PROFIEL

Hij bepaalt straks de toekomst van de FIFA

Hij treedt zelden op de voorgrond. Maar wie is deze Koeweitse sjeik die de macht heeft om de nieuwe FIFA-president aan te wijzen?

Sjeik Ahmad Al-Fahad Al- Sabah speelt al meer dan twintig jaar een cruciale rol in de mondiale sportwereld. Hij was tevens minister van Olie en Informatie van Koeweit en topman bij de OPEC. Beeld Shutterstock / smileimage9
Sjeik Ahmad Al-Fahad Al- Sabah speelt al meer dan twintig jaar een cruciale rol in de mondiale sportwereld. Hij was tevens minister van Olie en Informatie van Koeweit en topman bij de OPEC.Beeld Shutterstock / smileimage9

Ze noemen hem de machtmakelaar. Hij kan sportbestuurders maken of breken. De schaduw van sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah reikt ver. Hij, afkomstig uit Koeweit, bepaalt wie de nieuwe voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA wordt. Deze sjeik zorgde er mede voor dat liefst 133 landen ondanks alle kritiek hun stem vorige week toch weer aan Sepp Blatter gaven.

Toen de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein begin dit jaar bekendmaakte FIFA-voorzitter te willen worden, was Al-Sabah (51) geïrriteerd. De prins had zich niet aan de hiërarchie gehouden. Hij handelde op eigen initiatief. En dat was niet de bedoeling. Binnen enkele weken zorgde Al-Sabah ervoor dat vijf landen uit de Golfregio hun steun aan Ali introkken. Gedesillusioneerd wendde de prins zich tot de rest van de wereld. Het is exemplarisch voor Al-Sabah's macht.

Zelf zei hij over Ali: 'Prins Ali is een goede man, ik werk met hem, ik was een van zijn grootste supporters, hij is als mijn broer. Hij gaat een goede toekomst tegemoet, maar had een beetje haast. Ik denk dat hij eerst het vertrouwen van Azië moet winnen voor hij het vertrouwen van de internationale gemeenschap verdient.' Het is een voorbeeld van Al-Sabah's meedogenloosheid.

In het huidige klimaat binnen de voetbalwereld zijn macht en meedogenloosheid onmisbaar voor degenen die zich aan de top willen begeven. Hoewel het de vraag is of Al-Sabah zelf leiding wil geven aan de FIFA, staat vast dat hij ook bij de aankomende presidentsverkiezing een doorslaggevende rol gaat spelen. Degene die de komende maanden zijn steun weet te vergaren, kan zijn kantoor op de Zürichberg inruimen.

Dubieus

Kijk naar het Internationaal Olympisch Comité (IOC), waar Thomas Bach nu de scepter zwaait. Zonder de steun van Al-Sabah was dat nooit gelukt. Op de verkiezingsavond maakte Bachs rivaal Denis Oswald nog bezwaar tegen de gang van zaken. Oswald wilde dat het IOC Bach zou straffen voor zijn nauwe banden met Al-Sabah, die hem op dubieuze wijze naar de overwinning lobbyde. De sjeik reageerde koel: 'Ik heb maar één stem, zoals elk andere lid één stem heeft. Maar ik dank de media dat ze van mij een held maken.'

Langzamerhand trekken de Golfstaten de macht binnen het voetbal naar zich toe. De grootste sponsor van Barcelona komt uit Qatar, die van Arsenal uit de Verenigde Arabische Emiraten, Paris Saint-Germain is in Qatarese handen en het WK 2022 vindt in Qatar plaats. Geld is macht en Al-Sabah behoort tot de machtigsten.

Als voorzitter van de Olympic Council van Azië, baas van de Vereniging van Nationale Olympische Comités en lid van het Olympisch Comité speelt hij al meer dan twintig jaar een cruciale rol in de sportwereld. Maar, misschien nog belangrijker: ook daarbuiten heeft hij invloed. Als voormalig minister van Olie en Informatie en voormalig baas van de Organisatie voor olie-exporterende landen OPEC kent hij de grootsten der aarde.

Al-Sabah werd vorige maand tijdens het congres van de Aziatische voetbalconfederatie AFC gekozen als lid van het FIFA-bestuur. Er hoefde niet te worden gestemd; zijn tegenstanders trokken zich vlak voor de verkiezing stuk voor stuk terug. Het is typerend voor de machtspositie van de sjeik.

De kandidaten

Chung Mong-joon (61)

Hij stelde in 2002 de vraag die nog steeds op vele lippen ligt bestorven: hoeveel verdient Sepp Blatter eigenlijk? Jack Warner, net als Chung Mong-joon vicevoorzitter van de FIFA, reageerde als door een adder gebeten. Hoe kon de Koreaan zoiets vragen? Dertien jaar later is Warner de spil van het FBI-onderzoek en heeft Blatter zijn vertrek bekendgemaakt. De steenrijke Chung Mong-joon, telg van de Hyundai-familie, is al door 'veel mensen' benaderd of hij Blatter wil opvolgen. Hij zegt nog geen ja en geen nee. Eerst wil hij horen wat 'figuren uit het internationale voetbal' ervan vinden.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Michel Platini (59)

Ging tot nu toe angstvallig het gevecht met Blatter uit de weg. Had nog geen ambities om FIFA-voorzitter te worden, zei hij. Liever stuurde Michel Platini, als voetballer een en al sierlijkheid, anderen eropuit om zijn leermeester te vloeren. Belangstellend zag hij toe hoe UEFA-medebestuurder Van Praag, oud-speler Luis Figo en de Jordaanse prins Ali Bin Al-Hussein de wereld over trokken, om met Platini aan tafel te besluiten dat Ali als enige tegenkandidaat verder moest. Kleur bekennen, Platini is er geen held in. Maar nu voetballend Europa naar hem kijkt, moet hij zich wel kandidaat stellen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Michael van Praag (67)

Gaat hij nog een keer meedingen om het FIFA-voorzitterschap als zijn baas bij de UEFA, Platini, ook een poging waagt? En heeft Michael van Praag er wel zin in, nog een keer de wereld over om te leuren om stemmen, zonder de garantie dat die bondsvoorzitter die je net zo plechtig zijn stem beloofde, woord houdt? Zijn campagne werd de afgelopen maanden heel leerzaam voor de KNVB-voorzitter, die ontdekte dat de West-Europese denkbeelden in andere delen van de voetbalwereld niet klakkeloos worden omarmd. En hoe reageren andere landen erop dat hij zich terugtrok?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Ali Bin Al-Hussein (39)

Was er na Blatters plotse afscheidsrede als de kippen bij om duidelijk te maken dat hij 'beschikbaar is voor alle voetbalbonden die verandering willen'. Intussen onderzoekt de Jordaanse voetbalbond of prins Ali niet gewoon zou moeten doorschuiven als voorzitter - hij was vrijdag immers de enige die het tegen Blatter opnam. 73 van de 209 landen zagen het in prins Ali zitten. Aan zijn (hervormings-)programma mankeert niets. Maar hoeveel kans maakt hij, wetende dat zijn grote rivaal sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah, ook uit de Golfregio, hem niet ziet zitten?

null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden