Het snelle spel met het estafettestokje

Wie lopen straks in het 4x100-estafette-team dat zich richt op de Olympische Spelen van Athene? De snelste atleten natuurlijk, maar ze moeten ook het stokje goed kunnen doorgeven....

Eénmaal per week traint de nationale estafetteploeg op gewijde grond in het gerenoveerde stadion, het bouwwerk waarin 75 jaar geleden Olympische Spelen werden gehouden en waar tegenwoordig maar geen fatsoenlijke internationale atletiekwedstrijd van de grond kan komen.

Trainen voor de estafette - dat is op tijd starten, lopen, stok doorgeven; steeds maar weer opnieuw. Dat correct doorgeven van het stokje is van levensbelang. Vorig jaar tijdens de Europese kampioenschappen in München ging het nog vreselijk mis.

Nagenoeg het gehele team is naar Amsterdam gereisd voor de wekelijkse training onder leiding van Wigert Thunnissen. Hoofdcoach explosieve nummers Peter Verlooy kijkt toe. De derde coach van het project, Henk Kraaijenhof, is er vandaag niet bij. Douglas: `Henk wandelt in Zwitserland.'

Het olympisch estafette-project wordt door alle sprinters gedragen. Heimelijk zullen ze allemaal aspiraties hebben om Athene als individuele atleet te halen, het merendeel beseft dat dat met tijden vanaf 10,30 niet zal lukken.

Om echt mee te kunnen met de grote jongens zul je onder de 10 seconden moeten kunnen lopen, en daar is niemand van de vaderlandse sprinters toe in staat. Ja, Douglas, die met zijn veertig jaren met zijn huidige tijd (10,48) op de 100 meter aan de hand van een speciale omrekeningstabel-naar-leeftijd zelfs goed voor 9,99 zou zijn. `Ik ben dus een sub-10 man?'

Maar binnen de atletiek wordt niet met handicaps gelopen. Wil Douglas er straks in augustus bij de WK opnieuw bij zijn, dan zal hij gewoon de harde limieten van 10,21 op de 100 en 20,50 op de 200 moeten halen.

Dat zal de dekselse Douglas - op de 200 meter - waarschijnlijk nog lukken ook. Hetzelfde kan gezegd worden van Caimin Douglas, die de meeste tijd doorbrengt in Texas waar hij studeert. De rest mag de hoop vestigen op een uitverkiezing als estafette-loper.

Met sprinters als beide Douglassen, Patrick van Balkom (die zich dit seizoen individueel op de 400 meter richt), Martijn Ungerer, Timothy Beck, Virgil Spier en Daniel Ward beschikt Thunnissen over een goed stel.

Bovendien staan er talentvolle jongelingen te trappelen, die zich vorige week in Lisse meteen al wisten te kwalificeren voor de komende EK voor juioren. Zover zijn de volwassen sprinters nog niet. Bij wedstrijden in Hengelo (FBK-Games) en Leiden dient voor de WK een limiet van 39,10 geslecht te worden. De ondergrens voor Athene ligt op 39,00. Verder moet in 2004 de zestiende plaats op de wereldranglijst behaald zijn.

Volgens Thunnissen zijn die tijden mogelijk - het Nederlands record staat op 39,23. De coach baseert zich daarbij op de individuele tijden van zijn atleten, minus een ruime `wisselwinst'. Hoe hoger die is, hoe sneller de eindtijd. Vorig jaar deed de ploeg het al niet slecht met 2,33, maar gaat de wisseltijd omhoog naar 2,50, dan kan de `Holland Vier' echt een woordje meespreken.

Ter vergelijking: een Frans team liep in 1990 een wereldrecord met een wisselwinst van drie seconden. Het huidige mondiale record staat met 37,40 op naam van de VS, gelopen door vier sub 10-lopers, inclusief Carl Lewis, in 1992 en 1993.

Geld blijft, zoals vaker bij de KNAU, de `beperkende factor'. Thunnissen kan zich anderhalve dag per week met het project bezighouden. Daarnaast werkt hij voor de olympische ploeg van de badmintonbond, geeft hij les op het cios en is hij krachttrainer voor de judoka's Edith Bosch en Mark Huizinga.

Om de financiële nood enigszins te lenigen, is Verlooy in gesprek met een mogelijke teamsponsor. Een finaleplaats bij de komende WK in Parijs zou bovendien een `mooi signaal' zijn naar het NOC*NSF. Dan komt namelijk de A-status voor de leden binnen bereik.

De ambities voor het komend jaar zijn groot. Wintertraining in Zuid-Afrika, in het voorjaar van 2004 naar de VS om te trainen en om daar op de universiteiten de nodige relay-tegenstand op te zoeken. Thunnissen: `Loopt alles volgens plan, dan zijn tijden onder de 39,00 mogelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden