Het laatste kunstje van Palyama in de Maaspoort

Wie klopt Dicky Palyama? Dat was de vraag die iedereen stelde voor de NK badminton. Nou, niemand dus. Ook Eric Pang was in de finale kansloos tegen de 28-jarige speler uit Nieuwerkerk aan de IJssel....

De eerste felicitaties kwamen van Rob Ridder, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw eveneens achtmaal achtereen de sterkste was. Het zit er dik in dat Ridder, die in totaal negen titels veroverde, volgend jaar uit dit recordboek verdwijnt.

Dan zal niet meer De Maaspoort plaats van handeling zijn. Het Bossche sportcentrum is de thuisbasis van de ambitieuze basketbalploeg uit die stad en die ziet meerdaagse evenementen in haar accommodatie niet zo zitten.

Maar, zo kon de bond zondagmiddag na de mannenfinale met enige trots melden, er is een nieuwe locatie gevonden. De komende vijf jaar doen de NK Almere aan.

Palyama dacht na zijn laatste partij met enige weemoed terug aan De Maaspoort. ‘Mijn eerste titel? Dat weet ik niet zo goed meer. Maar ik heb hier heel mooie herinneringen liggen. Tegen de verhuizing naar Almere zie ik totaal niet op. Eerlijk gezegd denk ik dat het daar nog leuker wordt dan in Den Bosch. Vanuit Amsterdam, waar ik nog weleens kom, is het zelfs dichterbij. Ik heb niet zoveel met Brabant.’

Palyama probeert nog niet aan de Spelen van volgend jaar in Peking te denken. De WK in augustus in Maleisië zijn een belangrijk kwalificatietoernooi. Daar moet hij scoren.

In de eindstrijd had hij niet veel te vrezen van zijn tegenstander Pang. In de eerste game al helemaal niet. Vlot werd het 21-13. In de tweede game sputterde Pang wél tegen, tot 14-14. In de slotfase sloeg Palyama toe: 21-17. Palyama over Pang: ‘Hij kwam vandaag met zijn aanvallende slagen niet door, ook omdat ik goed verdedigde. Daardoor kon ik met counters punten maken. In de rally’s blijk ik toch iets beter dan hij.’

De NK verliepen, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, geheel volgens plan. Verrassingen deden zich niet voor. De nummers een tot en met vier van de plaatsingslijst bereikten de halve finales, de nummers een en twee stonden in de finales, de nummers een wonnen.

Misschien kan Koen Ridder (21) in de toekomst iets aan de overmacht van Palyama en, in mindere mate, Pang doen. De nummer vier van de plaatsingslijst had in de halve eindstrijd overigens weinig in te brengen tegen Palyama.

Vader Rob Ridder (53) is vol lof over zijn zoon, die op de drempel van de mondiale top-100 staat. Koen is fullprof, Rob was in zijn glorietijd een rasechte amateur. De Ridders zijn een begrip in badmintonland. Robs vrouw Marjan gaf ook jaren de toon aan.

‘Hoe hij traint en hoe ik dat deed, daar zit een wereld van verschil tussen. Aan krachttraining deed ik vrijwel niet. Koen zit intern op Papendal, de begeleiding is nu ook veel professioneler. Ik was een houten klaas bij hem vergeleken’, aldus Rob Ridder.

Over Palyama zei hij: ‘De negende titel, die wordt voor jou de mooiste. Maar ook de moeilijkste. Die moet je nog maar zien te krijgen.’ Misschien hoopt hij, om dat te voorkomen, volgend jaar op hulp van zijn zoon.

Palyama houdt daar nog geen rekening mee. Hij vindt dat de jongere spelers minder ver in hun ontwikkeling zijn dan hij destijds was. Met veel zelfvertrouwen klinkt het: ‘Ik probeer voor de tien titels te gaan. Koen heeft onlangs tegen me gezegd dat zijn vader me in elkaar zou slaan als ik de tien haal. Daar kan ik me nu al op verheugen.’

En over de ‘oude’ Ridder zegt Palyama gedecideerd: ‘Ik heb veel respect voor zijn prestaties, maar vergeet niet dat in zijn tijd de mannentop veel smaller was dan nu.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden