Hingis trots ondanks nederlaag

Scepsis overheerste toen ze haar terugkeer in het vrouwencircuit aankondigde. Kon ze met haar fluwelen touch nog wel mee in het huidige krachttennis?...

Van onze sportredactie

Haar overtuigende opmars op het tennispark in Melbourne werd pas in de kwartfinale tot staan gebracht door de nieuwe nummer een van de wereld, Kim Clijsters. De Zwitserse kon na haar nederlaag in drie sets (6-3, 3-6, 6-4) de Rod Laver Arena echter monter verlaten.

Voorafgaand aan de partij werd getwijfeld aan haar kansen. Ze had zich weliswaar met ogenschijnlijk gemak door de eerste vier ronden heengeslagen, maar ze zou tegen de Belgische niet kunnen ontkomen aan een afstraffing.

Dat was althans de gedachte, die door Hingis met verve werd verworpen. Ze beet zich vast in de harde klappen van haar tegenstandster, liet zich niet ontmoedigen door het verlies van de eerste set en knokte zich bewonderenswaardig terug in de wedstrijd. Dat ze uiteindelijk nipt verloor, kwam door de klasse van Clijsters.

De Belgische was niettemin onder de indruk van Hingis’ spel. ‘Ze heeft zichzelf sterk verbeterd.’ Daarmee stipte ze de belangrijkste reden voor de succesvolle rentree van de Zwitserse aan. Ze heeft de techniek en precisie van haar slagen behouden, maar er kracht en vaart aan toegevoegd.

Hingis besefte terdege dat haar terugkeer in het proftennis alleen kon slagen als ze die onderdelen flink zou verbeteren. Ze deed intensief aan krachttraining en schaafde aan haar zwakke service. Bij haar rentree in Gold Coast betaalden de investeringen zich direct uit met het bereiken van de halve finale.

Ze was opgetogen over haar snelle succes, maar waakte voor te veel enthousiasme. Een week later in Sydney bleek haar gelijk. Ze was, in haar eerste confrontatie met een huidige toptien-speelster, kansloos tegen Justine Henin. Hingis ervoer de nederlaag als een les voor haar volgende ontmoeting met de wereldtop.

Ze is een snelle leerling, want tegen Clijsters speelde ze uitstekend. Ze dwong haar opponente tot het uiterste door goed mee te gaan in de rally. Dat was opvallend, omdat de Belgische als een van de exponenten van het krachttennis geldt. Het geeft Hingis het vertrouwen dat ze is opgewassen tegen de beste tennisster van dit moment.

‘Ik kan trots op mezelf zijn. Je kunt niet verwachten dat je meteen alles wint. Deze nederlaag geeft me veel om naar uit te kijken. Ik moet gewoon harder werken’, zei Hingis. Dat ze berustte in haar nederlaag was verrassend, want in het eerste deel van haar carrière kon ze juist slecht tegen haar verlies.

Ze is dus niet alleen als speelster, maar ook als mens completer geworden. Het tienersterretje is een zelfbewuste vrouw geworden. Door de geslaagde trip in Australië heeft de creatieve Zwitserse zichzelf overtuigd van haar kansen in het huidige, eendimensionale tennis: ‘Je moet soms een groter risico nemen. Iets speciaals doen, iets dat ze verrast. Daardoor kan ik ze op het verkeerde been zetten.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden