Het is maar de vraag of Blatter de eindstreep haalt

In mei koos de wereldvoetbalbond Sepp Blatter nog tot voorzitter. Nu wordt hij aangeklaagd, omdat hij zijn gedroomde opvolger Platini bijna 2 miljoen euro smeergeld zou hebben betaald.

Mark Misérus en Willem Feenstra
Michel Platini (links) feliciteert Sepp Blatter met diens herverkiezing als FIFA-voorzitter. Vrijdag maakte de Zwitserse justitie bekend dat Blatter wordt vervolgd onder meer wegens het betalen van smeergeld aan Platini als voorzitter van de Europese voetbalbond. Beeld EPA
Michel Platini (links) feliciteert Sepp Blatter met diens herverkiezing als FIFA-voorzitter. Vrijdag maakte de Zwitserse justitie bekend dat Blatter wordt vervolgd onder meer wegens het betalen van smeergeld aan Platini als voorzitter van de Europese voetbalbond.Beeld EPA

Sepp Blatter (79) leek als FIFA-voorzitter het eeuwige leven te hebben. Maar nu de Zwitserse justitie een strafzaak tegen hem is begonnen, is het de vraag of hij de eindstreep haalt bij de wereldvoetbalbond waarmee hij de afgelopen 27 jaar in steeds troebelere wateren verzeild raakte.

Twee deals vormen de voedingsbodem van de aanklacht die de Zwitserse aanklager Michael Lauber vrijdag wereldkundig maakte. Hij beschuldigt Blatter van verduistering en wanbeleid bij de wereldvoetbalbond.

Lees ook dit interview met Sepp Blatter

Zwitserland start een strafrechtelijk onderzoek naar FIFA-baas Sepp Blatter. Blatter zou 2 miljoen Zwitserse frank smeergeld hebben betaald aan UEFA-voorzitter Michel Platini. Lees hier het interview met de afgetreden FIFA-president dat op 15 augustus 2015 verscheen. (+) 'Ik heb geen slecht geweten.'

Zo zou Blatter in februari 2011 namens de FIFA 2 miljoen Zwitserse francs (1,8 miljoen euro) hebben overgemaakt aan zijn collega van de Europese voetbalbond, Michel Platini. Die compensatie zou betrekking hebben gehad op 'werk uitgevoerd tussen januari 1999 en juni 2002'. In die periode werkte Blatter de voormalig Franse sterspeler in op het pluche van de FIFA.

Saillant is dat de UEFA drie maanden na de betaling aan Platini zijn 53 leden opriep op Blatter te stemmen tijdens de voorzittersverkiezing in juni 2011. Blatter zou het daarin opnemen tegen Mohamed Bin Hammam. De Qatarees trok zich echter vlak voor de verkiezingen terug, naar later bleek omdat was uitgelekt dat hij landen geld had geboden in ruil voor steun.

De Zwitserse aanklager kwalificeert die betaling in ieder geval als smeergeld. Blatter heeft er, vindt hij, zijn vertrouwensplicht mee geschonden en de belangen van de FIFA genegeerd.

Blatter (links) en Platini eind mei tijdens het FIFA-congres in Zürich. Beeld afp
Blatter (links) en Platini eind mei tijdens het FIFA-congres in Zürich.Beeld afp

Voornaamste kandidaat

De transactie schaadt ook het aanzien van Platini, zijn voormalige boezemvriend met wie hij de laatste jaren gebrouilleerd is geraakt. Hij dreigt te worden meegesleurd in Blatters val, al zei hij vrijdag dat hij gewoon volgens zijn contract met de FIFA werd betaald.

De Fransman geldt als de voornaamste kandidaat om Blatter in februari op te volgen als FIFA-president, maar nu komt ook zijn naam in een strafrechtelijke aanklacht voor. Hij wordt overigens niet gezien als verdachte. Blatter is, benadrukt de aanklager, onschuldig tot het tegendeel is bewezen.

Het onheil hing vrijdag in de lucht. Blatter zou na een tweedaagse vergadering met het FIFA-bestuur de pers toespreken in Zürich, maar die sessie werd eerst uitgesteld en vervolgens afgelast. Al snel werd duidelijk waarom: Blatter en Platini, eveneens lid van de FIFA-top, zijn kort na de vergadering ondervraagd door de Zwitserse autoriteiten. Zij doorzochten ook het kantoor van Blatter en namen data in beslag.

Blatter over Platini

In 2007:

'Platini en ik, we delen dezelfde ideeën. Voetbal is in de eerste plaats een sport en geen markt.'

In 2014:

'Hij is veranderd, ik niet. Je moet hem maar vragen naar zijn karakter. Ik heb geen idee wat er in zijn hoofd omgaat.'

In 2015:

'Ik vergeef iedereen, maar ik vergeet niets.'

'In 2007, toen Platini werd gekozen als UEFA-voorzitter, was ik nog zijn beste vriend. Al in 2008 was dat niet meer zo.'

'Mijn relatie met hem was op een bepaald moment als een relatie tussen vader en zoon.'

Fraudeur

De frontale komt daarmee voor de Zwitser uit eigen land, waar hij zich altijd veilig heeft gewaand. Twee weken geleden kondigde de Amerikaanse minister van Justitie Loretta Lynch aan dat er nieuwe arrestaties ophanden zijn in het onderzoek van de FBI naar corruptie in het wereldvoetbal. Maar het zijn de Zwitsers die nu over bewijzen zeggen te beschikken die Blatter als een fraudeur zouden ontmaskeren.

Blatter ontkent dat hij iets verkeerds heeft gedaan. Hij is volgens zijn advocaat Richard Cullen bereid om met de Zwitserse autoriteiten mee te werken. In een verklaring zegt de raadsman dat het televisiecontract dat Blatter in 2005 sloot met de Caribische voetbalbond 'zorgvuldig is voorbereid en uitonderhandeld door de daarvoor aangewezen medewerkers van de FIFA'. Hij ging niet in op de betaling aan Platini.

De Zwitserse aanklager verdenkt Blatter er echter van dat hij het tv-contract op 12 september 2005 bewust onder de marktprijs afsloot. De FIFA deed de uitzendrechten van de WK's van 2010 (Zuid-Afrika) en 2014 (Brazilië) voor het Caribisch gebied voor maar 600 duizend euro van de hand.

Jack Warner, destijds voorzitter van de Caribische bond, streek bij de doorverkoop tientallen miljoenen op. Blatters handtekening prijkt onder het document, dat de Zwitserse omroep SRF onlangs toonde - en dat bij het onderzoeksdossier van Lauber werd gevoegd.

Platini over Blatter

In 2014:

'Sepp is niet langer de voorzitter van de FIFA, hij ís de FIFA'

'Een nieuw mandaat voor Blatter is niet goed voor het voetbal. Maar hij is wel iemand die je moet respecteren, hij geniet al mijn respect.'

In 2015:

'Ik heb Blatter gevraagd ontslag te nemen. Ik vind dat hij daar de moed voor had moeten hebben.'

'Ik krijg buikpijn van wat er gebeurt.'

Warme band

Blatter en Warner onderhielden jarenlang een warme band. Maar vanwege een reeks corruptiebeschuldigingen moest de politicus uit Trinidad en Tobago in 2011 van de FIFA al zijn functies in het voetbal opgeven. Warner is ook verdachte in het justitiële onderzoek dat de Amerikanen naar de FIFA en zijn geledingen zijn begonnen. Zijn uitlevering aan de VS komt dichterbij.

Warner behoort tot een groep voetbalbestuurders en marketeers die door middel van smeergeld, illegale deals en samenzweringen zeker 150 miljoen dollar aan het voetbal onttrokken zouden hebben. De eerste aanklacht van de Amerikanen leidde in mei tot de arrestatie van veertien voetbalofficials, onder wie twee vicevoorzitters van de FIFA. Drie dagen later werd Blatter herkozen als FIFA-president, om vier dagen later onverwachts zijn positie beschikbaar te stellen.

In een nieuwsbrief zei hij donderdag dat de FIFA geen andere keuze heeft dan meewerken aan de twee lopende onderzoeken. Diezelfde dag ging Lauber over tot zijn aanklacht tegen de machtigste man in het wereldvoetbal.

De FIFA laat hem voorlopig aanblijven. Op 26 februari loopt het tijdperk-Blatter ten einde: dan beslissen de 209 voetbalbonden over zijn opvolging. Of Platini dan nog een kans maakt is de vraag, zoals het ook onzeker is of Blatter de rit uitzit als het aangeklaagde hoofd van de wereldvoetbalbond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden