NieuwsDiamond League

Het regent toptijden in de Diamond League na de coronastop

De toptijden vlogen dit weekend de wereld over.

Eline van Suchtelen
Joshua Cheptegei liep een wereldrecord  op de 5.000 meter.  Beeld AFP
Joshua Cheptegei liep een wereldrecord op de 5.000 meter.Beeld AFP

Wereldrecord Joshua Cheptegei op de 5.000 meter. Europees record op de 1.500 meter van de Noor Jakob Ingebritsen. Een onverschrokken Femke Bol met een derde plek op de 400 meter in de eerste Diamond League van haar leven. Na een lange coronastop met eerst geen wedstrijden en daarna virtuele experimenten was de internationale topatletiek met de Diamond League in Monaco vrijdag terug van weggeweest. Wat er nog volgt, weet alleen niemand zeker.

Er staat een NK atletiek op het programma over twee weken en er zijn her en der nog wat internationale wedstrijden in het restant van het outdoorseizoen. Technisch directeur van de atletiekunie Ad Roskam heeft alle planningen ‘met potlood’ in zijn agenda geschreven. ‘We gaan straks op vakantie en dan starten we op naar het olympisch seizoen. We hebben trainingskampen staan in Zuid-Afrika en Florida, maar in hoeverre we dat kunnen realiseren moet nog maar blijken. Alles is onzeker op dit moment.’

Roskam is tevreden over hoe de atleten de eerste coronaperiode zijn doorgekomen. ‘Er zijn er een paar die echt een dip hebben gehad en moeite hadden om de knop om te zetten, maar voor anderen bood het uitstel juist kansen.’ De pas 20-jarige Femke Bol heeft nu nog een jaar extra om zich te ontwikkelen. Ze kwam in Monaco op de 400 meter in 51,57 over de finish, achter de Amerikaanse atletes Lynna Irby (50,50) en Wadeline Jonathas (51,40). Bol bleef de Europees kampioene Justyna Swiety-Ersetic ruimschoots voor. Bol maakte dit seizoen grote progressie. Ze liep bij testwedstrijden naar het Nederlandse record op de 400 meter horden (53,79) en scherpte haar persoonlijke record op de 400 meter aan tot 51,13.

Mike Foppen liep bij de Diamond League op de de 5.000 meter naar een vierde plek in een evenaring van het Nederlands record van Kamiel Maase (13.13.06 ). Lieke Klaver deed ook goede zaken. Zij liep in het Zwitserse La Chaux-de-Fonds een razendsnelle 200 meter. Haar tijd van 22,66 is de snelste 200 meter van dit jaar op de Europese jaarranglijst.

De comeback van Sifan Hassan was minder succesvol. De tweevoudig wereldkampioene zat maanden vast in Ethiopië waar ze niet fatsoenlijk heeft getraind. Haar race op de 5.000 meter werd geen succes in Monaco. Hassan zat in de kopgroep van vier vrouwen toen ze na zo’n 4.000 meter besloot uit te stappen. Hellen Obiri, de Keniaanse wereldkampioene, won de wedstrijd in een tijd van 14.22,12. Hassan zat in Ethiopië zonder trainer, omdat de Amerikaan Tim Rowberry snel naar Amerika vertrok toen er nog vluchten gingen. Ze trainde de afgelopen maanden niet hard en merkte dat de vorm ontbrak om diep te gaan. De wereldkampioene op de 1.500 en 10.000 meter kwam drie weken geleden terug naar Nederland om een paar dagen daarna direct naar Sankt Moritz te vertrekken om te trainen op hoogte.

Hassan wil op 4 september tijdens de Memorial Van Damme een aanval doen op het werelduurrecord. Daarna wil ze nog een topprestatie neerzetten op de WK halve marathon in Polen in oktober, als die wedstrijd zonder problemen door kan gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden