'Het NK is ondergeschikt aan Rio'

De beste ruiters ter wereld kunnen het zich permitteren: slechts bij een kwalificatiemoment op komen dagen en alsnog de olympische selectie halen. Voor Edward Gal was de NK dressuur een soort 'nu of nooit'. Van zijn twee toppaarden kampt de beste, Undercover, met te veel stress en is Voice op de terugweg na een blessure.

Lisette van der Geest
null Beeld Michael Kooren photography
Beeld Michael Kooren photography

Zondagmiddag stond Edward Gal in spijkerbroek in het zand naast de ring in Ermelo te kijken bij de NK. Aan zijn voeten geen hoge zwarte rijlaarzen, maar een paar gympen met hagelwitte veters. 'Natuurlijk, ik had hier vandaag liever ook gereden en mijn titel verdedigd', zegt hij. Maar Voice, zijn hengst 'een macho', is net fit na een beenblessure van een aantal maanden. Gal: 'Hij heeft vrijdag een goede grand prix gereden, het was beter hem vandaag te sparen. Het NK is ondergeschikt aan Rio.'

Zo heb je als topruiter twee paarden met kans op de Spelen, vervolgens nul en nu weer een. 'Dat is nou eenmaal niet anders', zegt Gal. De beste Nederlandse combinatie op papier zal in Rio desondanks niet verschijnen. De kans op een plaats in de top drie in Rio is met Undercover in goeden doen groter. Maar door de wedstrijdspanning bij 'Fritsie' - zoals Gal Undercover doorgaans noemt, selecteerde bondscoach Johan Rockx hem niet.

'Natuurlijk heel jammer. Ik had heel graag met hem gereden, maar ik heb niet het idee dat dit nu veilig is', zegt Gal. 'Ik durf niet met zekerheid te zeggen dat hij daar normaal rondrijdt en dat wil ik hem niet aandoen.' Als hij met Undervoer van de ene ring naar de andere rijdt, voelt Gal het sinds een jaar 'borrelen'. Dan neemt de spanning bij het dier toe, wordt de ruin druk en kan Gal een goed wedstrijdresultaat wel vergeten.

Dat komt allemaal door het EK dressuur van een jaar geleden. In augustus droeg Undercover bij aan de verrassende winst van het goud tijdens de landenwedstrijd in Aken. Maar vervolgens werd het team gehuldigd. Drukte, herrie, wapperende vlaggen. Undercover, die al bekendstond als uiterst sensibel, schoot in de stress. Zo erg dat hij tijdens de daaropvolgende kür op zijn lip beet, met diskwalificatie tot gevolg.

'Die spanning van toen is nooit verdwenen', zegt Gal nu. Hij hoopte dat de tijd een verschil zou maken, dat Undercover de ervaring in Aken zou vergeten en besloot even geen wedstrijden te rijden. Het hielp niet. 'Of hij het ooit nog gaat vergeten? Ik durf het echt niet te zeggen.'

Man en Paard

'Het is moeilijk om ertussen te komen', zei Smolders een aantal maanden geleden nog nadat hij tweede werd op de wereldbekerfinale. Jarenlang haalden dezelfde vier ruiters de titels binnen. Schröder, Jeroen Dubbeldam, Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten zijn de regerend Europees en wereldkampioen. Maar in aanloop naar Rio kampte London, het paard van Schröder met langdurige fysieke problemen. 'Sinds een maand rijdt die combinatie zich weer dusdanig in de kijker dat ze wel tot het rijtje van de besten horen. Maar als je meer hebt om uit te kiezen, maakt dat de keuze ook lastiger', zegt Ehrens. Het ontbreekt Schröder en London aan kilometers, vindt de springbondscoach. 'Hij was teleurgesteld toen hij het hoorde, zoals je van een sportman kunt verwachten. Maar in feite hebben we nu een vijfde man die net zo sterk is als de andere vier. Dat zegt wel wat over het niveau van onze ploeg.' Maar, waarschuwt Dubbeldam, de man met de grootste staat van dienst: 'Onze eigen verwachtingen zijn hoog, maar dan kun je ook diep vallen.'

Bovendien kan Voice nog wat stappen maken in de komende weken, denkt Gal. Bij dat paard is geen sprake van angst. 'Het scheelt enorm dat ik hem niet hoef te laten wennen. En dan komt de finetuning nog', zegt Gal.

Diederik van Silfhout werd in Ermelo voor het eerst in zijn carrière Nederlands kampioen. Ook hij is geselecteerd voor Rio, evenals Hans Peter Minderhoud, de partner van Gal en Adelinde Cornelissen, de amazone die vier jaar geleden zilver won in Londen. 'Parzival flikt het toch weer effe', zei Cornelissen zondagmiddag over haar paard dat met zijn negentien jaar op leeftijd is en door veel mensen een jaar geleden al werd afgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden