Hockeycoaches mogen doorgaan ondanks echec op Spelen

Beide bondscoaches van de hockeybond presteerden onder de maat op de Spelen. Ze mogen alletwee blijven. Dat was vroeger wel anders.

Max Caldas. Beeld anp

Bondscoach Max Caldas eindigde met de hockeyers slechts als vierde op de Spelen van Rio. Toch bepaalde de directie van de hockeybond (KNHB) dat hij voldoende krediet heeft opgebouwd om te mogen aanblijven. Coach Alyson Annan verspeelde met de vrouwen een gouden medaille in Rio en bleek niet bestand tegen de druk. Toch krijgt Annan een nieuw contract tot het WK in 2018, een trendbreuk met het verleden.

Caldas bekende onlangs in de Volkskrant dat hij in Rio een kapitale inschattingsfout had gemaakt door teveel afstand te nemen van zijn spelers. Hij dacht van lieve jongens winnaars te hebben gemaakt met de Europese titel in 2015. Wederom werd de meerderheid van de selectie ontmaskerd als lifestyle sporters, die zichzelf niet kunnen pijnigen. Toch verdient Caldas als kampioenenmaker een herkansing, zij het met een meer gelouterde en kritische staf om zich heen.

Drastische hervormingen

Alleen de bezem halen door de selectie is niet voldoende om de mannenploeg te reanimeren. Fijntjes constateert Caldas dat de mannen in 2018 al twintig jaar geen wereldkampioen meer zijn geweest. Hij pleit voor drastische hervormingen: een kleinere hoofdklasse met minder buitenlanders. Shoot-outs na een gelijkspel en trainen met de mentaliteit van tennissers en volleyballers voor wie elk punt telt. Durft de bond het sein te geven voor een revolutie?

Met het nieuwe contract voor Annan geeft de KNHB-directie een ander signaal af. Zelden zette een coach zichzelf zo te kijk als Annan tijdens de Spelen. Toen de halve finale tegen Duitsland door shoot-outs moest worden beslist, dacht Annan dat er nog een kwart te spelen te was. Die boodschap gaf ze ook mee aan haar verbijsterde speelsters.

Ontluisterend waren de beelden van de NOS. De hockeysters negeerden hun dolende coach en namen de regie in handen. Annan was als eerste bezweken onder de spanning, ook zonder haar inbreng overleefde het Nederlandse team de shoot-outs tegen Duitsland.

Alyson Annan. Beeld Nederlandse Freelancers

Annan erkende dat ze een black-out had en vertelde dinsdag aan Hockey.nl dat ze 'fitter van geest' had moeten zijn. In de finale tegen Groot-Brittannië verkrampte Annan - en met haar de vrouwenploeg - opnieuw. Ook nu waren de beelden dodelijk.

Fysiek en mentaal gesloopt zat Annan moederziel alleen in de dug-out. Ze keek gelaten toe hoe haar speelsters evenals bij de shoot-outs na de EK-finale in 2015 werden betoverd door de Britse keepster en 'penaltykiller' Maddy Hinch.

Archiefbeeld van Janneke Schopman. Beeld anp

Imposante erelijst

Annan had als aanvoerder van Australië een imposante erelijst opgebouwd, waardoor ze volgens captain Maartje Paumen als 'een baas' binnenkwam bij de Nederlandse internationals. De coach Annan blonk vooral uit als assistent, in die rol werd ze geprezen als strateeg en tactisch brein. De hoofdtrainer Annan struikelt geregeld door de stress, bovendien heeft ze het Nederlandse team niet beter laten hockeyen.

Sinds het WK van 2014 heeft de vrouwenploeg geen hoofdprijs meer gewonnen, ook onder leiding van Annan faalden de hockeysters in grote wedstrijden. Haar voorgangers werden er keihard op afgerekend. Herman Kruis moest in 2010 vertrekken na de nederlaag in de WK-finale tegen aartsrivaal Argentinië. De bond benadrukte toen al dat alleen de eerste plaats telde.

Als opvolger van Caldas kreeg Sjoerd Marijne vorig jaar de rekening gepresenteerd, toen het vrouwenteam tijdens de EK-finale tegen Engeland uit elkaar viel. Bij haar afscheid als bestuurslid topsport zal Marjolein Bolhuis moeten constateren dat ze drie keer de verkeerde bondscoach heeft aangesteld. Ook Annan voldeed niet aan de norm, maar een derde ontslag zou te veel gezichtsverlies hebben betekend voor de bond.

Oud-international en coach Janneke Schopman was het beste alternatief geweest voor Annan. De bond durfde het in 2014 niet aan om haar te benoemen, waarna ze naar Amerika vertrok. Nu moet Annan bewijzen dat ze meer kan dan het gedachtegoed van haar Australische mentor Ric Charlesworth kopiëren. En Caldas kan zich met de mannen geen echec als in Rio meer permitteren om zijn geloofwaardigheid te behouden.

Het EK in 2017 in het gerenoveerde Wagener Stadion is een eerste test of hockeyland Nederland nog meer is dan kampioen toernooien organiseren.

Archiefbeeld van Ellen Hoog en Marjolein Bolhuis. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden