'Het is mooi dat wij het nieuwe imago van de damsport belichamen'

Jan Groenendijk (18) vs. Roel Boomstra (23) is de hippe presentatie van de Hollandse tweekamp om de wereldtitel dammen. 'Het is mooi dat Roel en ik het nieuwe imago van de damsport belichamen', zegt Groenendijk. 'We blazen een frisse wind door onze sport.' Jan vs. Roel in vier uitspraken van Johan Krajenbrink, technisch directeur van de dambond.

Jan Groenendijk. Beeld null
Jan Groenendijk.

Uitspraak 1: Jan denkt ook als hij zingt

Jan deed een damtraining bij mij op de kamer en begon plotseling te zingen. Niet zomaar zingen, maar echt goed. Ik dacht: wat moet ik hier nu mee? Maar Jan denkt ook als hij zingt.

Groenendijk, lachend: 'Als het zou mogen tijdens de WK-match zing ik graag nog eens. In de puberteit is mijn stem een beetje veranderd. Toen ik bij Johan trainde, had ik nog zo'n mooi, hoog stemmetje. Ik volg altijd mijn gevoel. Soms wil ik trucs doen met kaarten. Voetballen doe ik nog steeds graag. Achter het dambord zou ik soms wat impulsiever mogen zijn. Maar ik wil vooral mezelf blijven.

'Roel heeft zich zes maanden op mij gericht, ik heb me één maand met hem beziggehouden. Het werkt bij mij niet om de focus een half jaar bij één ding te houden, ik moet er iets bij doen.

'Ik heb nog een kwartaal mijn studie natuur- en sterrenkunde in Nijmegen gevolgd. Het was een zware combinatie met dammen, maar ook mijn coach was ervan overtuigd dat het voor mij de juiste weg was.

'Ik wacht al een maand op de uitslagen van mijn laatste tentamens, want ik moet volgend jaar wel op 39 studiepunten uitkomen. Die waren even belangrijker dan de drie winstpunten die ik moet halen in de WK-match. Het zou lullig zijn om mijn studie nu te laten versloffen, ook al ben ik straks wellicht wereldkampioen.'

Uitspraak 2: Jan zet in de laatste seconde

Tien seconden heeft Jan op de klok. Het worden er negen, acht. De toeschouwers willen het wel uitschreeuwen: 'Groenendijk zet!' Zeven, zes, vijf, vier, drie. Zijn fans krijgen een hartverzakking. Twee, een. Jan denkt en zet.

Groenendijk: 'Ik ben een twijfelaar. Evenals Roel volg ik mijn intuïtie. In een bepaalde stelling weet ik meteen wat de beste zet is. Roel doet die zet dan ook. Ik wil dan eerst kijken wat de consequenties zijn. Ik stond vorig jaar in mijn laatste partij van het WK in Emmen tegen de Fransman Cordier gewonnen, maar ik vond de winnende zet niet.

'Ik maakte een blunder, al had ik niet het idee dat ik onder de druk bezweek. Pas achteraf realiseerde ik me hoe dicht ik toen al bij de wereldtitel was. Helaas trok Georgiev zich terug voor de WK-match, terwijl ik na het WK de details al met hem had besproken. Ik had graag tegen Georgiev gespeeld om het oppermachtige Rusland te verslaan en de titel terug te halen naar Nederland.

'Het spel van Georgiev ligt me ook beter dan dat van Roel. Georgiev en ik lijken qua stijl veel op elkaar. Ook hij vindt zijn oplossingen door te rekenen achter het bord. Roel doet het meer op basis van zijn kennis van het spel. Ik verloor bij het WK van Roel, omdat we in een opening terechtkwamen die hij kende en ik niet. Ik heb me nu beter voorbereid. Als ik mijn spel kan opleggen aan Roel word ik wereldkampioen.'

'Drank & Drugs' moet dammen hip maken (+)

De wereldtitel dammen komt in handen van een jonge Nederlander. Met een beetje input vanuit de hiphopscene hoopt de dambond het imago van de sport af te stoffen. Lees hier verder.

Uitspraak 3: Alle ondersteuning voor Roel Boomstra

Roel is doelgericht en maakt meteen een plan. Alle ondersteuning voor Roel Boomstra is de laatste jaren terecht de slogan van de KNDB.

Boomstra: 'Ik heb mijn studie tijdelijk stilgezet en ben al vanaf april alleen bezig met Jan en zijn partijen. Het plan was eenvoudig: hoe word ik straks wereldkampioen?

'Ik wil weten hoe Jan denkt, hoe hij speelt in verschillende stellingen. Dan word ik niet verrast tijdens de match. Tegelijkertijd moet ik zelf een hoog niveau halen.

'Mede door die steun vanuit de bond sta ik meer onder druk dan Jan. Ik ben ook favoriet, omdat ik meer ervaring heb. Het zal me helpen dat ik met grootheden als Ton Sijbrands en bondscoach Rob Clerc heb kunnen trainen.

'Ik was geschokt dat Georgiev zich afmeldde voor de WK-match. Hij is negen keer wereldkampioen geworden, ik dacht dat hij het record van Tsjizjov met tien titels wilde verbeteren. Voor mij is het een geweldige herkansing. Ik hoop te bewijzen dat ik nu wel klaar ben voor de wereldtitel.'

En lachend: 'We zijn allebei nog jong. De tijd is aan onze kant. Georgiev werd op zijn 41ste wereldkampioen. Misschien spelen Jan en ik over twintig jaar nog om de wereldtitel.'

Roel Boomstra. Beeld null
Roel Boomstra.

Uitspraak 4: De opening van Roel is grappig

Na elk toernooi speel ik graag de partijen van Roel na. En telkens denk: wat is dit nu weer voor opening? Wat een grappige en interessante strategie.'

Boomstra: 'Het was een enorme tik dat ik vorig jaar op het WK in Emmen derde werd. Ik had erop gerekend dat ik minstens tweede zou worden en dan als uitdager een match om de wereldtitel zou spelen. Georgiev was in topvorm, Jan kwam vanuit het niets en pakte de tweede plaats.

'Zelfs mijn zege op Jan maakte geen verschil. Ik maakte tijdens het WK de fout door mijn vorm te willen consolideren. Ik was te gericht op het vasthouden van mijn niveau. Ik wil mezelf nu meer ruimte geven om te groeien in de tweekamp.

'Ik speelde te krampachtig op het WK, ik probeerde geen nieuwe dingen. Dat zal ik tegen Jan zeker wel doen. Toch zoek ik niet blind het avontuur. Mijn verrassingen zijn meestal goed voorbereid. Dat past nu eenmaal bij mij. We zullen zien hoe Jan daarop reageert.

Regels dwingen tot aanvallen

Zaterdag begint in Groningen de WK-match dammen tussen Jan Groenendijk en Roel Boomstra. Na vier partijen wordt de tweekamp vervolgd in Wageningen, waarna de laatste partijen op diverse locaties in Scheveningen en Den Haag worden gespeeld. Wie drie van de twaalf partijen wint, is wereldkampioen. Anders volgt een barrage, waarin de winstpartijen uit de match worden meegenomen. 'We wilden niet het format van de schakers volgen', zegt Boomstra. 'Stel een van ons wint de eerste partij, dan kun je in het dammen die voorsprong verdedigen. Wie drie partijen wint, is de terechte wereldkampioen. Het dwingt ons allebei op winst te spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden