Hier geeft coach Hoekstra bijles aan trainers en sporters

Schaatsen W-Rusland De EK allround wordt dit weekeinde verreden in Minsk, een blinde vlek op de schaatskaart. Coach Siep Hoekstra geeft er bijles aan trainers en sporters.

De ijsbaan waar de EK allround wordt verreden.

Het is min 12 graden als de ochtendtraining aanvangt. Schaatsen is in Minks echter ook een indoorsport geworden. Het overdekte ijsstadion ontvangt dit weekeinde de Europese allroundtop met de Nederlanders Sven Kramer en Ireen Wüst als titelverdedigers.

Aan de rand van het ijs bekijkt Siep Hoekstra (59) de Nederlanders. De Friese coach heeft de training al afgesloten. Hij is sinds 1 mei adviseur van de schaatsbond van Wit-Rusland en geeft leiding aan de coaches van het land die hun eigen gevechtjes voeren.

'Het is net China. Ik herken dingen', zegt oud-marinier Hoekstra, als hij de vergelijking trekt met zijn voormalige werkkring in Harbin. Daar lieten de persoonlijke coaches ook niet graag los. Daar werden Nederlandse trainers soepel gecontracteerd, maar daarna stevig in de weg gezeten.

Sven Kramer.Beeld anp

Zijn jonge hoofdtrainer heet Sergej Minin. Die heeft een weinig toegankelijke aard. Bovendien botst hij met de oude hoofdcoach. 'Minin moet nog een hoop leren. Ik zou ook over de zeik zijn, als ik zo werd getraind.'

In de bescheiden schaatswereld van Wit-Rusland, alleen Eduard Matusevitsj en Igor Zjelezovski waren grootheden in het verleden, worden conflictjes uitgevochten op het niveau van persoonlijke smaak. Siep Hoekstra vindt Ksenia Sadovskaja tecnhnisch begaafd. Minin ziet het niet in haar zitten.

Sinds mei heeft Hoekstra met die onverenigbaarheden te maken. Hij werd gevraagd door Jildou Gemser, een Fries lid van de technische commissie van de Internationale Schaats Unie (SU). In Minsk staat sinds 2010 een superstadion, nu moeten er nog behoorlijke schaatsers worden opgeleid.

De Nederlandse school, sinds de 23 olympische medailles van Sotsji 2014 als leidend beschouwd, werd als de ideale leergang gezien.

Schaatsbaan in Minsk.

Vervolgens viel het oog op Hoekstra, een ontwikkelingswerker met dienstjaren, om die technische en fysieke scholing van de Wit-Russen ter hand te nemen. 'Ze zijn hier van het ijshockeyen. Iedereen droomt van een contract bij Dinamo Minsk. Ouders brengen hun kinderen naar de hockeybaan. Schaatsen is niet interessant. Ik werk maar met kleine groepen. Mannetje of vier, vijf, zes nu, de jeugd is in Italië voor een World Cup. Soms komen ze kort over uit de provincie waar nog twee kleine ijsbanen zijn.'

De inwoner van Geert Maks Jorwerd ('er zijn drie boeken over mijn dorp geschreven') spreekt de Russische taal niet. Dat geeft een achterstand. 'Ik heb nu zes lessen Russisch gehad en begin notie te krijgen van wat er wordt besproken. Ik wil het koste wat kost leren. Ze gaan tegenwoordig op een afstandje van mij staan. Ze worden voorzichtiger.'

De Nederlandse filosofie van schaatstraining is variatie. 'Maar hier zijn ze van duurtraining. En dat doen ze of te hard, of te langzaam. En ze zijn dol op bloedprikken. Roepen ze: ik voel vijf millimol. Ik heb liever dat ze zeggen hoe een rondje van 29,3 aanvoelt op het ijs.'

(Tekst gaat verder onder foto).

Siep Hoekstra.

Tussen blokhut en Jorwerd

Hoekstra werkt namens Team Frysk, een Friese selectie, samen met de schaatsbond van Wit-Rusland. Hij neemt af en toe schaatsers mee uit Friesland, als grote voorbeelden. Zelf woont hij of in een blokhut op het platteland of een appartement in de stad. Tussen de bedrijven door is Hoekstra ook thuis in Jorwerd te vinden.

Of dat zo blijft, kan hij niet zeggen. 'Er moeten hier dingen veranderen. Ik ga niet trekken aan een dood paard.'

De grote bazen van de Wit-Russische sport denken in medailles. Het grote voorbeeld komt uit een andere wintersport. De grote vrouw in het land is Daria Domratsjeva. Zij won in 2014, in badplaats Sotsji, driemaal olympisch goud in de biathlon. Ze werd sportvrouw van Europa in 2014. Voor de schaatssters Marina Zujeva of Tatjana Michailova is zulks veel te hoog gegrepen.

'Niet realistisch', zegt Hoekstra die moet communiceren met de veeleisende minister van sport of de voorzitter van de bond, Michalai Ananiev. Posities bij de eerste acht van de EK allround op het kunstijs van Minsk zouden wat de Fries betreft al uitzonderlijk zijn. 'Vitali Michailov moet dat kunnen. Hij heeft na zijn juniorentijd heel lang stil gestaan. Nu rijdt hij, sinds de wereldbeker van Calgary, 1.45 op de 1.500 meter en 6.22 op de 5 km.'

Exterieur van de arena in Minsk.

Weglopen bij dweilpauze

Het witblinkende stadion van Minsk zal er niet voor vollopen. Er zijn drieduizend zitplaatsen. Er worden tweehonderd Nederlanders verwacht die voor 269 euro drie dagen worden onthaald. Het schaatsstadion ligt in de slagschaduw van de Minsk Arena, het ijshockeystadion waar Dinamo soms 15duizend fans trekt. De wielerbaan, op hetzelfde complex, wordt voor de EK ingericht als fanzone, met een kerstmarkt en namaak-Legoland. Geld lijkt geen rol te spelen.

Hoekstra: 'Met een beetje geluk komen de Wit-Russen van de fanzone naar het schaatsstadion. Als ze maar niet weglopen bij een dweilpauze. Dat gebeurde vorig jaar in Tsjeljabinsk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden