Het Limburgse profvoetbal staat op uit de dood

Het Limburgse profvoetbal kwijnde weg, maar zie: VVV staat ruim bovenaan in de eerste divisie, MVV en Fortuna vonden nieuwe adem en Roda hoopt op redding door weer een geldschieter.

Willem Vissers
Spelers van VVV op weg naar de kleedkamer na de 7-0 thuisoverwinning op Helmond Sport op vrijdag 10 februari. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Spelers van VVV op weg naar de kleedkamer na de 7-0 thuisoverwinning op Helmond Sport op vrijdag 10 februari.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Profvoetbal in Limburg is een lachwekkende affaire soms, treurniswekkend, armoedig of irritant, maar het is nooit saai. Nooit. 'De clubwatcher van Roda JC komt slaap tekort', zegt technisch manager Stan Valckx van VVV met een jongensachtige lach.

Het is vrijdag in Venlo, eerste divisieavond dus bij VVV in de Koel, het stadion dat gammel is en klassiek tegelijk. In de businessclub kent ons ons. Daar is Frans Körver, oud-doelman, voormalig trainer van alle vier clubs in Limburg.

'Tachtig jaar en nog altijd bij Thea', reageert hij op een compliment over zijn uiterlijk. Hij bezoekt VVV en Fortuna geregeld. Körver was vorige week bij het duel van Fortuna tegen Jong Ajax: 'Dat heb ik heel lang niet meer gezien. Ge-wel-dig voetbal.'

Tegenspoed

Hoe vaak is het profvoetbal in Limburg al omgevallen, of bijna omgevallen? De ene keer ging MVV bijna failliet, dan Fortuna of Roda, vervolgens twee clubs tegelijk, en nooit kwam het in de recente geschiedenis tot een fusie in het zuiden met al die bloedgroepen.

VVV, door de afstand tot Zuid-Limburg nooit bij de fusiegesprekken betrokken, is in zekere zin bevrijd van een last. Het intens begeerde nieuwe stadion, de droom van voorzitter Hai Berden, dat komt er niet. Punt. Ze verbouwen dus de Koel, stukje bij beetje, wetende hoe groot de jas maximaal kan zijn.

VVV, afgetekend koploper, wordt straks kampioen van de eerste divisie. Wie twijfelt daaraan na de 7-0 van vrijdag tegen Helmond Sport, met na rust vijf doelpunten in een kwartier? 'Sta op voor de kampioen', zingt de harde kern.

Bij MVV praat op de achtergrond een groepje verstandige mannen, onder wie oud-bondscoach Bert van Marwijk, mee over technisch beleid. Nooit meer te veel uitgeven, is het devies. MVV is subtopper.

Fortuna herrees voor de derde keer in pakweg tien jaar uit de financiële dood, door een nieuwe eigenaar in de armen te sluiten, de Turk Isitan Gün, plus een charismatische trainer: Sunday Oliseh. Fortuna staat langzaam weer op.

Roda JC tenslotte, de enige Limburgse club in de eredivisie, zag een regiment nieuwe spelers komen, mede dankzij de Russisch-Zwitserse investeerder Korotajev. Roda wil degradatie ontlopen. De investeerder praat over de top.

Zo overleeft elke club op zijn eigen wijze, door euro's om te draaien of buitenlands kapitaal te verwelkomen. De fusie is verder weg dan ooit. Elke club is gelukkig met zichzelf. In de businessclub van VVV staat vooraan zelfs een Duitse tafel, met Duitse zakenmannen.

De Russisch-Zwitserse investeerder Aleksei Korotajev. Beeld anp
De Russisch-Zwitserse investeerder Aleksei Korotajev.Beeld anp

Anders dan Duitsland

Bernd Roos uit Viersen is groot geworden in elektrotechniek. Groot is het verschil met zijn favoriete Duitse club, Borussia Mönchengladbach. Daar zitten tien-, twaalfduizend mensen in één businessruimte. Hij weet niet waar te beginnen met zakendoen. Hier is het makkelijk. De Limburgers lopen gewoon naar zijn tafel. Daar staat een bordje met een tekst over de symbiose: Limburg-Niederrhein.

VVV is humor, zeker in carnavalstijd. In het stadion klinken deze vrijdagavond op gezette tijden rare geluiden. Vijf minuten voor het einde van reguliere speeltijd hoor je over de speakers een stromend biertje. Het publiek geniet hoorbaar van het voetbal. Ja, het kunstgras is lelijk, dat is zo'n ogenschijnlijk versleten mat. Maar VVV voetbalt Helmond Sport alle kanten op, met een elftal dat technisch verzorgd speelt. Het is bijna volledig bij elkaar gezocht door oud-speler Stan Valckx uit Arcen,voormalig international. Voetbaldier en levensgenieter. Technisch manager.

Hij schudt tientallen handen. Hij geeft de verslaggever consumptiebonnen. 'Kun je straks bier halen.' Op zondag voetbalt hij ook nog zelf, met vrienden in Arcen, maar het zal wel afgelast worden deze keer. Dat is niet erg, want dan kan hij naar de Heerenzitting in Roermond, onderdeel van het carnaval.

VVV is klaar voor promotie. Valckx: 'Het imago van VVV is in de rest van het land veel beter dan hier. Verslaggevers uit het noorden zeggen dat ze volgend seizoen weer gezellig naar VVV kunnen. Hier is dat anders. Voetbal is hier bijzaak, lijkt het soms, zeker in de eerste divisie. Hier zijn zoveel andere mogelijkheden om van het goede leven te genieten. Nu we bovenaan staan, trekt de belangstelling weer aan. Je hoort weer van mensen die komen kijken.'

VVV heeft een klassieke trap, van het veld in de kuil naar de kleedkamers boven. Die trap is in zekere zin symbolisch voor het Limburgse voetbal. Omhoog, omlaag. Omhoog dus nu. Van beneden komen de dampende lijven na de 7-0 in de vrieskou. Boven staat Hai Berden, de voorzitter. En Valckx. Ze geven de spelers een hand, ze slaan op bezwete schouders.

Maurice Steijn is de bescheiden trainer van het elftal. De ploeg is al een tijdje bij elkaar. 'In de winterstop was er veel belangstelling voor spelers, maar ze willen blijven.' Spits Seuntjens, jongens uit Venlo, en sinds de winterstop zelfs een van Arsenal gehuurd talent, Gedion Zelalem, die zijn eerste doelpunt in Nederland maakt na heerlijk terugleggen van Seuntjens. Trainer Steijn zegt: 'We hebben in alle rust gebouwd. De spelers willen genieten van voetbal. Ik wil genieten van voetbal.'

Een supporter tijdens VVV - Helmond Sport. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Een supporter tijdens VVV - Helmond Sport.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

ERIK MEIJER

Oud-speler MVV. Analist voor tv. Twee of drie dagen per week extra assistent op de training. Zit in MVV-denkgroep, met onder anderen Bert van Marwijk:

'MVV is uit een diep dal geklauterd. Het was een chaos met miljoenenschulden. Op financieel gebied is de club nu een van de beste leerlingen van de klas. We zijn op de goede weg, hoewel voorzichtig met beleid. De trainers Elsen en Dusseldorp doen het uitstekend.

'Wij, oud-spelers, denken mee, zonder officiële functie. Het is fijn om MVV te helpen, de club die me de kans heeft gegeven in het betaald voetbal. We discussiëren met de trainers. Heerlijk ouwehoeren over voetbal.

'We praten met spelers, ook over contractverlengingen. We proberen onze contacten aan te wenden. We zagen elk jaar de beste spelers vertrekken naar clubs waarmee het financiële verschil heel klein was. Dan proberen we dat op te lossen.

'Twee of drie keer in de week ben ik op het veld, als extra assistent. Als we promoveren, zijn we voorbereid. Ik was nooit tegen een fusie van Limburgse clubs, je moet altijd naar het hoogste streven. Dat heb ikzelf ook gedaan. Liverpool bleek te hoog gegrepen voor me, maar ik heb het geprobeerd. Elke club doet het nu op zijn eigen manier. Ik hoop dat VVV kampioen wordt en Roda in de eredivisie blijft.'


WILLY DULLENS

Oud-speler Sittardia, voorloper van Fortuna Sittard. Geen officiële functie meer bij Fortuna:

'Mijn gevoel is weer goed. Dat komt door de nieuwe trainer Oliseh en ook door eigenaar Gün. Bij Fortuna gebeuren positieve dingen. Dat werd ook tijd. Spelers geloven in Oliseh. Hij staat dicht bij ze. Zo goed als Fortuna vorige week tegen Jong Ajax speelde (5-2), heb ik ze lang niet meer gezien. Bijna alles lukte.

'Natuurlijk, het veld is slecht, dat moet beter. Gras hoort groen te zijn, niet geel. De spelers die erbij zijn gekomen zijn goed, al wacht spits Sjoerd Ars nog op een doelpunt. Oliseh zet hem dan ook gewoon op de bank, omdat hij nog niet goed genoeg is.

'Fortuna brengt weer talent voort. Perr Schuurs, de zoon van oud-handballer Lambert, is het grootste talent. Hij is verdediger, maar speelde ook al op het middenveld. Ook Vlijter en Saddiki zijn goede voetballers. En de teruggekeerde oud-speler Tini Ruijs is een uitstekende assistent van Oliseh. Hij gaat aan de slag met al die jonge spelers.'


ERIK VAN DER LUER

Voormalig speler Roda, nu trainer Roda onder 21 en jeugdtrainer:

'Het geld van de nieuwe investeerder Aleksei Korotajev is een opluchting. Geld naar het eerste elftal schept verwachtingen. Heel Nederland praat weer over Roda. Laten we ons eerst handhaven. Korotajev heeft beloofd ook te investeren in de jeugdacademie. Dat is nodig.

'We worstelen altijd met de beschikbaarheid van velden. Onder 21 speelt op het oude veld van Kaalheide. Daarnaast liggen twee kunstgrasvelden voor trainingen, maar die zijn ruim vijftien jaar oud. We moeten altijd uitwijken naar amateurs. We hebben zelfs overwogen bepaalde delen van de jeugd af te stoten.

'Natuurlijk is het talent versnipperd over Roda, Fortuna en MVV. Er is sowieso veel concurrentie. Binnen een uur rijden zitten ook Luik, Genk, Köln, Düsseldorf, Anderlecht, PSV. Alleen geld spenderen aan faciliteiten heeft geen zin. Het moet samengaan met technisch beleid.

'Als je een circustent hebt met een nooit grommende leeuw zonder tanden, gaat het circus failliet. Wat nodig is, is hoger niveau op elk gebied, ook hoe we met talenten omgaan. Hier in Limburg pamperen we graag. Iedereen wil aardig gevonden worden. Wij zijn bang om duidelijke taal te gebruiken.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden