Hiddink ‘in het hart geraakt’ door veroordeling

De korte analyse van advocaat Leliveld leek op het verloop van een voetbalseizoen: tevreden over 2002, teleurgesteld over 2003. Guus Hiddink, verdacht van belastingontduiking, werd dinsdag vrijgesproken voor 2002 en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor zijn handelen in 2003....

Hiddink, die volgens het Openbaar Ministerie 1,4 miljoen euro te weinig belasting betaalde, moet een boete betalen van 45 duizend euro. Dat is het maximale bedrag dat de rechter kon opleggen, omdat onduidelijk is welke inkomsten betrekking hadden op 2002 en welke op 2003.

Overigens is de zaak nog in behandeling bij de belastingrechter en dient Hiddink rekening te houden met een naheffing. Een boete kan hij niet meer krijgen, omdat de strafrechter die al heeft opgelegd.

Hiddink wachtte het in Den Bosch uitgesproken vonnis thuis in Waalre af en toonde zich verheugd dat een onvoorwaardelijke straf van tien maanden, zoals geëist door officier van justitie Loos, uitbleef. Nochtans voelde Hiddink zich door de veroordeling in ‘het hart geraakt’.

De rechtbank sprak Hiddink vrij voor 2002. In de zomer van dat jaar keerde hij na een lang verblijf in het buitenland terug naar Nederland, om trainer te worden van PSV. De rechter kon zich voorstellen dat de Achterhoeker (60) niet meteen een vaste verblijfplaats had in Nederland, waar hij ook niet was ingeschreven. Bij zijn vriendin in Amsterdam was geen speciale ruimte voor hem ingericht. ‘Om fiscale redenen was hij niet te kwalificeren als Nederlander.’

Op voorspraak van zijn adviseurs zocht Hiddink naar woonruimte in België, waar hij minder belasting hoefde te betalen over de miljoenen die hij nog tegoed had als uitvloeisel van zijn succesvolle periode als bondscoach van Zuid-Korea. De rechter achtte het geloofwaardig dat Hiddink de intentie had om de gehuurde woning in Achel daadwerkelijk te betrekken. Bovendien was het huis pas eind november beschikbaar. ‘Formeel voldeed hij aan het Belgisch inwonerschap.’

Ook verbleef hij in de laatste maanden van 2002 veelvuldig in het buitenland, in Spanje, Zuid-Korea en Engeland. Vandaar de vrijspraak voor wat betreft 2002.

Voor 2003, de periode tot 26 augustus, lag dat anders. Hiddink, die nooit sliep in zijn Belgische belastingparadijs, had toen geestelijk allang afscheid genomen van België. ‘Van wonen in België was niets terechtgekomen’, aldus rechter Bik. Hij moest, ook in fiscale zin, worden beschouwd als inwoner van Nederland, waar hij al meer dan een half jaar werkte.

Hij verbleef vaak in Amsterdam en vanaf eind augustus in het door hem en zijn vriendin gekochte huis in Waalre. Toch stond onder zijn aangifte over 2003 dat hij in België woonde. ‘De rechtbank acht bewezen dat de aangifte over 2003 opzettelijk onjuist is ingevuld. Dat is zeer laakbaar. Hiddink wist dat hij dan ook in België moest wonen’, aldus de rechter.

Bij de strafbepaling hield hij rekening met imagoschade voor Hiddink, die in Nederland zelfs de bijnaam Saint Gus verwierf.

Hiddink vertrekt volgende week weer naar Rusland, waar hij bondscoach is. In Rusland heeft de zaak veel publiciteit gekregen, hetgeen ook bleek uit de aanwezigheid van een fors aantal Russische verslaggevers in Den Bosch.

‘Ik heb drie keer een artikel over de zaak geschreven en drie keer stond het op de voorpagina’, aldus Maxim Ljapin van Sport Express, het grootste sportdagblad van het land. ‘Die boete is geen probleem. Hiddink heeft geld genoeg. En van een voorwaardelijke straf ondervindt hij in Rusland geen enkele hinder’, zo analyseerde hij.

Hiddinks accountant Van den B., tegen wie veertien maanden was geëist, kreeg acht maanden voorwaardelijk en een boete van 45 mille. Het OM en Hiddink beraden zich over een eventueel beroep.

De advocaat van Guus Hiddink, Jan Leliveld, wordt dinsdag in de rechtbank van Den Bosch omringd door journalisten na de uitspraak tegen de voetbaltrainer. (AP) Beeld AP
De advocaat van Guus Hiddink, Jan Leliveld, wordt dinsdag in de rechtbank van Den Bosch omringd door journalisten na de uitspraak tegen de voetbaltrainer. (AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden