Het strijdplan van Schippers voor goud op het WK atletiek is duidelijk

Erg ingewikkeld hoeft Dafne Schippers niet te doen over haar strijdplan van dit seizoen. Om in augustus bij de WK atletiek in Londen kans te maken op goud dient ze een achterstand van een à twee meter goed te maken op haar aartsrivaal, tweevoudig olympisch kampioen Elaine Thompson: op de 100 meter iets meer dan op de 200 meter.

Dafne Schippers. Beeld EPA

In Doha, waar vanavond de eerste Diamond League van 2017 wordt gehouden, krijgt Schippers een eerste indicatie van haar mogelijkheden. Ze komt op de 200 meter uit tegen Thompson, de Jamaicaanse die haar in Rio de Janeiro twee keer versloeg. Op de 100 meter bedroeg de voorsprong bijna 0,2 seconde (10,71 om 10,90), op de 200 meter exact 0,1 seconde (21,78 om 21,88).

In de hoop op snellere tijden heeft Schippers na Rio enkele ingrijpende beslissingen genomen. Ze heeft het indoorseizoen voor het eerst volledig overgeslagen. En ze is van coach gewisseld. Na een samenwerking van acht jaar met haar ontdekker Bart Bennema verricht ze de belangrijkste trainingen nu onder toeziend oog van Rana Reider, een Amerikaan die sprint- en sprongnummers als specialisme heeft.

Tekst gaat verder na de foto.

Coach Bart Bennema en Daphne Schippers tijdens de wereldkampioenschappen atletiek in Peking, 2015. Beeld ANP

Sprinter sinds 2015

Dat lijkt een logische keuze: onder een gelauwerde sprinttrainer moet de kans op snellere tijden groter zijn dan onder oud-tienkamper Bennema. Maar zo simpel pakt het niet altijd uit. Schippers spotte in haar loopbaan al met vele wetten uit de atletiek.

In het voorjaar van 2015 koos ze definitief voor de sprint. Ze had onder Bennema jarenlang getraind als een zevenkamper. Met slechts een paar maanden specifiek snelheidswerk en maximaal twee sprinttrainingen per week, behaalde ze de beste prestaties uit haar loopbaan: wereldkampioen 200 meter en zilver op de 100 meter. Haar persoonlijke records: 10,81 op de 100 en 21,63 op de 200.

Vorig seizoen schrapte Schippers het hordelopen, kogelstoten, speerwerpen, ver- en hoogspringen uit haar programma.

De sprint werd haar enige doel met Bennema als hoofdcoach, Reider als invloedrijk klankbord en de Britse biomechanicus Paul Brice als bewegingsanalist. Het resultaat viel tegen. Geen persoonlijke records, vijfde op de olympisch 100 meter, tweede op de 200 meter. Tijdens de Zomerspelen, kort voor haar races, liep ze ook nog een acute liesblessure op.

Met de keuze voor Reiner heeft Schippers de sprint nog centraler gesteld in haar trainingen onder het mom: geen vooruitgang zonder verandering. Haar lichaam vertoont de sporen van het nieuwe regime. Op de foto's die ze op Twitter plaatst, is te zien dat haar armen, schouders en benen nog gespierder zijn geworden. Ze heeft meer tijd doorgebracht in het krachthonk.

Ook de intensiteit van de starttrainingen is flink toegenomen. Haar persoonlijke records liep ze met hooguit vijf proefstarts per training, tijdens hooguit twee starttrainingen per week. Nu komt het voor dat ze viermaal zoveel starts per sessie maakt. 'Ik merk dat de trainingen een stuk zwaarder zijn, waardoor ik het gevoel heb dat ik meer aankan', zei ze onlangs tegen de NOS.

Tekst gaat verder na de foto.

'Het is veel te veel geweest'

Het gaat weer goed met de atleet Dafne Schippers (24), opgekrabbeld uit een zwart gat. Lees hier het interview met Dafne Schippers in Volkskrant Magazine. (+)

Schippers (r) met haar geduchte concurrent Elaine Thompson. Beeld ANP

Prestatiedruk

Gaat het werken? De meeste atletiektrainers weten dat het niet moeilijk is sporters sterker te maken, of gespierder. Het raadsel van topsport schuilt in het omzetten van spierkracht in snelheid. Extra kracht betekent niet automatisch snellere tijden: atletiektrainers zouden weinig werk hebben als het zo eenvoudig was.

Hardlopen met een snelheid van bijna 40 kilometer per uur vergt een ragfijn samenspel van spieren, pezen, botten, zenuwstelsel, hart en brein. Het lichaam moet in hoog tempo uiterst precieze bewegingen uitvoeren: met het blote oog is nauwelijks waarneembaar of de paslengte en pasfrequentie van Schippers optimaal zijn.

Ook de geestesgesteldheid van een sporter is van invloed. Twee jaar geleden was Schippers lichamelijk minder sterk dan vorig jaar, maar ze deed als voormalige zevenkamper onbevangen mee aan de WK atletiek. Elke medaille was meegenomen, met goud en zilver als resultaat. Na die verbluffende uitslagen nam de prestatiedruk fors toe. Bij de Zomerspelen stond alles minder dan goud gelijk aan verlies. De opbrengst: eenmaal zilver.

Die prestatiedruk zal niet snel minder worden, al is het maar omdat Schippers sinds de wereldtitel van Peking van zichzelf meer sprintzeges verwacht. De vraag wordt of ze met haar toegenomen kracht de superieure vorm van 2015 kan terugvinden, de mysterieuze combinatie van ontspanning en ambitie die ervoor zorgde dat ze juist in finales haar beste tijden liep. Net als Thompson vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden