Het lezen van bal en baan

Behalve als onderdeel van een avondje steengrillen of fonduen is bowling een volwaardige sport die zich steeds verder aan het ontwikkelen is en nu eindelijk ook eens serieus moet worden genomen....

Alle deelnemers beschikken over zes verschillende type ballen waarmee de tien op kegels gelijkende pins in de verte het liefst met één worp (een strike) omver worden gehaald. In twee worpen (een spare) mag ook. 'De kunst is de bal na een aanloopje en zwaai met de juiste dosis effect los te laten en dit zo constant mogelijk te doen', vat Edelaar de te verrichten handelingen in enkele woorden samen.

Als zondag de tussenbalans wordt opgemaakt, staat de jeugdige Nederlandse vrouwenploeg negende, ruim achter de topdrie Engeland, Amerika en Duitsland. De mannen presteren voorbeeldig en voeren het klassement aan. Maar de voorsprong op België, Zweden, Taiwan en Amerika is met nog twee wedstrijddagen en vijftien matches te gaan heel klein. Toch zit een medaillekans er in voor Ron van den Boogaard, Marcel van den Bosch, Wesley Selier, Wim van der Veen en Remco Verboon.

'Dat zou mooi zijn', hoopt Marcel van den Bosch (33), de enige Nederlandse bowler met een A-status bij NOC*NSF, verworven nadat hij vorig jaar in Honduras tijdens een wereldbekertoernooi bij de beste acht ëindigde.

Hij heeft zelf al alles gewonnen wat er te winnen valt. 'Maar het blijft prachtig om elke keer weer te proberen de perfecte bal te gooien. Bowlen is een kwestie van mentale weerbaarheid. Op de beslissende momenten moet je zo met het lichaam kunnen omgaan dat je weet welke beweging je uit moet voeren zonder dat je wordt gehinderd door een vorm van spanning.'

Bondscoach Eric Kok, dochter Wendy is Europees jeugdkampioen en maakt deel uit van de vrouwenploeg, is de hele week druk in de weer het zijn jongens naar de zin te maken. Een ontspannen gemoedstoestand is ook voor een bowler van het grootste belang. Vijftien jaar speelde Kok in het nationale team, zeven keer bereikte hij de perfecte score van 300. Hij besteedt veel aandacht aan de voorbereiding.

Is wedstrijdbowlen in Nederland een sport die door amateurs op basis van een onkostenvergoeding wordt beoefend, in Amerika en Azië spelen professionals die er veel geld mee verdienen. Zoals de Zweed Mats Carlson, bij dit WK coach van de Noorse ploeg. Je kunt ook sportvrouw van het jaar worden, zoals de Maleisische Shalin Zulkifli, present in Hoofddorp, al vijf keer is overkomen. 'Ook onze spelers zijn ruim twintig uur per week met hun sport bezig', vertelt de bondscoach. 'In mijn ogen heb je het dan eveneens over het bedrijven van topsport.'

In de proshop omklemt Henk van Oudheusden een glanzend blauwe bal. Met behulp van mathematisch gereedschap berekent hij waar straks de gaten voor middel-, ringvinger en duim worden geboord. Dat is van het allergrootste belang. Ballen zijn niet symmetrisch opgebouwd. Er zit een gewichtsblok in. Door de onbalans krijgt elke bal een andere rolkarakteristiek.

De 156 deelnemers uit veertien landen hebben allemaal hun eigen ballen meegenomen, zes tot tien per persoon. Van Oudheusden grijnst. Op de ballen waarmee nu wordt gespeeld, valt niets aan te merken. Geen wonder, de ballenmeester heeft ze allemaal zelf gekeurd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden