Hippische sport weer in aanzien gedaald

Twee barrages waren ervoor nodig om het olympische erepodium van de springruiters te bepalen. Het was reclame die de hippische wereld goed kon gebruiken, nu het internationale aanzien van de sport verder is besmet....

Van onze verslaggever Mark Misérus

De Canadees Eric Lamaze vond in de olympische titel de bekroning van een sterk jaar. Hij liet de Zweed Rolf-Goran Bengtsson met zilver achter in de beslissingsronde in de Hongkong Jockey Club.

De Amerikaanse Beezie Madden had eveneens een barrage nodig om zes concurrenten voor het brons te verslaan, onder wie twee Nederlanders. Marc Houtzager en Angelique Hoorn konden tevreden zijn met de achtste en de negende plaats. Het was een waardig olympisch debuut. Ze overtroffen de routinier uit hun ploeg, Gerco Schröder (zestiende).

Meer positiefs viel er niet te melden vanuit Zuidoost-China. De internationale paardensportfederatie FEI moet vrezen dat de toch al niet extreem populaire hippische onderdelen verder in aanzien dalen bij de samensteller van het olympische programma, het IOC. Er zullen uren van diplomatie nodig zijn om de gebeurtenissen van donderdag recht te praten.

Vier paarden van voorname springruiters werden positief bevonden bij een dopingcontrole. In het bloed en de urine van de dieren werd capsaicin aangetroffen. De uit cayennepeper afgeleide stof dient diverse doelen.

Volgens de Nederlandse veterinair expert Annette van Weezel Errens is capsaicin als smeersel geschikt om de gewrichten van het paard licht te verdoven nadat die klappen krijgen bij het neerkomen na een hindernis. Ze noemt het ‘redelijk onschuldig’, hoewel elke lichaamsvreemde stof verboden is bij een paard. Het middel is overal vrij verkrijgbaar. Diverse websites beloven dat het middel bij tests niet is op te sporen.

Mogelijk hebben enkele olympische springruiters of hun dierenartsen die gok gewaagd. Niet bij iedereen was bekend dat sinds enige tijd een dopingtest is ontwikkeld die het gebruik van capsaicin kan aantonen, zo zei Paul Farrington, lid van de veterinaire commissie van de FEI.

Het doet denken aan de Tour de France, waarin diverse wielrenners struikelden over een nieuwe dopingcontrole waarmee de derde generatie epo kon worden opgespoord. Ook de hippische wereld poogt uit alle macht zijn greep op de ruiters te verstevigen om de ‘bedriegers’ schrik aan te jagen. Het aantal controles moest in Hongkong tussen vijftig en zestig liggen. Het lab, het modernste ter wereld, diende dit recordaantal tests uit te voeren.

Het leidde donderdag tot de val van de Duitser Ahlmann (en zijn paard Cöster), de Braziliaan Alves (Chupa Chup), de Ier Lynch (Lantinus) en de Noor Hansen (Camiro). Ze kregen niet de kans de contra-expertise af te wachten en werden nog voor de individuele finale weggestuurd. Ook die maatregel debuteerde in Hongkong.

Met het herrangschikken van de uitslag van de landenwedstrijd wordt nog gewacht door het IOC. Als ook de B-staal in het nadeel van Hansen uitvalt, verliest Noorwegen het brons aan Zwitserland. Nederland eindigt dan als vierde, net als in Athene. De Duitsers worden zelfs laatste. Het zal de oude wond van Athene openrijten.

In 2004 kostte de positieve test van het paard van Ludger Beerbaum zijn ploeg het goud. De Spelen raakten verder besmeurd toen ook bij het paard van de individuele kampioen, de Ier O’Connor, een verboden stof werd gevonden.

Dat een tweede Athene (ook vier positieve gevallen) niet kon worden voorkomen, noemde topsportdirecteur De Jong van de Nederlandse bond KNHS ‘heel, heel slecht’. ‘De controles werken, dat is het goede nieuws’, stelde de Duitse bondscoach Gravemeier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden