Het 'haaienpak', een nieuwe revolutie?

Hans Veldhuis, schaatstrainer en coach van de Deventer IJsclub, zag het licht toen hij midden in de nacht naar Discovery Channel keek....

'Toen wist ik het', zei Veldhuis donderdag in Dronten. Een schaatspak met een soortgelijke structuur zou, net als de klapschaats en de plakstrip, een revolutie teweeg brengen in het schaatsen.

Meer dan een jaar later is het zover. Tenminste, dat hopen Veldhuis en zijn werkgever, de schaats- en skeelerfabrikant Interraps uit Almelo. Samen ontwikkelden ze 'in het diepste geheim' een schaatspak van een speciaal soort weefsel, dat bedekt is met een mozaïek van dieper- en hogerliggende vierkanten. 'Het is één complete strip', zei Veldhuis.

Een windtunnelonderzoek van TNO-MEP uit Apeldoorn heeft uitgewezen dat het pak inderdaad de luchtweerstand verlaagt. En dat is, zei de woordvoerder van Interraps, 'sensationeel nieuws'.

In de windtunnel werd de luchtweerstand van de nieuwe body suit vergeleken met die van het oude Aegon-pak. Daaruit bleek dat de luchtweerstand vermindert met drie tot negen procent als de testpersoon in de zogeheten schaatshouding staat. Die luchtweerstand, zo leert de wetenschap, is verantwoordelijk voor tachtig procent van alle weerstand die een schaatser ondervindt.

Het onderzoek wees overigens ook uit dat het voordeel van het pak afneemt naarmate de windsnelheid hoger is, dus naarmate de schaatser sneller gaat rijden. Bovendien zijn er nog geen officiële onderzoeken verricht met bewegende schaatsers. Desondanks concludeert TNO-MEP in het rapport dat het 'te verwachten is dat de gemeten weerstandsvermindering zich zal vertalen in hogere snelheden en snellere tijden'.

Veldhuis en Interraps zijn daar nu al van overtuigd. In Calagary deden ze een test met vier schaatsers. In het nieuwe pak bleken de rijders per ronde drietiende tot twee volle seconden sneller per ronde, aldus Veldhuis.

Op basis van deze resultaten schat Veldhuis dat topschaatsers met het nieuwe pak hun rondetijden met 0,3 tot 0,7 seconde kunnen verbeteren. Of dat bóvenop de snelheidsverbetering van de strips komt, naar wordt beweerd 0,5 seconde per 400 meter, weet Veldhuis nog niet. Maar het pak kan de strips in elk geval vervangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden