Het vliegwiel voor de economische ontwikkeling bij Heerenveen

In Nederland wordt bezuinigd, zeker op uitgaven in de sport. Tegen die stroom in steken stad, provincie en rijk geld in nieuwbouwprojecten....

John Volkers

Eerst, we schrijven 1994, was er het voetbalstadion, het zo intiem vormgegeven Abe Lenstra van Heerenveen. En toen kwamen de wens en de gedachte om de almaar groeiende ruimtebehoefte van de andere Heerenveense sport aan dat inmiddels alweer drie keer verbouwde stadiongebouw te koppelen.

Zo ontstond Sportstad Heerenveen, het project dat in 2006 gereed dient te zijn. De Friezen hadden er in hun bouw- en clusterdrift maar wat graag de kunstijsbaan Thialf bij gehad, maar die is, zo stellen 'stadhouders' Tjisse Wallendal en Tjalling van den Berg vast, helaas op zijn bestaande locatie, aan de andere kant van de rijksweg, gebleven.

'Niet bespreekbaar', hoorden ze van de toenmalige directeur van Thialf, Marijke Migo. Thialf 'aansluiten' zou de bouwsom van Sportstad Heerenveen met 50 miljoen euro hebben opgevoerd. 'Gemiste kans', zegt Sportstad-directeur Wallendal, een grootheid in de Friese sport door zijn zege in de PC kaatsen.

Wallendal is afkomstig uit de directie van de nog immer snelgroeiende profvoetbalvereniging Heerenveen, die de grootste zakenclub van het betaald voetbal herbergt. Wallendal is een man met oog voor andere sporten. Hij wordt deze dag gesouffleerd door Van den Berg, de onderwijsman en sportfanaat die het turnen zo'n prominente plek heeft gegeven op het Friesland College, een ROC.

Van den Berg, ook leidsman van het nationale turnsteunpunt WIK-FTC, zocht voor zijn befaamde cios (tegenwoordig mbo sport en beweging) al jaren een ruimere, beter geoutilleerde plek - een campus - en zag zijn kans schoon toen er vele vierkante meters naast het Lenstra Stadion vrij kwamen. Ook het herhuisvesten van het verouderde gemeentelijke zwembad, de verplaatsing van de Scholengemeenschap Zevenwolden en economische motieven droegen bij aan de snelheid van plannen maken.

Alle ideeën en middelen werden in één pot gegooid. Er wordt in hoog tempo gebouwd. Ook aan de turnhal, van 28 bij 48 meter, 'met een sprongeiland, een zwaai-eiland en een balanceereiland en instant video-reproductie op de muur'.

Die grote hal zou volgens de originele planning in juli 2006 klaar moeten zijn. Getracht werd dit naar voren te trekken, om het Friese publiek eind 2005 het Univé Gymgala te kunnen bieden. Maar het opleverschema bleek niet van elastiek.

Binnen de muren van de gigantische Sportstad verrijzen naast de turnhal een tennishal, twee spelhallen, squashbanen, een dojo, een 25-meter wedstrijdbad, een doelgroepenbad, een instructiebad, een fitnesscentrum en een centrum voor outdoorsporten.

De bijkantoren van de volleybalbond en het watersportverbond zullen er mogelijk onderdak vinden, evenals het olympisch steunpunt Noord-Nederland. Het districtskantoor van de KNVB is er reeds gevestigd.

Van den Berg wil in zijn Sportstad een landelijk voorbeeldproject van talentontwikkeling en breedtesport van de grond tillen. Voor die twee sectoren zijn nog flinke landelijke subsidies beschikbaar. Turnen en kunstrijden werken in Heerenveen al samen. Zwemmen, waterpolo en judo moeten daarbij aansluiten.

Er wordt gehengeld naar meer trajecten voor olympische talenten. Van den Berg: 'Want je krijgt hier in Sportstad alle voorzieningen bij elkaar. Op dertig meter afstand kun je straks op elke medische kwestie antwoord krijgen. Het sportmedisch centrum van Ron du Bois is reeds gevestigd binnen de Gezondheidsboulevard. Fysiotherapeut Jos Valentijn zit er. Er komen naast allerlei voorzieningen uit de reïntegratiesfeer een Lifestyle-passage en een ZBC, een zelfstandig behandelcentrum, met drie operatiekamers.'

Drie partijen betalen grotendeels het enorme project: de gemeente Heerenveen (50 procent), de voetbalclub Heerenveen (40) en De Friesland Zorgverzekeraar. Daarnaast dragen de provincie en het ROC Friesland College substantieel bij.

In een later stadium zijn voor Sportstad Heerenveen nog winkels (15 duizend vierkante meter), leisure (10 duizend) en 360 appartementen voorzien, plus een hotel en een zorg-unit.

'Het wordt echt een stadje', zegt Wallendal. 'Sportstad wordt het label van Heerenveen. En het vliegwiel voor de economische ontwikkeling bij de snelweg A7.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden