Het kersttoernooi bestaat nog, maar vraag niet hoe

Een afhakende hoofdsponsor betekende bijna de nekslag voor het traditionele kersttoernooi driebanden in Zundert. Op het allerlaatste moment is een reddingsactie geslaagd....

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Een traditie is er om in ere te houden. Maar het scheelde weinig of het kersttoernooi driebanden was dit jaar toch niet doorgegaan.

Pas begin vorige maand werd duidelijk dat ook deze keer in de periode tussen kerst en oudjaar gespeeld zou worden in Zundert. De opzet is bescheiden. Met alleen Nederlanders en Belgen.

Hoofdsponsor Wetsteijn had kort na het vorige evenement – de 28ste editie in een ononderbroken rij – te kennen gegeven ermee te stoppen. Naarstig werd gezocht naar een nieuwe geldschieter. In oktober was er nog geen gevonden.

Louis Havermans, oud-topspeler, uitbater van het Zundertse biljartcentrum Den Hoek en tegenwoordig de pr-man van het toernooi, zag het toen somber in. ‘Ik heb gezegd: als er niets verandert, dan slaan we een jaar over. Het zou me aan mijn hart zijn gegaan. Net toen ik dacht, we blazen het af, sprong Peter Korsmit, de schoonvader van Jeroen Blijlevens, in.

‘We hebben nu twee substantiële sponsors uit Wernhout: de firma BHV, die onder meer tenten verhuurt en tentoonstellingen bouwt, en Van Beers-Son, een kabel- en detacheringswerkenbedrijf.

‘Verder hebben we sponsorpakketten gemaakt, waarin firma’s konden participeren. Die actie is aangeslagen. Kijk, het gaat niet om kapitalen. Je moet denken aan een budget tussen 20- en 25 duizend euro, meer niet.’

Zundert heeft bespaard op het deelnemersveld. Havermans: ‘Dan maar geen dure Turken of Grieken. We hebben acht Belgen en acht Nederlanders uitgenodigd. Jammer is dat de topdrie van Nederland, om uiteenlopende redenen, heeft afgezegd. Dick Jaspers, Jean-Paul de Bruijn en Raimond Burgman zijn daarom niet hier.’

De toppers uit België, die dit jaar bijzonder goed hebben gepresteerd, zijn er allemaal wel. Zoals Frédéric Caudron, de wereldbekerhouder, en Raymond Ceulemans. Zij kruisen dit toernooi gewoon aan in hun agenda, en nemen genoegen met wat minder prijzengeld. ‘Anders zijn we deze vier dagen aan het trainen, zeggen ze. Dan kan ik beter hier naar toe komen. Wat dat betreft voel ik me in de steek gelaten door de Nederlanders’, aldus Havermans.

Hoe sterk de Belgen zijn (en hoe zwak het veredelde B-team uit Nederland) wordt duidelijk uit het landenklassement dat in de groepsfase van het toernooi wordt opgemaakt, naast de individuele strijd. België staat een straatlengte voor. Vanaf de kwartfinales, donderdagavond, speelt ieder weer voor zich.

Net als bij Raymond Ceulemans, wiens kleinzoon Peter (25) ook van de partij is, staat bij Havermans het driebanden op een laag pitje. De Belg, 68 inmiddels, laat zich nog zelden aan de tafels zien in grote toernooien. Bovendien was hij dinsdag niet helemaal fit. Hij verloor op die openingsdag van Barry van Beers, met een armzalig moyenne van net 1.000, maar won gisteren van Ad Broeders.

Havermans besloot drie jaar geleden zich uitsluitend te richten op de competitie. Het kriebelt wel als hij in de speelzaal loopt, zegt hij. Maar dat komt ook door het volgepakte tribunetje. ‘Dit toernooi leeft hier. De intentie is ook om door te gaan. Misschien moest dit wel gebeuren. En kunnen we de komende jaren weer groeien. Of dat lukt is onzeker.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden