Het 'kogelshowtje' van Smith mislukt jammerlijk

In het begeleidend gidsje van de KNAU is een toernooischema van de WK atletiek opgenomen. Niet alleen bij de tijdstippen van de series zijn de namen van de Nederlandse atleten vermeld, ook achter de finales staan ze genoteerd....

Het eerste slachtoffer was meteen dé gedoodverfde kandidaat voor een finaleplaats. 's Ochtends vroeg haalde kogelstoter Rutger Smith in zijn kwalificatieronde de beste acht niet. Gedesillusioneerd verliet de atleet, die ervan droomt op de Olympische Spelen ooit goud op zowel discus als kogel te halen, de National Indoor Arena.

Onlangs stootte Smith de kogel nog naar 20,52 meter, waarmee hij in de buurt kwam van het Nederlands record (20,60) van Erik de Bruin. De jonge reus faalde echter in Birmingham.

Hij reikte in drie pogingen niet verder dan 19,59 meter, een tiende plaats. Veertig centimeter meer, en hij had 's avonds in de finale gestaan. Bij de derde poging ging hij wel over de 20,25, maar die worp was ongeldig.

Smith was niet gestresst, hij wilde zelfs een `showtje weggeven'. Helaas. `Voor de toppers is zo'n kwalificatie-eis een eitje, zover ben ik nog niet', oordeelde de benjamin van de groep krachtpatsers. Hij heeft nog even de tijd. Smith was bij dit WK met zijn 21 jaar de enige kogelstoter die in de jaren tachtig ('81) geboren is.

Er konden vrijdag meer Nederlanders uit het balboekje geschrapt worden. Patrick van Balkom, die zijn bronzen medaille van twee jaar geleden verdedigde, overleefde de eerste ronde van de 200 meter nog wel, mede dankzij een protest dat de KNAU tegen de baanindeling indiende.

Maar in de halve finale startte hij 's avonds in baan 3, een baan met krappe bochten en lag hij er na 21,26 seconden uit. Gelaten stond hij even later na te praten.

Ja, het was misschien wel zijn laatste 200 meter tijdens een groot toernooi. Van Balkom heeft plannen op de 400 meter, een afstand die hem mogelijk meer kan bieden dan de kortere nummers.

Het was niet louter kommer en kwel voor de Nederlandse atleten. De musketiers van de middenlange afstand, Bram Som en Arnoud Okken, overleefden de eerste schifting op de 800 meter. Rens Blom ging met de polsstok superieur over de kwalificatie-eis van 5,65 meter. Hij start vanmiddag bij de beste acht zwevers.

Ook achter het tijdstip van de finale van de 3000 meter, zondag, had de KNAU al de naam van een Nederlandse atleet geplaatst. Net als bij Blom, Okken en Som bleek dit een juiste prognose: Gert-Jan Liefers draaide zijn rondjes in de series met groot zelfvertrouwen. Slechts Haile Gebreselassie liet hij respectvol voor gaan.

In de finale zal het morgen vooral gaan tussen de Ethiopiër en de Spanjaard Alberto García, op papier de snelste Europeaan. Liefers hoopt op een `topacht-klassering en misschien nog iets meer'.

Voor atleten als Liefers en Blom bieden de WK indoor een goede gelegenheid om de A-status bij NOC*NSF te behalen of te prolongeren, inclusief bijbehorende auto en salariëring. Een topacht-klassering volstaat.

Dat is bij een mondiaal beoefende sport als atletiek nooit gemakkelijk, maar bij een WK-indoor liggen er toch kansen. Van Balkom en ook Smith lieten die vrijdag dus jammerlijk liggen.

De Nederlandse begeleiding kan wel fier roepen dat dit 9de WK `sterk bezet' is (hoofdcoach Verlooy), de bezetting haalt het niet bij een WK in de buitenlucht. Veel toppers laten dit overdekte evenement aan zich voorbijgaan.

Sprinters als Tim Montgomery, Marion Jones en Maurice Greene halen er hun neus voor op. Hicham El Guerrouj zal het Gebreselassie - en Liefers - op de 3000 meter niet lastig maken. Nils Schumann en André Bucher laten op de 800 meter verstek gaan. Ook Szabo zit thuis op de bank.

De Duitsers zijn slechts met tien atleten naar Birmingham gekomen, de Cubanen kwamen met twaalf sporters, de Canadezen konden zeven atleten motiveren. En waar zijn de Grieken? Ver uit het zicht, om zich voor te bereiden op de eigen Spelen van 2004.

Sprinten kunnen ze in de bakermat van de olympische gedachte tegenwoordig heel goed, maar op de 60 meter, waarop vrijdagavond de finales werden gelopen, was geen Helleen te zien.

De korte sprint werd bij de mannen door de Amerikaan Justin Gatlin en bij de vrouwen door de bovenmatig gespierde Oekraïense Zhanna Block, voorheen Pintoesevitsj, gewonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden