Het klopt, Lens maakt alleen maar mooie goals

AZ 3..

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Heracles 2

Alkmaar Beteuterd kijkt Heracles-spits Bas Dost na de onnodige nederlaag (3-2) tegen AZ naar de beelden van zijn gemiste kansen. 0-1, 0-2 Dost; dat had binnen vijf minuten op het scorebord moeten staan. Als Dost mokkend in de spelersbus zit, legt Jeremain Lens, na zijn drie puntgave treffers, uit hoe hij zich dit seizoen bij AZ eindelijk als een killer manifesteert.

Het amusante gevecht om de vijfde plaats, die mogelijk rechtstreeks toegang biedt tot de voorrondes van de Europa League, oogt als een surrealistisch schilderij uit het opgedoekte museum van voormalig AZ-voorzitter Scheringa. ‘Ik hoor dat ik alleen mooie doelpunten maak’, zegt Lens, nadat hij AZ in een spectaculaire tweede helft langs het beter combinerende Heracles heeft geloodst.

De twee goals van Heracles zijn al even wonderschoon, maar ze zijn niet gemaakt door Bas Dost. Na afloop vertelt coach Gert-Jan Verbeek dat alle geruchten over een mogelijke transfer de lange aanvaller uit Almelo niet onberoerd hebben gelaten. Van oud-teamgenoot Kees Kist had Verbeek geleerd dat een spits de ballen altijd tussen de palen moet schieten. ‘Dan is vijftig procent raak.’

Op de training denkt Dost er niet over na. Vier van de vijf keer ramt hij de bal in het net. Maar als het publiek in Alkmaar net is gaan zitten, heeft de topscorer van Heracles al twee grote kansen verprutst. De voorzet van linksback Looms lijkt niet te missen, maar Dost handelt niet als de legendarische Kist en jaagt de bal over het doel van AZ-doelman Didulica.

Vloekend loopt de 20-jarige spits na afloop door de catacomben. ‘Dit is toch niet te geloven’, mompelt Dost, die de spitsenstrijd royaal heeft verloren van een zo vaak onbegrepen aanvaller. Interim-coach Dick Advocaat beseft dat AZ met een voorhoede Dembélé, El Hamdaoui en Lens soms drie onzichtbare spelers opstelt.

Lens staat bekend als de speler van de bevliegingen. Een incidentenvoetballer die de kont tegen de krib gooit als hij het vertrouwen van zijn trainer mist. ‘Ik houd wel van zulke incidenten’, zegt Advocaat, grijnzend. Lens is de laatste weken gestegen in de pikorde bij AZ. Zaterdag scoort hij voor de derde keer op rij in eigen huis.

In de 40ste minuut zet Lens de wereld op zijn kop bij de eerste fatsoenlijke aanval van AZ. Na een knappe steekpass van Moreno duikt hij gretig in het gat dat de centrumverdedigers van Heracles laten vallen. Koeltjes schuift hij de bal langs de 38-jarige doelman Pieckenhagen, die aan zijn afscheidstournee is begonnen.

Les 1 van Lens voor Dost: ‘Als je op de keeper afkomt, doe je het eerste wat in je opkomt.’

De 2-0 van Lens is nog fraaier. Het zal niet de bedoeling zijn geweest van Heracles-middenvelder Quansah om de rechtsbuiten van AZ te lanceren. Maar het stiftje van Lens is een plaatje, alleen al doordat het eeuwig lijkt te duren voor de bal over keeper Pieckenhagen in het doel valt. Les 2 van Lens: ‘Niet gemakkelijk om met een man je in rug zo te schieten, daarom was dit de mooiste van de drie.’

De doffe dreun voor de 3-2 klinkt als een klaroenstoot na een vorstelijk optreden. Heracles-verdediger Looms had een tikje meedogenlozer mogen zijn in het duel met Lens. Maar eenmaal op snelheid, is de 22-jarige Amsterdammer niet te houden. Ook nu faalt Lens niet als hij voor Pieckenhagen opduikt. Les 3: ‘Hoe voel je je op dat moment? Ik wist dat ik hem moest maken om nog te winnen. Ik koos dus voor de harde knal.’

Lens volgt slechts zijn intuïtie. ‘Dat hoort bij mij.’ Hij heeft nu evenveel gescoord als Dost (12 keer) en analyseert zonder een spoor van euforie zijn hoofdrol bij AZ. ‘Op de juiste momenten de goals maken, daar gaat het om.’

Coach Advocaat zegt al een punt te koesteren als Heracles met weergaloze treffers op 2-2 is gekomen. Eerst krult Douglas de bal met het linkerbeen langs Didulica. En de gelijkmaker via Looms, een dubbele combinatie met Overtoom als architect en invaller Armenteros als afmaker kan zo als lesmateriaal dienen.

Heracles-coach Verbeek biecht op dat hij juist niet met een punt genoegen wilde nemen. In een glasheldere analyse constateert hij dat AZ over meer individuele kwaliteit beschikt dan Heracles. Zo verliest Dost het op deze opwindende voetbalavond van Lens.

Maar de twee jaar geleden voor straf nog aan NEC uitgeleende aanvaller heeft te veel tegenslagen gekend om zich nu nog het hoofd op hol te laten jagen.

Als pinchhitter mee met Oranje naar het WK in Zuid-Afrika? Lens: ‘Er zal nu wel gespeculeerd worden, maar ik ben er niet mee bezig. Je moet een stabiel seizoen hebben gedraaid om aan zoiets te denken. En dat is voor mij niet aan de orde. Wel spelen, niet spelen; ik was nooit zeker van een basisplaats.’

Lens zegt nooit aan zichzelf te hebben getwijfeld. ‘Ik kijk altijd in de spiegel. En als ik mezelf niks kan verwijten, dan verwijt ik het de trainer als ik niet speel.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden