Het waarschijnlijke afscheid van Maurits Hendriks bij NOC*NSF

Maurits Hendriks had het te druk als sportbaas van NOC*NSF. De populaire kandidaat-opvolger Jeroen Bijl zou een jaar lang net zo veel te doen krijgen. 

John Volkers
Maurits Hendriks tijdens de openingsceremonie in Rio de Janeiro. Beeld epa
Maurits Hendriks tijdens de openingsceremonie in Rio de Janeiro.Beeld epa

In oktober was het nog de droom van NOC*NSF-topman Maurits Hendriks. Bij de presentatie van zijn biografie Presteren! zag hij zich ook in 2020 tijdens de Spelen van Tokio acteren als chef de mission, de ploegleider van de Nederlandse olympische equipe. Om een plek te veroveren in de mondiale top-10 en dan het stokje over te geven aan een opvolger. 'Dat zou een droomscenario zijn.'

Maar eerst moest de evaluatie van Rio worden afgerond, waarschuwde de oud-hockeycoach. Hendriks beleefde in Brazilië publicitair twee rampzalige weken. Hij deed veel fout in de kwestie-Yuri van Gelder en het instellen van de 'losersvlucht' voor de olympiërs die voortijdig moesten vertrekken na gemiste kansen, kwam het imago van NOC*NSF niet ten goede. Was dit nou de olympische gedachte?

In Nederland ging Hendriks door het stof. De biografie kwam uit, al zou hij het Rio-hoofdstuk hebben willen verscheuren. In tv-programma's bekende hij schuld. Toch bleef hij toekomstgericht. Zo becijferde hij als technisch directeur met de topsportbonden en zijn NOC-experts de budgetten voor de nieuwe olympische periode 2017-2020.

Die begroting kwam mede dankzij 10miljoen euro extra van het ministerie van Sport (VWS) snel rond, maar achter de schermen was het spel nog niet klaar. De top van NOC*NSF, aangevoerd door algemeen directeur Gerard Dielessen, liet volgens plan de technische staf doorlichten door adviesbureau AT Kearney. De uitkomst was dat er vraagtekens werden geplaatst bij de dubbelfunctie van technisch directeur en chef de mission. Had Hendriks niet te veel petten op?

Wat bijna niemand buiten Nationaal Sportcentrum Papendal besefte, was dat de topsportafdeling van NOC*NSF al jaren werd aangevoerd door twee personen. Jeroen Bijl, manager topsport, stond altijd in de schaduw van technisch directeur Maurits Hendriks, maar beide waren evenzeer de baas.

Per 1 mei wordt die tweehoofdige leiding teruggebracht tot één directeur. Dat is nodig ook, want Hendriks is een globetrotter die vaak van kantoor is. Hij wil sporters volgen en toekomstige olympische arena's verkennen. Half werk bestaat niet in de opvatting van Hendriks. Het is altijd voluit. Twintig keer naar Rio. Alles ten goede van TeamNL, de marketingnaam van de olympische ploeg.

Lees verder onder de foto.

Turner Yuri van Gelder bij de rechtbank voor het kort geding dat hij aanspande nadat hij werd weggestuurd in Rio de Janeiro. Beeld anp
Turner Yuri van Gelder bij de rechtbank voor het kort geding dat hij aanspande nadat hij werd weggestuurd in Rio de Janeiro.Beeld anp

Nog voor de Spelen van Rio werd duidelijk dat de positie van Hendriks met zorg werd bezien. Jeroen Bijl, een bedaarde bestuurder uit Zwolle met een groot volleybalverleden, werd aangewezen als de chef de mission voor de Winterspelen van Pyeongchang 2018.

Hendriks vervulde in 2014 in Sotsji die rol nog. Een soepele exercitie vanwege de 24 medailles. Er was ook geen potenti-ele 'Yuri van Gelder' aan boord. Slechts schaatscoach Jillert Anema, een geboren rebel, kreeg met de strengheid van Hendriks te maken.

Na drie Spelen de baas te hebben gespeeld, gaat Hendriks nu van rol wisselen. Terug in de coulissen. Zo kon het niet langer, was een verzuchting die op Papendal te horen viel. Een laag waarderingscijfer werd gelekt. Het is nu de beurt aan Bijl om in de schijnwerpers te treden. Hij zal dat met mate doen. Hij is informeel en opereert in kleine kring.

Intrigerend

Het is intrigerend wie op 1 mei benoemd zal worden tot solochef van de Nederlandse topsport. Als het Hendriks niet is, dan krijgt Bijl, populair bij zijn achterban, direct al te maken met de dubbele pet die zijn collega zo knelde: chef de mission en manager topsport zijn.

Bijl zal zich dan nog een jaartje moeten uitputten om twee jobs te doen. 'Laten we niet vergeten: dat is tien jaar een succesmodel geweest', sprak Hendriks dinsdag nabeschouwend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden