Het komt heu-eu-eu-eus wel goed

Uiteraard komt het goed met Ajax, de nummer zeven van de eredivisie. Aardige kans dat morgen, in de verbleekte topper tegen Feyenoord, weer eens kan worden gelachen....

Maar alleen het winnen van de nationale beker, op Hemelvaartsdag, kan nog leiden tot de vertrouwde foto's van jubelende, met bloemen zwaaiende Ajacieden. Daartoe moet Fortuna Sittard worden verslagen, uitgerekend de ploeg die Ajax onlangs in eigen huis kleineerde.

In dat eigen huis, de Arena, was het tevoren nog zo'n feest geweest voor de ware Ajax-fan toen de grote spelers van weleer en de naar het buitenland vertrokken toppers van nu zich verzamelden voor de erewedstrijd voor Johan Cruijff.

Kort na de treurigste vertoning van het seizoen, de 4-1 nederlaag bij Cambuur, hield voorzitter Michael van Praag voor het tweede opeenvolgende jaar 'spreekuur' voor Ajax-fans. Aanvankelijk waren slechts vijf (5!) supporters aanwezig, in de loop van de avond nam de belangstelling iets toe.

Het zijn geen vrolijke tijden voor de Ajacieden.

Elf vragen voor vier Ajax-aanhangers.

1. Ziet u wat de ideeën van Jan Wouters zijn?

2. Is Wouters de man om Ajax er weer bovenop te helpen?

3. Als het Ajax-systeem niet werkt, is dan niet de zwakte dat er kennelijk moeilijk kan worden omgeschakeld naar iets anders?

4. Denkt u wel eens na over een andere bestemming voor de Arena?

5. Baart het u zorgen dat de A-junioren, jaren achtereen kampioen, ver achterstaan op Vitesse en Feyenoord?

6. Sprong u juichend op toen de naam van Jan van Halst viel of denkt/dacht u aan andere versterkingen?

7. Heeft de beursgang, de (financiële) deelname in buitenlandse clubs en de atmosfeer in de Arena een negatieve invloed op de voetbalcultuur?

8. Wat was het meest on-Ajaxachtige spelmoment van het seizoen?

9. Heeft u nog T.I.P.S (vrij naar het Ajax' screeningsysteem Techniek Inzicht Persoonlijkheid Snelheid)?

10. Waarom liet Ajax ogenschijnlijk zo snel het hoofd hangen terwijl, dankzij het gestuntel van anderen, de Champions League nog lang in zicht bleef?

11. Bent u bang voor Fortuna-spits Hamming?

Bert Vuijsje (57), hoofdredacteur HP/De Tijd.

1. Ik denk dat hij zich tamelijk wanhopig voelt omdat hij liever volgend seizoen was begonnen. Hij werd ook opgezadeld met een onmogelijke erfenis.

2. Mijn eigen voetbalcolumnist Auke Kok twijfelt daar ten zeerste aan. Diep in mijn hart denk ik dat een succesvolle voetbaltrainer, net als een manager, vooral veel geluk moet hebben.

3. Het systeem vormt niet het grote probleem. Eerder dat het opleidingssysteem de afgelopen jaren niet heeft gewerkt. De club heeft terecht de ambitie om met het Ajax-systeem succes te boeken.

4. De Arena heb ik altijd een ijshockeyhal met een gat in het dak gevonden. Als het Nederlandse ijshockey weer op niveau komt is de accommodatie voorradig.

5. Zeker, dat is zorgwekkend. De echte superkwaliteit kwam altijd voort uit eigen gelederen, uitzonderingen als Litmanen, Overmars en tot op zekere hoogte Van Basten daargelaten.

6. Ik sprong indertijd ook niet juichend op toen Wouters en Blind als spelers werden aangetrokken. Wie weet het? Niemand weet het! Wat me wel zorgelijk stemt is de losse manier waarop Wouters liet weten dat Ajax Mols niet wilde hebben 'want we hebben al spitsen genoeg'. Na die Cruijff-wedstrijd van drie weken geleden hoorde je pleidooien voor de terugkeer van jongens als Winter, Kreek en Roy. Met Rijkaard en Ronald de Boer werkte een terugkeer, maar er zijn ook mislukkingen geweest.

7. De Arena als gebouw wel. Ajax is daardoor zijn Amsterdamsheid kwijtgeraakt. In Miami heb je het Pro Player Stadium van dezelfde architectuur, niet overdekt uiteraard, en als je daar binnen bent heb je wél het juiste gevoel. Wat de zakelijke activiteiten betreft: we moeten nu niet dit bestuur van alles de schuld geven. Het was ditzelfde bestuur van Van Praag dat aan de wieg stond van successen.

8. Ik denk aan een reeks momenten. Zelfs tot afgelopen zondag dacht ik dat Ajax, met een beetje mazzel en inzet, de derde plaats nog in zicht hield. Door het gerommel van andere ploegen kreeg Ajax vele kansen tot een wederopstanding, maar juist op die momenten lieten ze het afweten.

9. Ik heb niet de pretentie. Mijn taak is van voetbal genieten, die van Ajax is mooi voetballen. Een van mijn bon-mots is altijd: de Ajax-supporter onderscheidt zich van die van Feyenoord doordat hij vindt dat clubliefde niet van één kant kan komen.

10. Geen idee. Kennelijk zijn de spelers in de greep van een verlammende demoralisering.

11. Mijn gevoel laat zich omschrijven als hope against hope. Fortuna geef ik zestig procent kans op de beker.

Tom van 't Hek (41), bondscoach hockeyvrouwen.

1. Dan weer eens is die goed, dan weer eens die. Waar het heen moet? Ik zie geen enkel verband.

2. Het is een lekenoordeel maar hij komt bij mij niet over als de persoon die het roer nu in handen heeft. En aan zijn kretologie na afloop van een wedstrijd hebben we niks.

3. Het systeem is altijd wel de kracht en charme van Ajax geweest. Je moet er natuurlijk niet de gevangene van worden. Erger is: er bestaat een film over de jeugdopleiding, een film van '92, en van al die jongens is er niet één echt doorgebroken.

4. Ik ervaar het als een pretpaleis. En dan al die vreselijke dingen in de rust. . . Of die halve Ajax Viagra zuilen die ze omhoog steken als Ajax dan eindelijk eens een keertje scoort. . .

5. Ik volg het te weinig maar het lijkt erop dat er de komende tijd weer geen doorstroming is. Personen moeten doorbreken, systemen maken geen personen. Anderzijds: het is niet zo'n ramp dat er nu geen sterke jeugd is. De ramp is het spel van nu, dat er uit het huidige materiaal te weinig wordt gehaald.

6. In Nederland zijn we heel snel in het oordelen wie niet goed is. Die arme Van Halst, hij is bij wijze van spreken nu al slachtoffer. We moeten die jongen liefdevol ontvangen. Als Wouters maar niet zegt: 'Dit is het dan, verder niks, want we hebben Van Halst gehaald.' Van mij hoeven 25 nieuwe spelers niet. Ajax moet nadenken wat het wil, wat het met een talent als Grnkjaer wil.

7. Dat de sport doorcommercialiseert hou je niet tegen. Commercie en sport kunnen mooi hand in hand gaan, Heerenveen vind ik een goed voorbeeld. Maar bij Ajax? Mmmm. . . We hebben een paar jaar geleden ook zo'n vreselijk nieuw logo gekregen.

8. Die 4-1 tegen Cambuur. Of nee, die bal op de doellijn van zondag tegen Willem II. We hadden toch afgesproken dat jíj zou trappen, weet-je-wel?. Ook mooi: de totale radeloosheid die Van der Sar elke week weer uitstraalt.

9. TIPS? Hoor eens, ik ben voor de vrijelijke ontplooiing van de mens. Het leuke van sport is dat een heleboel dingen nooit in kolommetjes, testjes en matrixen te vangen zijn. Ik heb één tip: stel Grnkjaer eens 25 wedstrijden achtereen op.

10. Tja, als je nu elke week terugkijkt. . . Te veel spelers menen dat Ajax het Walhalla is en dat je dan je best niet meer hoeft te doen. Maar Frits Korbach-achtige teksten moeten we hier ook weer niet krijgen.

11. Welnee! Ik ben bang voor de defensie van Ajax!

Dé van Minden (83), ex-vertegenwoordiger in klassieke verlichting.

1. Als ik eerlijk ben, nee, nog niet.

2. Zeker weten, Jan kent de cultuur en Jan heeft al mooie dingen gedaan bij Ajax.

3. Het ergerlijke is dat te veel spelers het verdommen om agressief te spelen. Ik kom nou sinds mijn twaalfde bij Ajax maar dit is wel een van de beroerdste elftallen die ik in al die jaren heb gezien. Het valt ook zo op, hè, na al die successen van de laatste tijd.

4. Ik vind de Arena eigenlijk wel mooi. Maar toch verlang ik naar De Meer. Ik zit in de Arena in vak 110 en ik ben daar de enige die zijn bek open doet. En dan beginnen de mensen om me heen meteen te sissen. 'Ouwehoeren, je zit niet in Tuschinski!', roep ik dan.

5. Probleem is dat het merendeel van de A-junioren is weggegaan. Daar staat een totaal nieuw elftal. Maar er zitten wel goeie tussen, hoor. Die linksbuiten, Robson of zo, die komt er wel. Zaterdag ben ik nog wezen kijken, tegen FC Twente. Hadden ze makkelijk kunnen winnen, maar ze gingen er toch op omdat Twente veel agressiever speelde. Ja, op dat niveau ook al. Ik maak me geen zorgen. Ajax is net de Bijbel, blijft altijd goed.

6. Van Halst? Voor mij vijf letters. J-O-F-E-L! Tuurlijk. Een knokker. En zijn haren zitten nooit voor zijn ogen.

7. Dat is misschien wel zo, maar dat is niet iets typisch voor Ajax. Bij bijna alle clubs is de voetbalcultuur, op zijn Frans gezegd, naar de coulote!

8. Eén moment? Heb je even? Ik kom toch wel op tijd voor Ajax - Feyenoord, hè? Het eerste dat bij me opkomt is de wedstrijd van afgelopen zondag. In Tilburg was het spel vaak niet om aan te zien, wat een drama. Ik ga trouwens mee naar alle uitwedstrijden. Behalve dan als we tegen de boeren spelen. Je weet toch wel wie dat zijn? Dé boeren? Die met een F ja.

9. Goede, Nederlandse spelers kopen. Ze willen nu geloof ik die Ramzi kopen en misschien nog een andere Marokkaan, maar dat schiet niet op. Krijg je weer gezeik als die lui voor hun nationale ploeg moeten spelen. Goede Nederlandse en Surinaamse spelers moeten we hebben.

10. Omdat ze de vechtersmentaliteit niet hebben. Alleen tegen die boeren met een F kunnen ze nog knokken. Eerlijk gezegd ben ik dan zelf ook wat fanatieker.

11. Welnee, kwalitatief zijn wij toch veel beter? Het zal toch wel één keertje lukken? Wat de competitie betreft zei ik al maanden geleden, uit bij Roda, dat we blij mochten zijn als we vijfde zouden worden. Ik ben bang dat we dat niet eens halen. Waar ik écht bang voor ben: dat straks, wanneer het weer goed gaat, die conjunctuur-Ajacieden weer terugkeren. Die nepsupporters. Laten ze lekker wegblijven.

Rick de Leeuw (38), zanger.

1. Dat ligt eraan hoe je het ziet: hij wil vijftien man weg hebben en dat is in elk geval een idee. Aan de andere kant: als je ziet wie hij wil houden! Voor mij is er hoop als hij Dani maar houdt.

2. Denk ik niet. Bij PSV was het een zooitje maar gaandeweg heb ik bewondering gekregen voor die Robson. Brandde nooit zijn spelers af, hoewel hij daar alle reden voor had. Wouters begint nu al met afbranden!

3. Systemen maken altijd slachtoffers.

4. Gelukkig is Ajax alleen maar de huurder. Winter Wonderland en zo. . . Die Arena heeft wel veel baantjes gegenereerd. Veel lui schrikken zich een ongeluk als Wamberto weer eens overknalt: 'Hé, mijn hypotheek!'

5. Cruijff roept al jaren dat de doorstroming stagneert. Ik ben geneigd alles van Cruijff te geloven. Bij Ajax werden mindere aanvallers altijd omgebouwd tot verdedigers. Nu kopen we zelfs verdedigers. Volgens Cruijff hebben juist Van Gaal en Adriaanse alles om zeep gebracht en zo op het oog ben ik bang dat hij gelijk heeft.

6. Geen aanwinst voor de elftalfoto maar zijn interviews zijn goed. Da's ook wat waard. Hij eet het gras op, zoals ze zeggen. Da's mooi in de Arena. Ik denk wel dat het wat kan worden. Nieuwe spelers? Als ze Dani maar houden.

7. Daar ken ik de Ajax-cultuur niet goed genoeg voor. De wet van de remmende voorsprong, misschien zitten sommige mensen er te lang, ik weet het niet. Kijk naar wat er met AC Milan en Anderlecht is gebeurd. En eerlijk gezegd: de positie van Ajax is toch zo ongeveer tussen die twee clubs.

8. Die schitterende aanval in het bekerduel tegen Feyenoord. Hakjes, overstapjes, een keer passen, Litmanen knalt op de lat! Ja, dat was juist wél een a-typische actie voor Ajax van dit seizoen! Wij zeiden tegen elkaar: 'Dat was nog eens een mooie aanval.' Dat hoor je niet te zeggen, elke aanval hoort mooi te zijn.

9. Winnen.

10. Ik denk dat die lijst van vijftien al een tijdje circuleerde. En al circuleert er maar één gerucht, het is zo hommeles in de tent. Want de kopjes zijn inderdaad wel erg snel gaan hangen.

11. Welnee! Ben je gek? Op het moment kan het gevaar uit alle hoeken komen. Nee, onder de douche zing ik nooit Het komt nooit meer goed! Ik denk dat Ajax de beker wint. Voor Ajax is het inderdaad de pot van het jaar, voor Fortuna die van de eeuw. Als die Limburgers vijf minuten voor de wedstrijd voor de zoveelste keer te horen krijgen: 'Als er nou één kans is om van Ajax te winnen. . .', dan komen ze bibberend van de stress het veld op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden