Hirving Lozano kwam als een komeet, en zo zal hij vertrekken ook

Zijn start bij PSV is sensationeel. Met negen doelpunten in tien duels kan Hirving Lozano zich meten met Romario en Van Nistelrooij. Of de Mexicaan nog lang voor PSV zal spelen? Hij kwam als een komeet en hij zal vertrekken als een komeet.

Bart Vlietstra
Hirving Lozano op zijn best - met de bal aan zijn voet slalommend door de defensie. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Hirving Lozano op zijn best - met de bal aan zijn voet slalommend door de defensie.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Een huis hoefden ze bij PSV niet voor Hirving Lozano te zoeken. Dat had de Mexicaan voor zijn komst van CF Pachuca naar Eindhoven afgelopen zomer zelf al gevonden. Gewoon Google Earth erbij gepakt, op wat makelaarssites gekeken, de beschrijvingen in de vertaler gegooid en huppakee: dat ene huis aan de rand van Eindhoven-centrum moest het worden.

Slagvaardig is de nieuwe, veelscorende aanvaller van PSV ook buiten het veld. Uit de vele interviewaanvragen (zie kader) kiest de 22-jarige aanvaller graag zelf, na informatie te hebben ingewonnen bij de perschef. Wat is dat voor medium? Wat is de insteek van het gesprek? Wie bedienen ze?

'Bij PSV creëren we graag een warm bad voor spelers, zeker die uit Latijns-Amerika. Maar ik heb niet het idee dat hij dat nou per se nodig heeft. Hij weet heel goed wat-ie wil', zegt voormalig international Boudewijn Zenden, assistent-/buitenspelerstrainer van PSV.

Lozano tekende tot liefst 2023 bij PSV, al verwacht niemand dat hij tot 2020 bij PSV speelt. Zijn start is sensationeel te noemen met negen doelpunten en drie assists in tien wedstrijden. Met franjeloze dribbels, perfecte aannames, slimme passes en geraffineerde schoten. Zijn explosieve loopacties in de diepte zijn een verademing in een tijdperk dat buitenspelers de bal vooral komen halen.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

'Kwelduivel'

Lozano arrivieerde in Eindhoven na een zware zomer bij The Confederations Cup in Rusland, waar hij ook al de blikvanger was, net als tijdens de daaropvolgende interlands met Mexico. In België, toch wel wat gewend qua aanvalstalent, moesten ze even bijkomen na België-Mexico, twee weken geleden. 'Kwelduivel' Lozano geselde ervaren Belgische verdedigers als Thomas Vermaelen en Laurent Ciman doorlopend. Hij klopte de excellente Chelsea-doelman Courtois twee keer op fenomenale wijze.

Op de tribune keek technisch manager Brands gelukzalig toe, de waarde van PSV's nieuwste parel zal al ruim verviervoudigd zijn naar 30, 40 miljoen euro.

Lozano aantrekken was een beproeving. Bij zijn voormalige club Pachuca, een stad even ten noorden van de hoofdstad, wilden ze dat hij de wereldbeker voor clubteams nog zou meespelen om zo verder in waarde te stijgen. Of anders direct naar het Spaanse Celta de Vigo dat ook al maanden met hem bezig was en meer geld bood dan de ruim 8 miljoen euro (exclusief bonussen en doorverkooppremies) van PSV. Zaakwaarnemers vertelden Lozano te wachten op de Spaanse en Engelse top die al naar hem informeerde.

Maar Lozano wilde naar PSV. Door de inspanningen van Brands, die soms het vliegtuig naar Mexico pakte met 10 procent hoop op een goede afloop. Door PSV-scout Denny Spronck die vijf jaar geleden al langs de lijn stond bij Pachuca. Door de goede ervaringen van de Mexicaanse spelers Salcido, Rodríguez, Guardado en Moreno bij PSV. Maar vooral omdat Lozano dat gewoon zelf had bedacht.

'Hij is als een komeet de eredivisie in gedenderd en gaat er, als het zo doorgaat, als een komeet weer uit. Maar hij is slim genoeg om te weten wanneer de tijd rijp is', meent Zenden, die als voetballer enigszins vergelijkbare kwaliteiten had. Zenden nam PSV als springplank naar clubs als Barcelona, Chelsea en Liverpool en speelde op diverse eindtoernooien.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De Maastrichtenaar was eerder assistent-manager bij Chelsea. Werken met Lozano bevalt hem uitstekend. 'Omdat het een vrolijk, open ventje is. Maar ook een vechter, die niet zit te piepen als-ie een schop krijgt. Tenzij je hem echt op zijn staart trapt, dan bijt-ie van zich af. Dat moet je óók hebben.'

Lozano past zich gemakkelijk aan. 'Bij PSV veranderen we op de training telkens de spelregels zodat spelers continu moeten schakelen. Hij heeft dat direct door, weet precies hoe hij zijn voordeel moet halen. Zijn explosiviteit is al een wapen op zich, maar hij probeert telkens zijn loopacties te verbeteren. Hij is eigenwijs in de goede zin van het woord, maar toch heel coachbaar.'

'Prachtige puber'

Hoe anders was dat toen jeugdtrainer Wout Westerhof de jonge Lozano vijf jaar geleden in zijn ploeg kreeg bij Pachuca onder 17 jaar. 'Ik heb nachten wakker gelegen van die jongen. Hoe kon ik hem raken? Prikkelen? Zonder hem te verliezen?'

Westerhof kwam in 2010 naar Mexico met zijn vader, oud Ajax- en PSV-coach Hans Westerhof. Die trainde in het Midden-Amerikaanse land topclubs als Chivas en Necaxa en was technisch directeur was bij Pachuca. Wout Westerhof schetst de Lozano van toen als een 'prachtige puber'.

'Hij was zo veel beter dan de rest, besliste de wedstrijd soms op halve kracht. Dan kreeg hij van iedereen een staande ovatie: zaakwaarnemers, clubmensen, ouders. Als die rare Hollander dan op maandag zei dat hij helemaal niet goed had gespeeld, keek hij die vol ongeloof aan. 'Ik heb toch die wedstrijd beslist, of niet?''

40 miljoen

40 miljoen euro zou Lozano nu al waard zijn, beduidend meer dan de ruim 8 miljoen euro (exclusief bonussen en doorverkooppremies) die PSV deze zomer betaalde.

Voor grote wedstrijden hoefde Westerhof weinig te doen. 'Dan was hij sowieso goed. Maar soms liep hij de kantjes eraf, ging hij zaniken tegen de scheidsrechter en steeds die handjes omhoog bij een verkeerde pass.'

De gedachte aan Romario, de meest illustere goalgetter van PSV én de plaaggeest van vader Hans Westerhof, dringt zich op. De voormalige coach, die PSV in 2012 al tipte over Lozano, meent: 'Och, die was wel wat graden erger, die deed dingen bewust. Misschien had ik daar anders mee moeten omspringen, ik was wat te straight. Wout is daar beter in. De toppers krijgen al heel jong een andere behandeling in die landen. Je moet de balans zoeken.'

Lozano's bijnaam is Chucky, naar de moordlustige pop uit de gelijknamige filmreeks. Wout Westerhof: 'Iedereen krijgt hier een bijnaam. Mij noemen ze Pepe. Een speler heet 'Zonder Voorhoofd', omdat-ie een klein voorhoofd heeft, een ander 'de Toekan' vanwege zijn punthoofd. Lozano liet andere jongens op het internaat graag schrikken, begreep ik, vandaar Chucky.'

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Dat was het wel qua streken. 'Hij kwam nooit te laat, ging niet stiekem op stap. Maar hij bleef langer 'kind' dan zijn ploeggenoten. Chucky moest het zelf oppakken. Je kunt als coach ook niet continu de strijd aangaan. En daar draaide het wel op uit, dat ik de hele training vooral met hem bezig was.'

Dat zijn vriendinnetje Ana ineens zwanger bleek en Lozano op zijn 18de vader werd, wordt gezien als een verkapte zegen. 'Hij werd volwassener. Zijn schoonfamilie is heel nuchter. Hij kwam ook bij het eerste. De Mexicaanse competitie is fysiek loeizwaar en keihard, de druk op zijn schouders werd gigantisch, dan word je snel groot. Toch denk ik dat het juist goed voor hem is. Hij moet altijd een prikkel hebben. Dat zal PSV goed moeten aanvoelen. Anders heb je de kans dat-ie er minder voor gaat.'

Bijzonder zelfkritisch

Op het kunstgras van PEC Zwolle, het weekeinde na zijn twee doelpunten tijdens België - Mexico, speelde Lozano vorige week vrij belabberd. Bij PSV bezweren ze dat hun nieuwe ster niet al is opgestegen door alle complimenten. Dat het ook geen kwestie was van 'beetje moe', het favoriete excuus van Romario na een slechte wedstrijd.

Zenden ziet Lozano nog zo aan komen lopen op de training, de dag na 'PEC'. Bijna nederig vragend wat er nou fout ging bij een geblokt schot. Na de training ging hij extra afwerken. Bij het bekijken van de videobeelden was hij bijzonder zelfkritisch.

Topschutters PSV

(gescoord in eerste tien wedstrijden)

Romario 9
Van Nistelrooij 9
Lozano 9
Ronaldo 7

De Premier League of de Primera Division, wat zou hem beter passen? Ervaringsdeskundige Zenden: 'Spanje past hem iets beter, denk ik. De Premier League is wel erg zwaar, hoor. Hangt ook van de club af. In het Manchester City van Guardiola kan hij morgen mee. Bij Stoke zou hij het moeilijk hebben. Chucky is fysiek nog in ontwikkeling. Nog anderhalf jaar PSV lijkt me ideaal. Maar ja, als hij topscorer wordt, op het WK schittert, dat kunstgras zat is en er komt een megabod dan kan het snel gaan natuurlijk.'

Nu al zou PSV forse biedingen binnenkrijgen. Vrees voor een vertrek in de winterstop lijkt ongegrond. Domweg omdat Lozano dat zelf niet praktisch vindt. Hij wil dit seizoen in alle rust de laatste modules voor zijn studie 'fitnesscoach' halen. En ook al spreken ze op trainingscomplex De Herdgang een aardig woordje Spaans, daar hoeft niemand hem bij te helpen. Dat kan Chucky wel alleen.

Hirving Lozano maakt de tongen los, vooral in Mexico. Enkele feiten op een rij.

De presentatie van Lozano op 22 juli was de drukstbezochte bij PSV ooit. Alleen al zeventien cameraploegen, voornamelijk uit Mexico, waren aanwezig. ESPN (acht tot tien miljoen kijkers) volgde hem tot 's avonds laat en kwam later terug voor een live-interview met Lozano in de populairste voetbalshow in Midden- en Zuid-Amerika 'Jorge Ramos y su banda'.

Lozano is een van de hoofdrolspelers in een documentaireserie genaamd 'Phenoms', waarvoor maakster Laura Hernandez geregeld naar Eindhoven reist.

Ruim dertig interviewaanvragen liggen er momenteel bij PSV voor Lozano. Van de grote Madrileense sportkrant Marca tot een Mexicaans jeugdvoetbalblad en van Tiki Taka Touzani tot De PSV Supporter.

Tv-zender Claro Sports heeft twee vaste correspondenten in Eindhoven gestald.

PSV heeft op alle social media 32 procent meer volgers uit Mexico sinds bekend werd dat Lozano in Eindhoven ging spelen.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden