null

VooruitblikNieuw voetbalseizoen

Het voetbal vreest een heel seizoen zonder volle stadions

Beeld Matteo Bal

De eerste divisie is begonnen en de eredivisie komt eraan. Willem Vissers blikt vooruit op een nieuw voetbalseizoen en ziet dat het voetbal snakt naar omarming door zijn publiek. Maar de officiële herstart is vooral een kwestie van koelheid en afstand.

Het voetbal trapt officieel weer af, met het hele scala aan wedstrijden in alle soorten en maten. Eerste divisie, interlands, voorrondes van de Europa Cup, eredivisie. De hele machinerie komt krakend op gang, na bijna een half jaar van eerst geen voetbal en later louter oefenvoetbal, soms met plukjes publiek.

Eerst dus dit weekeinde de start van de eerste divisie, net als de amateurs, nadat AZ woensdag al Viktoria Plzen trof in de voorronde van de Champions League. Daarna volgen interlands voor de Nations League tegen Polen en Italië, op 4 en 7 september in Amsterdam, om een beginnetje te maken met de Koemanloze tijd. De eredivisie vrouwen is dan inmiddels ook weer begonnen. Bij de mannen is de aanvang van de hoogste competitie over twee weken.

Het voetbal is door velen gemist, dat zeker, al gaf het geen pas om te koop te lopen met de mentale leegte, nu het land zich wapende tegen de pandemie. Er zijn belangrijker zaken dan sport, hoorde je steeds, en dat is natuurlijk ook zo. Punt. Anderzijds biedt sport passieve en actieve ontspanning en snakt menigeen naar het bezoek aan een stadion, of naar gewoon een middagje lummelen langs een amateurveld, in welke sporttak dan ook.

Miljoenenstrop

Het liefst wil het voetbal al zijn publiek meteen terug, want zonder toeschouwers heeft betaald voetbal op den duur geen bestaansrecht. Alleen: het kan nog even niet in een tijd dat de samenleving een beschermende hoes zoekt die coronaproof is. Vooralsnog kost het de clubs vooral geld, de inactiviteit van maanden en het beperken van het aantal toeschouwers. Bij Feyenoord bijvoorbeeld spelen ze ongeveer quitte bij 12 duizend toeschouwers, want de kosten zijn hoog om weinig publiek tot de Kuip toe te laten en alles verder te regelen.

De directie van de KNVB rekende in het begin van de crisis voor dat het de sector ongeveer 300 miljoen euro kost als tot het einde van het jaar voetbal zonder publiek plaatsvindt. Het betaald voetbal vroeg de overheid later om 140 miljoen steun, nadat zelf fors was bezuinigd in de salarissfeer. De overheid antwoordde om eerst maar eens af te wachten hoe het loopt, en drukte de clubs op het hart om de problemen zelf op te lossen. Sindsdien is het stil.

Tienduizenden seizoenkaarten zijn verkocht in de aanloop, omdat supporters hun club willen steunen, terwijl ze niet eens weten of ze naar het stadion kunnen. Waarbij de meeste clubs speciale regelingen voor terugbetaling hebben opgenomen. Want vorig seizoen, toen de competitie begin maart abrupt werd afgebroken, vroeg vrijwel geen aanhanger geld terug voor gemiste wedstrijden. De meeste clubs vinden dat ze dat niet nog een keer kunnen maken, om zonder de mogelijkheid van restitutie seizoenkaarten te verkopen.

Uniek programma

Een uniek eredivisieprogramma is geformeerd, met de nadruk op januari, normaal een voetballuwe maand, nu misschien wel de beslissende weken met talloze toppers. De KNVB hoopt dat tegen die tijd volle stadions weer zijn toegestaan, dat elke club zijn aantrekkelijkste wedstrijden kan presenteren in een vol stadion. Het programma is pas vastgelegd tot en met ronde 22, vrij uniek in een land dat altijd trots is op het evenwichtige, tot in de puntjes geregelde, volledige competitieschema. De KNVB werkt zelfs aan regels om niet nog een keer zonder kampioen te zitten, mocht het seizoen door corona weer eerder voorbij zijn dan de bedoeling is.

Oefenduels met een beperkt aantal toeschouwers gaven de laatste weken vaak een desolaat beeld te zien, ook al omdat publiek er in hoge temperaturen een beetje bij hing. Niet eens alle van de betrekkelijk weinig beschikbare kaarten waren verkocht. Het beeld oogde klinisch. Mondkapjes in Rotterdam, in Amsterdam weer niet. Een juichverbod. Het voetbal vreest een heel seizoen zonder volle stadions. De cultuur en de sport zijn financieel het zwaarst getroffen, in procentueel opzicht, is al berekend.

Toch is nog geen club omgevallen. Clubs, ook Ajax, deden een massaal beroep op de zogenoemde NOW-regeling, om een deel van het personeel te kunnen betalen. Ook daarop kwam kritiek, want waarom zou een miljoenenbedrijf als Ajax recht op NOW hebben? De uitleg is simpel: Ajax heeft bijna vierhonderd mensen in dienst en gebruikte de regeling voor zijn kantoorpersoneel. Bij de kleinere clubs ging het ook om betaling van een deel van de spelerssalarissen.

Spanning

Het seizoen belooft veel spanning, ook in het vrouwenvoetbal, dat een financiële impuls krijgt. Bij de mannen heeft Ajax het meeste geld en op papier de beste selectie, maar tot 7 oktober is de markt open. Vooral Donny van de Beek, Nicolas Tagliafico en André Onana staan hoog op het lijstje van mogelijke vertrekkers. Feyenoord, PSV en AZ doen mee, FC Utrecht heeft aangekondigd te willen aansluiten bij de top. De vraag is of Dick Advocaat de opmars van Feyenoord van vorig seizoen kan voortzetten, of Roger Schmidt bij PSV zijn dwingende, agressief naar voren gerichte speelwijze kan implementeren. Het aantrekken van doelman Yvon Mvogo is het duidelijkste teken van de koerswijziging.

Natuurlijk kijkt iedereen ook naar de rentree van Arjen Robben bij FC Groningen. In zijn kielzog keerden ook Gregory van der Wiel (RKC), Maarten Stekelenburg (Ajax) en Eljero Elia (FC Utrecht) terug, uit de WK-selectie van 2010. Het is te hopen dat het publiek ze straks weer mag omarmen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden