Het voetbalveld snakt naar een beetje liefde

Het lijkt soms of de akker van het voetbal door God en alleman is verlaten. Het veld is als het verwaarloosde toneel van het theater waar spijkerkoppen gemeen uit de planken rijzen.

Van onze verslaggever Willem Vissers

Maar het veld? Het lijkt soms of de akker van het voetbal door God en alleman is verlaten. Het veld is als het verwaarloosde toneel van het theater waar spijkerkoppen gemeen uit de planken rijzen.

Het veld leed onder de strenge winter, maar het lijdt ook onder gebrek aan liefde, gebrek aan aandacht. Gras wil ook wel eens een aai over de bol.

Het veld lijkt soms de sluitpost op de begroting. Alsof clubs op vrijdagmiddag beseffen: o ja, morgen voetballen. Hoge tribunes, die voor een grasmat primaire levensbehoeften als wind en licht buiten houden, zijn belangrijker gemaakt. Want op hoge tribunes kunnen veel mensen zitten. En zakenmensen kunnen in een box een borrel drinken, terwijl ze dus neerkijken op een veld waar een mol de neus voor ophaalt.

Transfer
Even naar Engeland, dat weliswaar een iets gunstiger klimaat heeft, doch koninkrijk der voetbalvelden is. Paul Burgess, al een paar keer uitgeroepen tot terreinmeester van het jaar, verhuisde deze maand van Arsenal naar Real Madrid. Trainer Wenger noemde het vertrek van de 27-jarige jongeman de opvallendste transfer van deze winter.

Het is onwaarschijnlijk dat de terreinmeesters van NEC, De Graafschap, Roda JC, FC Utrecht of FC Twente een aanbieding van Real krijgen. Als je hun velden ziet, borrelt het verlangen naar kunstgras op, zelfs als je dat verfoeit.

AZ heeft een uitstekend veld. Trainer Louis van Van Gaal vertelt aan wie het horen wil over de spinaziedeken die het veld in barre tijden liefdevol toedekt. Van Gaal is eigenlijk voorstander van kunstgras. Vooralsnog gunt hij zijn natuurlijke mat het leven.

En wat is er toch aan de hand met de grasmat in de Arena? Die oogt bijna perfect. Directeur Markerink durft, omdat liefde nu eenmaal een beetje blind maakt, zelfs te spreken van het beste veld ter wereld.

In april sprak Markerink met Van Basten, de toen net aangestelde trainer van Ajax. Van Basten eiste verbetering.

Warmte en licht
In de Arena hangt nu vaak een rek met lampen vlak boven het veld. Ze geven warmte en licht. ‘Het gras groeit alsof het eeuwig voorjaar is.’ Markerink vertelt niet hoe duur de machine is, wel dat hij anderhalve ton per jaar extra kwijt is aan bijvoorbeeld energie. Daar staat tegenover dat hij in plaats van drie velden per jaar (3 ton) slechts één veld hoeft te laten leggen.

Dat Ajax weinig samenhang vertoont, komt niet meer door het veld. ‘Het vergt veel aandacht’, concludeert Markerink. Clubs als Feyenoord, PSV, AZ, Manchester United en Arsenal werken met die lampen.

Burgess trad in dienst van Arsenal toen hij 18 was. Hij ging van school meteen het vak in, eerst bij Blackpool. Over zijn motivatie zei hij in The Times: ‘Ik houd van voetbal, ik houd van buiten werken en ik houd ervan een topveld voor de spelers aan te leggen.’

Groeiseizoen
En ook: ‘Mijn werk is vooral een manier van leven. Al je vrije tijd is afgestemd op je werk, op het groeiseizoen en op de speeldata.’

Toverwoorden: passie, toewijding. Met een beetje liefde en een slootje geld komt het, ondanks de chronische verwaarlozing, wel goed met de Nederlandse velden. Zelfs in Nijmegen en in de Achterhoek.

Een slechte grasmat (ANP) Beeld
Een slechte grasmat (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden