HockeyPlay-offs

Hockeyers Kampong zetten met titel ook trend voor Nederlandse team

Drie keer kwamen de hockeyers van Amsterdam terug na een achterstand in de leukste play-offs sinds jaren. De finale werd een fascinerend drieluik, waarin Kampong als de effectiefste ploeg kampioen werd.

Robert Misset
De spelers van Kampong vieren de landstitel. Beeld ANP
De spelers van Kampong vieren de landstitel.Beeld ANP

Zaterdag dwong Amsterdam met een 2-1 zege een verlenging af, zondag prolongeerde Kampong de landstitel met een 3-1 overwinning. In 2017 had Kampong 32 jaar gewacht op de landstitel, dit seizoen voelde de ploeg van coach Alexander Cox de druk van de opgejaagde titelhouder. In de halve finales van de play-offs tegen Oranje Rood leunde Kampong op de Ierse keeper David Harte, die zich wederom als de grootmeester van de shoot-outs manifesteerde. Ook in het eerste duel met Amsterdam was Harte superieur in het psychologische steekspel tussen de aanvaller en keeper.

Maar uitgerekend de bij Kampong opgeleide Jan de Wijkerslooth greep in deel 2 en 3 van de finale een hoofdrol in het doel van Amsterdam. Zaterdag had Amsterdam zich, evenals in de halve finales tegen Bloemendaal, opgericht. Zeg nooit dat de hockeyers van Amsterdam dood en begraven zijn, want ze vonden ook bij Kampong een tweede adem. Topschutter Mirco Pruyser schitterde zaterdag met twee fabuleuze backhands, en ook zondag etaleerde hij zijn handelsmerk.

Niemand was dit seizoen favoriet in de play-offs, het thuisvoordeel bleek relatief. Zo marginaal waren de verschillen tussen Kampong, Amsterdam, Oranje Rood en Bloemendaal, de topvier van de hoofdklasse, dat details de uitkomst bepaalden. Het supertrio van Amsterdam hield de finale tot het laatste kwart spannend. Valentin Verga sloopte uit pure frustratie een stoel met zijn stick, nadat zijn ploeg opnieuw naast de titel greep.

Schitterende solo’s

Pruyser scoorde drie keer in de finale, Amsterdam-aanvoerder Billy Bakker was zondag de beste man op het veld. Met schitterende solo’s forceerde hij drie strafcorners, maar juist op dat onderdeel faalde Amsterdam opzichtig. Zaterdag mocht specialist Justin Reid-Ross vijf keer aanleggen en bleef hij op nul staan.

Niet voor het eerst bleek de Zuid-Afrikaanse verdediger geen killer op het hoogste podium. Zondag pushte Reid-Ross de bal uit zeven pogingen welgeteld één keer tussen de palen en vond maar liefst vier maal uitloper Sander de Wijn op zijn weg. De Australische coach Graham Reid leerde Amsterdam dit seizoen grote wedstrijden te winnen, maar tegen 0 uit 12 uit de corner is niet te vechten.

‘Natuurlijk moet er minstens één bal in’, aldus de 33-jarige Teun Rohof. De oude soldaat van Amsterdam is niet kapot te krijgen, terwijl oud-international Klaas Vermeulen met een pijnlijk optreden illustreerde dat hij misschien wel te lang is doorgegaan. Vermeulen was op de Spelen van 2012 in Londen nog de controleur van de Nederlandse ploeg, zondag werd hij in het laatste kwart aan alle kanten voorbijgelopen door de fittere spelers van Kampong.

Coach Alexander Cox (Kampong) met assistent-coach Kai de Jager na de finale van de play-offs om de landstitel tussen de heren van Kampong en Amsterdam (2-1).  Beeld ANP
Coach Alexander Cox (Kampong) met assistent-coach Kai de Jager na de finale van de play-offs om de landstitel tussen de heren van Kampong en Amsterdam (2-1).Beeld ANP

Weerbaar

Amsterdam moest zijn vedetten te lang laten spelen, ook omdat middenvelder Buissant zaterdag opnieuw werd geveld door een hamstringblessure. Kampong had een duel minder gespeeld in de play-offs dan Amsterdam, maar bleek ook mentaal ijzersterk. ‘Vanaf de eerste minuut stond er een ander team dan zaterdag’, aldus Kampong-aanvoerder De Wijn. ‘Wij hebben ook bewust de druk gelegd bij ploegen die al veel langer wachtten op de titel dan wij.’

Trainer Cox verlegde accenten om zijn ploeg weerbaarder te maken in een volgende titelrace. Zo hanteerde Kampong zondag de ‘hoge press’ in het eerste kwart en werd Amsterdam onder de voet gelopen. De Utrechters beheersen ook de counter tot in de finesse. Reid-Ross knoeide bij de uitvoering van de strafcorner en de ‘turn-over’ van Kampong binnen vijf seconden was er één voor de leerboeken.

Met een formidabele scoop over zestig, zeventig meter bediende Robbert Kemperman spits Björn Kellerman, die keurig aflegde op Jasper Luijkx: 1-0. Kellerman is bij het Nederlandse team een andere hockeyer geworden, veel doelgerichter en koeler. ‘De kracht van deze ploeg is de diversiteit’, aldus De Wijn. ‘Iedereen kent zijn rol, we vullen elkaar perfect aan.’

Tien procent extra

Zo brak het leeuwenhart van de spelers van Amsterdam en constateerde De Wijn dat Kampong zich onverzettelijk toonde, nadat zaterdag het eerste matchpoint in de finale was verspeeld. Vanwege zijn studie had hij een jaar pauze genomen bij de Nederlandse ploeg, maar bondscoach Max Caldas zal de topverdediger er na de zomer graag weer bijhalen. ‘Ik merkte wel dat ik soms die vijf tot tien procent extra miste die je met de trainingen bij het Nederlandse team opbouwt.’

Deze play-offs illustreerden toch al dat de missie van Caldas tastbaar begint te worden. Op de Spelen van Rio de Janeiro manifesteerden de hockeyers zich als lifestylesporters, die zichzelf niet konden pijnigen. Caldas kondigde een cultuuromslag aan, die zijn Australische assistent Reid ook doorvoerde bij Amsterdam. Cox, voormalig assistent en boezemvriend van Caldas, maakte van Kampong een flexibele kampioensploeg. Internationals werden stoere kerels en winnaars.

Terecht noemde Cox de apotheose van de hoofdklasse ‘reclame voor het hockey’. Vooral zaterdag was het smullen op de ‘Klapperboom’, al zou je bij die naam eerder een kinderopvang verwachten dan het veld van de landskampioen. Amsterdam wacht alweer zes jaar op de landstitel en dat begint te schuren. Mooi en calculerend hockey was dit seizoen het visitekaartje van Kampong. Bondscoach Caldas zal die trend graag voortzetten bij de nationale ploeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden