Het risicovolle leven van Dean Potter (1972 - 2015)

Vanmorgen werd bekend dat Dean Potter (43) is omgekomen bij een basejumpongeluk in Yosemite National Park in de Verenigde Staten. Na een sprong werd hij met een ongeopende parachute teruggevonden. In de VS gold hij als een bekende extreme sporter. Welke risico's nam hij?

Gijs Hablous
null Beeld getty
Beeld getty

Je zou je bijna afvragen hoe hij nog zo 'oud' heeft kunnen worden. Op Wikipedia wordt hij free climber, alpinist, base jumper, base liner en high liner genoemd. Maar in de eerste plaats was Dean Potter (43) een enorme waaghals. Gisteren kwam zijn risicovolle leven tot een abrupt einde. Na een sprong van een ruim 2000 meter hoge rots, stortte hij te pletter tegen de rotsen. Zijn parachute werd ongeopend gevonden.

Bekendheid
In de wereld van de extreme sports was Potter een bekende. Hij werkte onder meer voor het tijdschrift en de zender National Geographic. Potter brak snelheidsrecords, beklom de steilste bergwanden en sprong zelfs al eens samen met zijn hond. Een van zijn bijzondere records was de langste basevlucht ooit (6,5 kilometer), die hij aflegde na een sprong van de Zwitserse berg de Eiger. Een ander record vestigde hij toen hij in Yosemite Park de enorme rots 'Half Dome' beklom in een uur en 19 minuten. Maar nam hij daarmee niet te veel risico?

(tekst loopt door onder foto)

De Half Dome in Yosemite National Park Beeld ap
De Half Dome in Yosemite National ParkBeeld ap

Gevaar
Ronald Overdijk, werkzaam bij de parachuteafdeling van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart, vindt van niet. 'Natuurlijk is basejumpen een risicovolle sport. Net als veel andere extreme sporten. Als je helemaal geen risico wilt lopen, moet je niet springen.'

Basejumpen wordt gevaarlijk, zegt Overdijk, doordat er meestal minder landingsruimte is. 'Vaak springen mensen van wolkenkrabbers of bruggen, als je midden in de stad moet landen, vraagt dat natuurlijk meer van een springer dan wanneer de landingsbaan een groot grasveld is.' Wat er precies misging bij Potter is nog niet duidelijk, er loopt op dit moment een onderzoek. Overdijk: 'Het was nieuw terrein, dan is het uitproberen, met alle gevaren van dien. Het is niet zo dat hij sowieso minder verantwoord is dan zijn collega-springers.'

(tekst loopt door onder filmpje)

Grensverleggend
Wel verlegde Potter de grenzen, zegt Overdijk. 'Maar hij wist wat hij deed. Als kind deed hij al aan bergbeklimmen.' Potter ging inderdaad ver, maar niet zonder verstand van zaken: hij studeerde aerodynamica en ruimtetechnologie. Vliegen was zijn leven. En alsof basejumpen, bergbeklimmen en koorddansen boven een ravijn nog niet gevaarlijk genoeg zijn, ging hij soms nog verder door zich niet te zekeren. Alleen een wingsuit of miniparachute kon een fatale afloop dan voorkomen. Afgelopen weekend ging het dus toch mis.

Basejumpen

Basejumpen is het springen van vaste objecten met een kleine parachute. Het woord BASE staat voor Building, Antenna, Span en Earth. In Nederland – en in de meeste andere landen – is de sport niet gereguleerd. Voor de wet valt het niet in dezelfde categorie als bijvoorbeeld parachutespringen. Naar schatting zijn er in Nederland zo’n twintig actieve basejumpers. Vaak spreken de sporters onderling bepaalde regels af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden