Het sterkste toernooi van de eeuw

Piet Roozenburg (74), dammer, oud-wereldkampioen, acht keer kampioen van Nederland...

Uiteraard was de eerste wereldtitel in 1948 voor Piet Roozenburg een hoogtepunt. Hij was 23 jaar en volgde de Fransman Ghestem op, die later ook een geniale bridger is geworden. Maar op wat negentien jaar later (in mei 1967) plaats had, kijkt de in het Gelderse Ochten wonende damgrootmeester met zeker zoveel plezier terug.

Roozenburg hield toen in Hoogezand tijdens het Brinta-toernooi, waar de gehele wereldtop aanwezig was, de aanstormende jeugd achter zich en eindigde samen met de Russische kampioen Andreiko op de gedeelde eerste plaats. Vóór de toenmalige wereldkampioen Koeperman, vóór Ton Sijbrands (die hem kort daarvoor was opgevolgd als kampioen van Nederland), vóór de net veertien jaar geworden Harm Wiersma, vóór Deslauriers, Baba Sy, Sjtsjogoljev noem maar op. Het was het sterkst bezette toernooi van de eeuw.

Een zenuwslopende laatste ronde. Andreiko speelt remise tegen Sijbrands en loopt volgens de krantenverslagen handenwringend in de speelzaal rond in afwachting van de uitkomst van de partij Roozenburg - Koeperman. De 5-om-2 stand blijkt uiteindelijk voor de Nederlander niet te winnen. Daardoor eindigen Roozenburg en Andreiko samen bovenaan.

Dammen was voor Roozenburg een pure hobby. Terwijl bijvoorbeeld de Russen zich als staatsamateurs volledig aan het spel konden wijden had hij een volledige baan en studeerde in de avond ook nog economie. In damverslagen werd hij deftig als drs P. Roozenburg aangeduid, net zoals Iser Koeperman braaf ir voor zijn naam kreeg.

Roozenburg vormde de verbinding tussen de oudere garde en de tieners van toen Sijbrands en Wiersma die toevallig nu weer in Hoogezand-Sappemeer actief zijn in het Europees kampioenschap.

Piet Roozenburg damt niet meer actief, maar houdt zich nog wel intensief met het spel bezig. Na een jarenlange voorbereiding is hij bezig met het schrijven van een (menselijk) boek over de geschiedenis van het dammen. Zelf behandelt hij de jaren van 1885 tot 1948. Ton Sijbrands zal de jaren nadien voor zijn rekening nemen. Roozenburg hoopt dat het boekwerk (van vier delen) volgend jaar gereed zal zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden