijn spelers. 'We hadden het duel met India onder controle en geven het onnodig weg. We moeten hier van leren. Het is een wijze les op weg naar de Spelen van Rio.'

Mirco Pruijser met links Jasjit Singh Kular tijdens de wedstrijd om de derde plaats tussen de mannen van Nederland en India Beeld anp
Mirco Pruijser met links Jasjit Singh Kular tijdens de wedstrijd om de derde plaats tussen de mannen van Nederland en IndiaBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden