Het spel met de ballen, een mega-evenement

De loting voor het WK voetbal wordt vanavond rechtstreeks in 175 landen uitgezonden. Nederland wordt onder anderen vertegenwoordigd door Johan Cruijff en illusionist Hans Klok....

Van onze verslaggever Paul Onkenhout

Met een miljoenen euro’s kostende show die het midden houdt tussen Spel zonder Grenzen en het Eurovisie Songfestival presenteren de organisatoren van het wereldkampioenschap voetbal 2006 zich vanavond vanuit Leipzig aan de wereld – of in elk geval aan een groot deel daarvan.

Een loting voor een WK is allang geen formaliteit meer, zoals bijvoorbeeld in 1974 het geval was. Destijds werden, voor het WK in West-Duitsland, tweehonderd belangstellenden in Frankfurt in een radiostudio gepropt.

Pas toen een lokale koorknaap West-Duitsland aan Oost-Duitsland koppelde, trok de loting wereldwijd aandacht. Het spel met de ballen wordt vanavond in 175 landen rechtstreeks uitgezonden. De wereldvoetbalbond FIFA rekent op ongeveer 320 miljoen televisiekijkers.

De WK-organisatie en de FIFA kozen Leipzig uit vanwege de symboliek en namen de geringe omvang van de stad met 500 duizend inwoners voor lief. Met massale, illegale demonstraties werd in de Oost-Duitse stad in 1989 een van de grootste impulsen gegeven aan de vreedzame revolutie die leidde tot de val van het IJzeren Gordijn en de hereniging van Oost- en West-Duitsland.

Sindsdien – en vooral het afgelopen jaar, vanwege de WK-loting – is Leipzig in een moordend tempo gemoderniseerd. De keuze om in de ‘Heldenstad’ Leipzig een podium op te bouwen, was niet willekeurig, aldus de tweede man van de WK-organisatie, Wolfgang Niersbach.

‘Dit is een prachtige mogelijkheid om de wereld het nieuwe, verenigde Duitsland te laten zien. Duitsland is niet meer het land dat het in 1974 was.’

Burgemeester Tiefensee liet de stad optuigen met bijna honderd billboards en duizenden affiches, om ‘deze grootste show in de geschiedenis van de stad’ optimaal uit te buiten.

De laatste poging wereldwijd aandacht te trekken, mislukte volkomen. Het Internationale Olympisch Comité nam de kandidatuur van Leipzig om in 2012 de Olympische Spelen te organiseren, slechts beleefdheidshalve serieus.

De lobby om tot WK-stad te worden uitverkoren, was wel succesvol. Leipzig is de enige stad uit het voormalige Oost-Duitsland waar (vijf) wedstrijden worden gespeeld. Ze hebben plaats in een voormalige communistische sporttempel, het Zentral-stadion, dat ooit 100 duizend toeschouwers kon bevatten. Evenals een groot deel van de stad is het stadion tegenwoordig onherkenbaar gerenoveerd.

De verdeling over de acht groepen van de 32 landen die zich hebben geplaatst voor de eindronde, zal vanavond in het congrescentrum van Leipzig nog geen halfuur in beslag nemen. De procedure maakt deel uit van een anderhalf uur durende show die zal worden bezocht door een bijna onafzienbare reeks beroemdheden en bezoekers die dat denken te zijn.

Nederland is vertegenwoordigd door Johan Cruijff, een van de acht oud-spelers die op het podium mogen verschijnen, en door de illusionist Hans Klok, die de wereldbeker tevoorschijn zal toveren. Marco van Basten is eveneens aanwezig, evenals dertig andere bondscoaches. Alleen de Argentijn Pekerman sloeg de invitatie af. Maradona had ook geen zin.

Van Basten reageerde eerder deze week laconiek op het bericht dat Nederland bij de loting geen groepshoofd zal zijn, en dus al in de poule een van de sterkste landen ter wereld kan treffen. Gisteren kreeg hij een steuntje in de rug: bij de loting voor de kwalificaties van het EK 2008 in Zwitserland en Oostenrijk, is Oranje wel de nummer één van de groep.

De nieuwe rijkskanselier Angela Merkel zit vanavond op de eerste rij, evenals de Duitse president Köhler. De show wordt onder anderen gepresenteerd door het Duitse topmodel Heidi Klum in een, naar verluidt, turkooise jurk. Ze zal onder meer de Colombiaanse zanger Juanez aankondigen, en een film van de regisseur van Good bye Lenin, Wolfgang Becker.

Geografische verdeling is cruciale factor

Veel hoeft het niet te betekenen dat Nederland vanavond bij de WK-loting in Leipzig niet tot de acht geplaatste landen behoort. De verdeling van de 32 landen over de vier ‘potten’ zou voor Oranje een groep kunnen opleveren met Mexico (een groepshoofd), Angola en Iran. Ook een groep met Brazilië, Ivoorkust en Zuid-Korea is echter mogelijk.

Het speelschema van gastland Duitsland en wereldkampioen Brazilië is al bekend, omdat de organisatoren die landen in de grootste stadions (Berlijn, Dortmund, München) willen laten spelen.Nederland maakt met zeven andere Europese landen, Kroatië, Tsjechië, Polen, Portugal, Zweden, Zwitserland en Oekraïne, deel uit van pot 3. Bij de loting voor de groepsfase is de geografische verdeling van de landen een van de cruciale factoren.

* De acht groepshoofden worden verdeeld over de acht verschillende groepen.

* De acht ongeplaatste Europese landen, Nederland onder meer, worden in een poule met een groepshoofd ondergebracht.

* Het deelnemende Europese land dat op de FIFA-ranglijst als laagste is geklasseerd, Servië-Montenegro, wordt toegevoegd aan een poule met een niet-Europees groepshoofd, Brazilië, Argentinië of Mexico. Dit om te voorkomen dat meer dan twee Europese landen in één groep komen.

* De pot met de vijf Afrikaanse landen, plus Australië, Ecuador en Paraguay wordt verdeeld over de acht verschillende groepen.

* De pot met de vier Aziatische deelnemers, plus de Verenigde Staten, Costa Rica en Trinidad en Tobago, wordt verdeeld over zeven groepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden