Het rommelt in Olympische roeiploeg

De roeisters van de Nederlandse vrouwenacht houden niet van een rimpelloze voorbereiding op de Olympische Spelen.

Een dag later begint de boot in de Head of the River aan het olympisch seizoen, maar het resultaat op de Amstel is van ondergeschikt belang. Bij een aantal roeisters heerst onvrede en verbazing over het besluit van Mijnders om Annemiek de Haan en Sarah Siegelaar toestemming te verlenen in de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, in München, niet in de acht maar in een twee zonder stuurvrouw uit te komen.

De keuze van de twee zet het project van de vrouwenacht, dat zou moeten leiden tot goud in Peking, danig onder druk. De boot moet zich half juni bij het olympisch kwalificatietoernooi nog plaatsen voor de Spelen. Daarbij ligt het voor de hand dat de roeisters alle mogelijkheden aangrijpen zich in wedstrijdverband voor te bereiden op wat feitelijk de belangrijkste wedstrijd van het seizoen is.

Nu rest daarvoor, op internationaal niveau, alleen de wereldbekerrace in Luzern. Dat lijkt weinig voor een ploeg die op zoek is naar vertrouwen na het hopeloze falen vorig jaar bij de WK.

‘Wij staan machteloos, het is een beslissing van de coach en de roeisters. Wij hebben ons erbij neer te leggen, wat niet wil zeggen dat we het ermee eens zijn’, verwoordt Annemarieke van Rumpt, een van de roeisters, de ergernis. Ze is blij dat zaterdag in groepsverband en in het bijzijn van een sportpsycholoog over de kwestie wordt gesproken. ‘Het is belangrijk dat iedereen zijn hart kan luchten.’

Het zit de roeisters vooral dwars dat geen van de betrokkenen de moeite nam hen van het voornemen op de hoogte te brengen. Pas toen ze ermee werden geconfronteerd tijdens het trainingskamp in Sevilla, werd de rest van de selectie bijgepraat over de plannen.

‘We willen als team iets bereiken, maar dan moet je wel open en eerlijk naar elkaar toe zijn’, zegt Van Rumpt. De uitleg van Mijnders dat de ploeg haar voordeel kan doen met het uitstapje van het duo, wordt door de meeste roeisters ter kennisgeving aangenomen. ‘Het is maar hoe je het wilt uitleggen.’

Mijnders zegt dat hij De Haan en Siegelaar toestemming heeft gegeven voor de alternatieve olympische route om het tweetal gemotiveerd te houden. Hij ziet er ook geen probleem in de definitieve acht pas na München te vormen.

Feitelijk werd de bondscoach voor het blok gezet. Zonder slagroeiers De Haan en Siegelaar is zijn acht danig verzwakt. En het duo speelde eerder dit seizoen al eens met de gedachte uit het vlaggenschip te stappen.

Bij de Hel van het Noorden staken ze vorig jaar met kop en schouders boven de rest van de zware roeisters uit. Het wakkerde de ambitie aan om samen door te gaan. Beiden hebben ook al een olympische medaille, uit 2004. Een optreden in de twee zonder in Peking zou van grotere waarde zijn.

De Haan was er samen met Van Rumpt in 2006 debet aan dat er bij de WK geen Nederlandse acht op het water lag. De twee roeisters kozen toen eveneens voor de twee zonder waardoor de bond de acht te zwak achtte voor deelname in Eton. Het leidde tot de ondergang van bondscoach Verdonkschot. Mijnders werd zijn opvolger.

‘Het was een andere situatie’, vergelijkt Van Rumpt. ‘Toen was het doel in de groep minder scherp gesteld. Dat maakte onze keuze veel legitiemer dan nu. Ons is verteld dat dit uitstapje eenmalig is, daar houden we ons dan maar aan vast.’

Een vergelijkbaar scenario als in 2006 is echter niet uitgesloten, hoewel ook De Haan beweert dat een definitieve overstap niet aan de orde is. Ze zegt het ‘leuk’ te vinden om met Siegelaar te roeien. ‘Onafhankelijk van ons resultaat tijdens de wereldbeker stappen we weer in de acht. Die boot draait nu goed.’

Ook topsportcoördinator Koen van Nol is er alles aan gelegen alle vrouwen aan boord te houden. De vrouwenacht is een speerpuntproject van NOC*NSF. Donderdag liet hij zich door Mijnders bijpraten over de situatie. Van Nol ging akkoord met de argumentatie van de bondscoach.

‘Maar het is niet de bedoeling om proefballonnen op te laten’, waarschuwt hij. ‘Een twee zonder wordt bij de vrouwen niet voorgedragen voor het olympisch kwalificatietoernooi, hoe hard die boot ook gaat. Zo is het duidelijk naar alle partijen gecommuniceerd.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden