Hiddink gaat af via de zijdeur

De goeddeels mislukte tweede periode van Guus Hiddink als bondscoach van het Nederlands elftal culmineert in een bizar slot: terwijl zijn werkgever de KNVB zich onthoudt van commentaar, zei Hiddink maandag tegen De Telegraaf dat hij met onmiddellijke ingang stopt.

Door het vertrek van Hiddink schuift zijn 53-jarige assistent Danny Blind vervroegd naar voren.Beeld EPA

Daarop bevestigde een andere bron tegen de Volkskrant dat de 68-jarige Hiddink in geen enkele functie aanblijft bij de KNVB, hoewel hij onlangs in een vraaggesprek met Voetbal International uitvoerig inging op zijn toekomstige rol bij de bond: aansturing van technisch beleid voor de toekomst, in een koers die het Nederlandse voetbal moet helpen bij de top te blijven behoren.

Door het vertrek van Hiddink schuift zijn 53-jarige assistent Danny Blind, voorzien als bondscoach na het EK van 2016, vervroegd naar voren. De KNVB en Blind stellen zich daarmee buitengewoon kwetsbaar op, nu de op papier relatief eenvoudige kwalificatiereeks is uitgemond in een moeilijke klus. Oranje verzamelde in zes duels tien punten, na nederlagen tegen Tsjechië en IJsland en een gelijkspel tegen Turkije. Nederland staat derde in de groep.

Blind

Alleen de nummers één en twee van de groepen, alsmede de beste nummer drie, plaatsen zich direct voor het EK in Frankrijk, dat nota bene voor het eerst een deelnemersveld van 24 landen telt in plaats van 16. De andere acht nummers drie spelen play-offs. In september wachten Blind twee cruciale duels, thuis tegen koploper IJsland en uit tegen Turkije, dat loert op de derde plaats.

Mocht Blind, die na zijn loopbaan als voetballer weinig succes kende in verschillende technische functies, onderuit gaan, dan is zijn baan al meteen besmet als hij zich na het EK moet zien te plaatsen voor het WK van 2018 in Rusland.

De KNVB op zijn beurt stelde Hiddink ruimschoots vóór het WK in Brazilië aan als opvolger van Louis van Gaal. Hiddink was eerste keuze, hoewel Ronald Koeman de baan graag had willen bekleden. Blind werd assistent van Hiddink en tevens beoogd opvolger. Die hele, met name door directeur Bert van Oostveen bedachte constructie, blijkt nog gammeler dan destijds al gedacht. Zo bezien is sprake van een demasqué van bondscoach en bond.

Hiddink tijdens een training met het Nederlands elftal.Beeld ANP

Geen verrassing

Een paar balletjes tegen de verkeerde kant van de paal in september en ook Blind zal in de vuurlinie komen te liggen, voor zover dat nog niet het geval is. Hiddink liet immers steeds meer over aan Blind en zijn andere assistent, Ruud van Nistelrooij. Hoewel Hiddink eindverantwoordelijk was, leidde Blind de meeste trainingen en had hij veel inbreng.

Op zich is het vertrek van Hiddink geen verrassing meer. Onlangs, kort na de gewonnen wedstrijd in Letland, liet hij doorschemeren na een evaluatie mogelijk af te zwaaien, om te blijven als een soort supervisor. Daarvan is nu geen sprake meer, hetgeen nieuwsgierig maakt naar de details van het vertrek. Die zijn nog duidelijk door de stilzwijgendheid van de KNVB. Hiddink is met vakantie.

Hiddinks eerste periode als bondscoach eindigde met succes, als vierde van de wereld in 1998. Na buitenlandse omzwervingen en successen bij PSV keerde hij in 2014 terug bij de bond, na negen jaar buiten de landsgrenzen. Hiddink, nauwelijks hersteld van een zware knieoperatie, maakte een onzekere indruk, sprak wolliger dan voorheen en had moeite het onverwachte succes op het WK te duiden. Hij sprak van de geluksfactor in Brazilië en veroordeelde het door Van Gaal gehanteerde, defensieve systeem.

Brandjes blussen

Daarop schakelde hijzelf binnen de kortste keren over naar die speelwijze (5-3-2), nadat zijn eerste oefenduel met Italië al na tien minuten een verloren zaak was. Na de nederlaag tegen Tsjechië veroordeelde Hiddink vooral de spelers (Janmaat met name) voor hun naïeve spel, door een dom beslissend doelpunt in de slotminuut. Zo bleef het gaan: snelle tegengoals, kritiek van de bondscoach op spelers, wisselende systemen, onenigheid met directeur Van Oostveen over evaluaties. Het zat Hiddink ook niet mee, omdat hij bijna nooit kon beschikken over zijn beste speler, Robben.

Spelers vroegen om een duidelijker, sturende hand. Hiddink moest geregeld brandjes blussen, bijvoorbeeld toen Van Persie en Huntelaar elkaar afvielen tijdens een duel met Kazachstan. Hij relativeerde problemen en dreigde al eens met vertrek, mocht hij de thuiswedstrijd tegen Letland in november niet winnen. Later, na een ruime zege, bagatelliseerde hij die uitspraak, want winnen tegen Letland was een formaliteit.

Nadat een aantal media al had gemeld dat hij in november zou vertrekken, maakte hij daarop bekend te blijven tot en met van het EK. Hij had de zaak nu in de greep, meldde hij. Niet dus. Een rol speelde ook dat de KNVB verstrikt was geraakt in een financieel web dat vastzat aan een eventueel voortijdig vertrek. De verwachting is dat de KNVB het nieuws spoedig zal toelichten.

Ruud van Nistelrooij , Danny Blind , Guus Hiddink en Arno van Zwam tijdens de EK kwalificatiewedstrijd tegen Letland.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden