Hockey wordt pas topsport als toeristen zijn afgevoerd
EHF-voorzitter Marijke Fleuren zegt niet te schrikken niet van de monsterscores. Polen en Rusland zijn de lachertjes van het EK en illustreren dat hockey mondiaal een kleine sport is.
Slechts acht landen spelen op Queen Elizabeth Olympic Park in Londen om de Europese hockeytitel en het zijn er nog te veel voor een volwaardig toernooi. Engeland-Rusland (10-1) en Spanje-Rusland (9-0) bij de mannen, Nederland-Polen (9-0) en Nederland-Spanje (8-1) in het vrouwentoernooi; deze bespottelijke uitslagen illustreren dat hockey pas topsport wordt als de toeristen zijn afgevoerd.
Bondscoach Sjoerd Marijne laat tegen Polen Amsterdam-keepster Anne Veenendaal debuteren op het EK, maar hij had ook zijn moeder in het doel kunnen zetten. Veenendaal is toeschouwer bij welgeteld twee Poolse aanvallen in de cirkel. Of Marijne niet - als voormalig bondscoach Marc Lammers - had overwogen helemaal geen keeper op te stellen en een extra veldspeelster in te zetten? 'Nee, mede uit respect voor de tegenstander.'
Polen dwingt echter geen respect af. De EK-debutant werd bij de Hockey World League in Brasschaat al met 12-0 vernederd door Nieuw-Zeeland. 'Het is goed dat een nieuw land meedoet aan het EK, maar Polen stelt niet veel voor', zegt Ellen Hoog nadat ze zaterdag in haar 200ste interland drie keer heeft gescoord. 'De drie Poolse vrouwen die in Nederland bij MOP spelen, zijn aardige hockeysters. De rest kan er weinig van en is bovendien niet fit.'
Ook de Poolse hockeysters met overgewicht lopen giechelend door de mixedzone in Lee Valley Hockey en Tennis Centre. Ze hebben de schade zondag tegen België beperkt tot een nederlaag met draaglijke (4-1) cijfers.
'We hebben genoten', zegt aanvoerder Rybacha. Meedoen is voor Polen belangrijker dan winnen, maar deze recreanten schaden het aanzien van het vrouwenhockey. Nederland had zaterdag met 15-0 kunnen winnen, zondag verzuimden de vrouwen eveneens om Spanje met dubbele cijfers af te straffen.
Het hockey liet zich op het succesvolle WK in 2014 in het voetbalstadion van ADO Den Haag van zijn beste kant zien, maar mondiaal blijft het een kleine sport. Buiten Nederland heeft een titeltoernooi al snel minder allure. Op het olympische park koesteren de Nederlandse internationals mooie herinneringen aan het hockeytoernooi van de Spelen in 2012, dat een kilometer verderop plaatsvond.
Zondagavond is het stadion met bijna 5.000 toeschouwers uitverkocht als de Britse hockeyers Nederland ontmoeten, 's middags spelen de Nederlandse vrouwen in een troosteloze ambiance tegen Spanje. Voor de Britse media lijkt het EK niet te bestaan. In de sportbijlage van dagblad The Times is op 24 pagina's geen letter over hockey te vinden. De Daily Telegraph houdt het op 150 woorden over de Engelse teams.
Alleen in Nederland is hockey een grote sport, de vrouwen spelen op hun eigen planeet. De concurrentie is lichtjaren verwijderd van het niveau van de olympisch- en wereldkampioen, die gewend is om zijn eigen standaard te bepalen. De ironie wil dat uitgerekend de Europese titel nog ontbreekt, na het echec op het EK in 2013 in Boom. Voor de vrouwen begint het EK traditioneel pas in de halve finales.
Bij de mannen zijn met Duitsland, Nederland, Engeland en België vier landen uit de topvijf van de wereldranglijst vertegenwoordigd. De rest is programmavulling, maar niemand durft de vinger op de wonde te leggen. 'Je hoopt dat de Poolse hockeysters de videobeelden bestuderen en beter worden van deze wedstrijden', zegt bondscoach Marijne.
Mannen bij laatste vier
De Nederlandse hockeyers hebben zich door een 2-0-zege op Engeland geplaatst voor de halve finales van het EK. De ploeg van bondscoach Max Caldas is bovendien al verzekerd van de eerste plaats in poule A, omdat het zwakke Rusland ook in de laatste groepswedstrijd in Londen als kanonnenvoer zal dienen. Nederland domineerde zeker na rust, maar verzuimde het gastland al eerder de genadeslag toe te brengen.
Mirco Pruyser bewees zijn status als goaltjesdief door de rebound na een strafcorner van Kemperman, stand-in voor Van der Weerden en Hertzberger, met een halve smash te benutten. 'Een echte spitsengoal', aldus de aanvaller van Amsterdam. Constantijn Jonker miste twee opgelegde kansen in het derde en vierde kwart. 'Dat kan ons in de halve finales opbreken', zei bondscoach Caldas. 'We moeten nog effectiever worden.' Toen Jonker voor de derde keer de Britse keeper Jenner in het vizier kreeg, rondde hij wel fraai af met een tip-in. 'In het internationale hockey krijg je zelden drie kansen', aldus Jonker. 'Die missers spookten wel even door mijn hoofd, maar gelukkig kon ik het afmaken.' Caldas roemde de teamprestatie, want Nederland oogde stabiel in het aantrekkelijke duel.
Hobbyisme
Hij weet wel beter. Hockey is hobbyisme in het land van de wereldkampioen volleybal en dat zal na de tragikomische voorstellingen van de Poolse vrouwen niet veranderen.
De Russische bondscoach Michael Boekatin is al moedeloos aangetroffen in de bar van het spelershotel. Videobeelden? Hij heeft niet eens een videocamera tot zijn beschikking. De Russen zijn het lachertje van het EK, maar het mag niet hardop worden gezegd.
'Pijnlijke uitslagen? Ik vind het te vroeg voor die conclusie', zegt Marijke Fleuren, de Nederlandse voorzitter van de Europese hockeyfederatie (EHF).
Te vroeg? Danst de folklore niet al dertig jaar vrolijk mee op elk hockeytoernooi? Fleuren zegt het systeem te koesteren waarbij de beste twee ploegen op het EK voor B-landen promoveren naar de elite.
Het is een te grote stap voor dwergen als Polen en Rusland, waar hockey na de ontmanteling van de Sovjet-Unie een zachte dood is gestorven. En dus strijden ook in Londen vier landen serieus om de EK-titel, het is de tragiek van het hockey.
Fleuren is tegen het besluit van de internationale federatie (FIH) om het aantal deelnemers op het WK uit te breiden van 12 naar 16 landen. 'Je wilt competitieve wedstrijden, ik vrees dat het leidt tot meer grote uitslagen.'
Fleuren houdt vast aan acht landen op het EK. 'Op het EK in 1999 met twaalf landen hadden we uitslagen van 16-0, daarom gingen we terug naar acht teams.' Het hockey is er niks mee opgeschoten. 'Die associatie heb ik niet', zegt ze. Juist die struisvogelpolitiek kan de olympische status van het hockey opnieuw ondermijnen.