vier vragenwk atletiek in doha

Het WK atletiek zal in het teken staan van hitte en airco

Om de hitte in het Khalifa Stadium te bestrijden staan langs de baan en op de tribunes zeer krachtige airco’s die de temperatuur op 20 graden houden.  Beeld BSR Agency
Om de hitte in het Khalifa Stadium te bestrijden staan langs de baan en op de tribunes zeer krachtige airco’s die de temperatuur op 20 graden houden.Beeld BSR Agency

De WK atletiek vinden de komende tien dagen plaats in Doha, Qatar. Vier vragen.

Eline van Suchtelen

Waarom worden de WK atletiek in de woestijn gehouden?

Vraag het aan het hoofd van de internationale atletiekfederatie Sebastian Coe en hij zal zeggen dat het goed is dat de sport naar nieuwe oorden trekt om te groeien. Het is voor het eerst dat de mondiale titelstrijd in het Midden-Oosten wordt gehouden. In 2016 was er al een WK wielrennen in Doha, vorig jaar een WK turnen en over drie jaar wordt het WK voetbal in Qatar gehouden.

De toewijzing van de IAAF aan het schatrijke oliestaatje heeft waarschijnlijk meer te maken met de macht van de vorige IAAF baas Lamine Diack, die veelvuldig is beschuldigd van corruptie tijdens zijn ambtstermijn. De zoon van de oud-atleet uit Senegal zou deals hebben gemaakt met een rijke zakenman en een lid van de koninklijke familie in Qatar. De Franse krant Le Monde is in het bezit van bonnetjes waaruit blijkt dat de Pappa Massata, de zoon van Diack, 3,5 miljoen dollar kreeg om de WK atletiek aan Doha toe te wijzen.

Het is bijna oktober. Waarom staan de WK nu pas op het programma?

Het is snikheet in Doha, de hoofdstad van het woestijnstaatje Qatar. Om de ergste hitte te ontlopen, staat het evenement bijna twee maanden later dan gebruikelijk op de kalender. Om zo laat in het jaar optimaal te kunnen hardlopen, springen en gooien, hebben de sporters dit jaar andere trainings- en wedstrijdschema’s gevolgd. Sommige atleten zullen meer vermoeid zijn omdat het seizoen lang duurt.

In Doha moeten de atleten ook hun dagritme omgooien, omdat er geen ochtendprogramma is vanwege de warmte. In het eerste weekend kan de temperatuur al op gaan lopen tot 40 graden. Voor de atleten die in het Khalifa International Stadium in actie komen, is dat niet zo’n probleem. Een speciaal airconditioningsysteem brengt de temperatuur omlaag naar een graad of 20. De marathonlopers krijgen het wel zwaar. Zij gaan vanwege de hitte pas om één voor twaalf ’s nachts van start en moeten buiten lopen, waar het ’s nachts nog steeds 30 graden is met een hoge luchtvochtigheid.

Hoe gaan de atleten om met de warmte?

De Nederlandse ploeg heeft ervoor gekozen om zo laat mogelijk af te reizen naar Doha. De atleten die klaar zijn gaan ook zo snel mogelijk weer weg. De omstandigheden zijn te zwaar om eraan te wennen. Nederlandse marathonlopers zijn er helemaal niet bij. Michel Butter en Abdi Nageeye vonden het niet verstandig om twee hete marathons binnen negen maanden te lopen.

De marathon in olympisch Tokio wordt in de zomer van 2020 ook zwaar met tropische temperaturen. De sporters moeten in Doha niet alleen wennen aan de warmte en de hoge luchtvochtigheid, ook het aircoklimaat in de hotels is een uitdaging. Technisch directeur Ad Roskam heeft de Nederlandse ploeg geadviseerd om veel lagen kleding mee te nemen, zodat ze niet verkouden worden in de ijskoude hotels of bussen.

Qatar heeft geen rijke sportcultuur. Rent Dafne Schippers straks voor een lege tribune?

Dat zou goed kunnen. Zo vol en magisch als in het olympisch stadion van Londen tijdens de WK van 2017 zal het in elk geval niet worden. Omdat de kaartverkoop dramatisch verloopt, zijn de organisatoren in Doha al druk bezig met het camoufleren van de bovenste laag van de tribunes, omdat het er anders zo triest uitziet op televisie. Eén voordeel: in Doha is het een uur later, waardoor de Nederlandse tv-kijker op primetime naar de finales kan kijken.

Woensdagavond gaat Dafne Schippers om 21.35 uur haar wereldtitel op de 200 meter verdedigen. De IAAF hoopt dat er op de belangrijkste dagen toch 14 duizend toeschouwers komen naar het stadion dat plaats biedt aan 46 duizend personen. Het publiek zal voornamelijk uit expats bestaan. Slechts 20 procent van de 2,6 miljoen inwoners van het land bestaat uit Qatarezen. Het overgrote deel bestaat uit gastarbeiders die onder barre omstandigheden aan bouwprojecten werken, zoals de bouw van de stadions voor het WK voetbal.

Vijf atleten om op te letten

Dafne Schippers

Dafne Schippers kan in Doha in de voetsporen treden van Allyson Felix, de enige vrouw die ooit drie wereldtitels won op de 200 meter. Een derde keer goud zou een grote verrassing zijn voor de 27-jarige Nederlandse, die nog steeds op zoek is naar de snelheid uit haar topjaar 2015. De Amerikaan Rana Reider kreeg het niet voor elkaar. Na zijn onverwachte vertrek begon haar oude coach Bart Bennema opnieuw aan de puzzel. De voorbereiding op de WK was niet ideaal. Schippers hield rugklachten over aan een val van de trap. Op de WK in Londen in 2017 haalde ze naast goud op de 200 ook brons op de 100 meter.

Sifan Hassan

Wat kan Sifan Hassan niet dit jaar? Ze verbrak wereldrecords, liep naar de overwinning in de Diamond League en staat momenteel boven aan de ranglijst van beste atletes ter wereld. Sifan Hassan is een van de grote blikvangers op de WK. Ze maakt kans op goud op de 1.500, 5.000 en de 10.000 meter. Op papier dan, want de afstanden zijn niet te combineren op de WK in Doha. De 26-jarige vluchtelinge uit Ethiopië die in Nederland pas begon met hardlopen, begint met de 10.000 meter. Daarna besluit ze of ze voor de 1.500 of 5.000 kiest. Hassan won in 2015 op de 1.500 en in 2017 al twee keer brons.

Ajee Wilson

Caster Semenya werd nog uitgenodigd om in Doha haar gouden medaille uit 2011 op te halen omdat de Russin Maria Savinova haar titel verloor vanwege doping. Semenya had er geen zin in. Ze blijft ver weg van de WK, waar ze had willen strijden om de medailles. Dat kan niet vanwege een omstreden regel die de internationale atletiekfederatie IAAF invoerde. Vrouwen die boven een bepaalde testosterongrens komen, moeten van de IAAF hormoonremmers nemen. Dat wilde Semenya niet. Twee andere dominante atletes op de 800 meter, Francine Niyonsaba en Margaret Wambui, ontbreken om dezelfde reden. Dat biedt kansen voor de Amerikaanse Ajee Wilson. Zij was in 28 van haar laatste 29 races de beste atlete met louter vrouwelijke chromosomen.

Christian Coleman

Na het afscheid van Usain Bolt in Londen 2017 wordt er in Doha een nieuwe sprintkoning gehuldigd. In Londen werd Bolt al afgetroefd door dopingrecidivist Justin Gatlin, die met 37 jaar ook in Doha weer van de partij is. Ook de 23-jarige Amerikaan Christian Coleman was twee jaar geleden sneller dan Bolt op de 100 meter. Dit seizoen liep Coleman de snelste tijd ter wereld, maar het had niet veel gescheeld of hij was er niet bij geweest. De sprinter miste in één jaar drie dopingcontroles maar ontsprong een schorsing van één tot twee jaar vanwege een vormfout.

Jakob Ingebrigtsen

Ze heten Jakob, Hendrik en Filip Ingebrigtsen en hebben het talent in hun genen meegekregen. De drie broers uit Noorwegen doen in Doha mee op de 5.000 meter. Ze groeiden samen op met de atletiekcoach Gjert als vader. Het jongste broertje, de 19-jarige Jakob, is de meest getalenteerde. Hij wil in Qatar de eerste niet-Afrikaan worden in 14 jaar tijd met een medaille op dit door Afrikanen gedomineerde loopnummer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden