Het spannend houden is de kunst

Met een nieuwe competitieopzet hoopt de KNVB de eredivisie vrouwen op en buiten het veld te verbeteren. Ajax en FC Twente bewezen in de eerste competitiewedstrijd alvast hoe het moet.

Anouk Hoogendijk (L) en Dominique Vugts van Ajax springen bij een Amsterdamse corner hoger dan Twente-speelster Maud Roetgering Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

Roodwitgekleurde slierten worden vanachter de kleine tribune de lucht in geschoten als Ajax en FC Twente het veld van sportpark De Toekomst betreden. 8-jarige meisjes klapperen met kartonnen Ajax-handschoenen, de iets ouderen zwaaien met vlaggen en vanuit een hoekje van de drukbezette tribune klinkt gezang van 'de fanatieke aanhang'.

Allemaal weten ze tijdens de wedstrijd van geen ophouden. Bij de handtekeningenronde na afloop (Ajax won met 1-0) is het vrijdagavond dringen om een glimp op te vangen van Daphne Koster of Anouk Hoogendijk. Uiteraard dragen ze een shirtje van hun idolen.

Voor de wedstrijden tussen Ajax en Twente zijn ze deze ambiance gewend. Een paar maanden geleden werd in Hengelo voor zo'n vierduizend toeschouwers het landskampioenschap in de laatste competitiewedstrijd beslist, in het voordeel van de Twentenaren. In Amsterdam heerste op de openingsdag van het nieuwe seizoen een vergelijkbare sfeer. 'Een ongelooflijke sfeer', zei Ajax-manager vrouwenvoetbal Marleen Molenaar zelfs.

Introductie vrouwencompetitie

Zo heeft de KNVB het ook voor ogen. Vrouwenvoetbal blijft groeien, het aantal voetbalsters is inmiddels 150 duizend en nu is het tijd om de eredivisie op te waarderen.

Al sinds de introductie in 2007 probeert de voetbalbond een kwalitatief goede competitie op te zetten. Het begon met zes ploegen, maar al na een paar jaar haakte de helft (AZ, FC Utrecht en Willem II) af. Samen met België werd de BeNeLeague begonnen, wat leidde tot de komst van vier andere clubs (Ajax, PSV, Telstar en Heerenveen).

De competitie kwam nooit echt van de grond vanwege de niveauverschillen, de reisafstanden tussen de clubs en tegenvallende publieke belangstelling. Na drie jaar trok de KNVB de stekker eruit wegens 'financieel en sportief onvoldoende perspectief voor de Nederlandse clubs'.

Meer weerstand

In 2015 beleefde de vrouweneredivisie een herstart met zeven ploegen. Opnieuw geen ideale situatie: elke speelronde had één club vrij. Met Achilles '29 als achtste deelnemer, en de introductie van de play-offs, hoopt de voetbalbond dit seizoen de oplossing te hebben gevonden. Meer topwedstrijden betekent meer weerstand, aldus KNVB-manager vrouwenvoetbal Minke Booij, en meer clubs in de eredivisie is volgens haar goed voor uitstraling en ontwikkeling van de competitie.

Als alle clubs drie keer tegen elkaar hebben gespeeld, wordt eind maart de balans opgemaakt en de competitie gesplitst. In de play-offs worden de punten gehalveerd, strijden de bovenste vier om de titel en mogen de onderste vier tegen elkaar het seizoen uitspelen.

Leonne Stentler, oud-speelster van ADO Den Haag en Ajax, pleitte er al meermalen voor. 'Zo blijft het tot het laatste moment spannend. De afgelopen jaren stond steeds vast dat Ajax of FC Twente kampioen wordt. Nu krijg je aan het eind van de competitie nog een paar spannende wedstrijden, die je als club kunt uitverkopen.'

In Amsterdam wordt het goede voorbeeld gegeven. 'Je hebt zulke grote wedstrijden nodig om de competitie aantrekkelijker te maken', zegt Stefan Troost, de nieuwe Duitse trainer van viervoudig landskampioen Twente.

Troost: 'Ook in Duitsland vallen de bezoekersaantallen vaak tegen. Topwedstrijden (zoals de Champions League) trekken veel fans, maar voor andere wedstrijden blijft het bij vierhonderd, vijfhonderd toeschouwers. Om aan de eredivisie te werken is het een goede idee de competitie marketingtechnisch iets beter op te zetten.'

De KNVB hoopt nog een aantal clubs enthousiast te maken om in de toekomst deel te nemen aan de eredivisie. Het doel van het beleidsplan uit 2007 is een competitie van twaalf ploegen te krijgen. 'Dat willen we allemaal, maar het gaat er om dat het niveau gewaarborgd blijft', zegt Molenaar. 'Er kunnen wel zestien teams meedoen, dan trekken ze allemaal maar een shirtje van een bvo (betaaldvoetbalorganisatie, red.) aan. Maar we moeten ervoor zorgen dat het niveau goed blijft.'

Ze staat achter de nieuwe opzet. 'Het idee is goed voor de ontwikkeling van de speelsters: meer wedstrijden op hoog niveau. En de competitie wordt aantrekkelijker, zeker in de eindfase.'

Of het straks ook vruchten afwerpt, durft Stentler niet te zeggen. 'Het heeft tijd nodig om een competitie goed op te zetten en die breder en sterker te maken. Daarom is het raar dat er in korte tijd weer een wijziging is doorgevoerd, waardoor de eredivisie niet echt de kans heeft gekregen te ontwikkelen. Deze verandering is een stapje in de goede richting voor het vrouwenvoetbal, maar ik hoop dat ze nu wel de tijd krijgt. Dat we niet weer over een jaar aan het veranderen zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden