Het vertrek van Adelaar

Ooit speelde ADO Europees voetbal, nu mag de Haagse club blij zijn als zij zich in de eredivisie weet te handhaven....

ADO heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden, al hield de aanhang van de Haagse club zich de afgelopen seizoenen redelijk gedeisd. Vanwege de slechte prestaties richtte de agressie zich de afgelopen tijd vooral tegen de eigen club. Bestuurders en trainers in het betaald voetbal zijn vaker het doelwit van kritiek en verwensingen. Op dit punt is helaas reeds sprake van een zekere gewenning. Met de fysieke bedreiging van Frans Adelaar – nadat eerder dit jaar trainer Hennie Spijkerman van FC Zwolle zich gedwongen zag na bedreigingen op te stappen – wordt de grens verder opgeschoven.

Het gevaar dreigt dat ook nu weer wordt overgegaan tot de orde van de dag. Wat kun je hier immers tegen doen? In elk geval meer dan afgelopen zondag gebeurde, toen de ADO-supporters die Adelaar de wacht aanzegden, ongehinderd het veld konden verlaten.

Het incident wijst ook nog op een ander verschijnsel. Naarmate er in het betaald voetbal meer op het spel staat en de verwachtingen hoger worden opgeschroefd, dreigt steeds meer uit het oog te worden verloren dat voetbal een spel is. Een spel dat je kunt winnen of verliezen. Wordt die laatste mogelijkheid niet meer geaccepteerd, dan ziet het er ook voor de opvolger van Frans Adelaar somber uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden