Het slopende klimwerk ligt Steven Kruijswijk beter

Steven Kruijswijk heeft zaterdag de roze leiderstrui veroverd in de Ronde van Italië. Dat betekent dat ze in het buitenland rekening moeten gaan houden met de renner van wie ze de naam niet kunnen uitspreken.

Steven Kruijswijk Beeld anp
Steven KruijswijkBeeld anp

Engelse, Franse en Italiaanse monden breken hun tong over de klinkers in zijn achternaam. Een kleine steekproef levert het volgende resultaat op: cruisewiek, kruuzwik en kru-iswiek. De laatste versie is die van gastland Italië. Nadat hij de Nederlandse uitspraak heeft gehoord, wil de verslaggever van La Gazzetta dello Sport de zijne graag officieel laten vastleggen.

In zijn krant werd de kopman van Lotto Jumbo vrijdag een kat genoemd. Katten hebben het vermogen zich sluipenderwijs te bewegen. Zelden op de voorgrond, nooit op de achtergrond. Dat is een tweede reden waarom Steven Kruijswijk nog niet echt wordt opgemerkt in deze Giro.

Hij moet zelf lachen wanneer de vergelijking hem vrijdagmiddag na afloop van de dertiende etappe wordt voorgelegd. 'Houden zo.' Vooralsnog heeft die tactiek hem geen windeieren gelegd. Steven Kruijswijk gaat het weekeinde in als de nummer vier, in het spoor van de favorieten en ruim voor de outsiders.

Stuurfoutjes Nibali

Voor de start schatte ploegleider Jan Boven de rit van vrijdag in als de belangrijkste van dit drieluik in de bergen. Noordoostelijk Italië vormde het decor, terra incognita voor hem. Maar het routeboek beloofde steile beklimmingen en listige afdalingen. 'Echt iets voor Nibali.'

Maar de Girowinnaar van drie jaar geleden wordt in het geel-zwarte kamp steeds minder serieus genomen. Zijn versnellingen missen voorlopig het venijn om te verontrusten. Bergop komt hij niet ver, vrijdag nota bene gecounterd door Kruijswijks knecht Battaglin. Bergaf, zo constateerde Steven Kruijswijk zelf, maakt Vincenzo Nibali zelfs stuurfoutjes. Vooral dat laatste is een veeg teken.

Het gevolg was een etappe zonder verstrekkende gevolgen. De Spanjaard Nieve wist een lange ontsnapping succesvol af te ronden, de Costa Ricaan Amador legde beslag op de roze trui. Zoals min of meer verwacht kon Bob Jungels het niet bolwerken in de laatste klim.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Afwachtende rol

Zelf was Steven Kruijswijk vrijdag min of meer tevreden. Hij had zich bij voorbaat verzoend met de afwachtende rol van kat. 'Het leek wel een rit in de Vogezen met van die korte, felle klimmetjes.' Niets voor hem. 'Ik was vooral bang voor die afdalingen. Maar eigenlijk ging dat beter dan bergop.' Nibali deelde speldenprikjes uit en Valverde hield zich in om het belang van Amador niet te schaden.

Kruijwijk verwachtte vrijdag dat hij in de rit van zaterdag beter tot zijn recht zou komen. Dan gaat de Giro echt de hoogte in. Zes bergpassen zijn in de Dolomieten uitgetekend, de zogenoemde koninginnenrit. 'Dat slopende werk ligt mij in principe beter.'

Het zelfvertrouwen is duidelijk gegroeid bij kopman en ploeg. Volgens ploegleider Addy Engels heeft Kruijswijk nog geen trap te veel hoeven doen. Ook vrijdag brachten drie collega's hem keurig in stelling voor de Cima Porzus, de eerste berg op de route. Kopman en ploeg zijn elkaar zichtbaar sterker aan het maken.

Zondag wacht een klimtijdrit van 11 kilometer in hartje Tirol waar Duits en Italiaans inwisselbaar worden. Nadat de eerste tijdrit in het water viel, zou die exercitie wel eens duidelijkheid kunnen scheppen in de krachtsverhoudingen. De Ronde van Italië is tot nu toe behoorlijk opwindend, maar laat ook veel te raden. Kruijswijk: 'Het zit allemaal dicht bij elkaar.'

Wat hem zelf betreft kan dat beter nog even voortduren. Steven Kruijswijk is een taaie voor wie inspanningen niet lang genoeg kunnen duren. Dat belooft wat voor de finale. Moet het buitenland zich toch oefenen in die lange ij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden