Het kan allemaal nog veel erger

En dan speelt de Amsterdam Admirals de thuiswedstrijden van de heuse World League in de Amsterdam Arena. So what?..

Goed, de beoefenaars van American football die hun tegenstanders met zoveel mogelijk kracht tegen de grond plegen te smakken, zijn over het algemeen wat zwaarder dan hun soccer-collega's. Ook is het spelletje wat ruwer. Maar dat schijnt volgens de kenners weinig gevolgen te hebben voor de grasmat. Zelfs als dat veld al zo deerniswekkend gehavend is als die van de Arena.

'Wij verwachten geen problemen', zegt Arena-woordvoerder Van der Aard over de wedstrijdenreeks die op 12 april 1997 begint. 'Er zijn studies uit Duitsland en de Verenigde Staten waaruit blijkt dat de schade van een American-Footballwedstrijd niet ernstiger is dan die van een gewone voetbalwedstrijd.'

In voorgaande jaren deelden Ajax en de Admirals al het Olympisch Stadion en dat had volgens Van der Aard weinig slechte gevolgen voor het gras. De grasmat van het Olympisch Stadion is echter in veel betere conditie dat die van de Arena. Garanties dat de football-spelers de oppervlakte van het boterzachte Arenaveld niet zullen omploegen zijn er niet.

Maar de persman van de Admirals, Mark Versteegen, denkt dat de grasmat op 12 april in picobello conditie zal zijn. Voor een wedstrijd van de Admirals komt op het veld ook de bijbehorende belijning. Hiervoor wordt niet het witte kalk gebruikt maar een substantie dat vanzelf oplost. Of dat chemisch proces een dag of een week in beslag neemt is nog niet duidelijk. Dat merken de Ajax-supporters dan wel.

De veelgeplaagde Arena-directie heeft nog geen spijt van de overeenkomst met de Admirals. 'Wij streven ernaar om de vergelijking met de Amerikaanse sportdomes te kunnen doorstaan', aldus Van der Aard. 'De komst van een Amerikaanse sport levert daaraan een bijdrage. We vinden het prachtig'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden