Het gezicht zal worden afgeschminkt

Gianna Angelopoulos-Daskalaki gaf de Grieken met de Spelen het zelfbewustzijn terug. Niemand die daaraan durfde te twijfelen. Ze had het immers zelf gezegd....

Ze gedroeg zich ernaar. Zelfs in een vrijwilligers-outfit, witte polo met blauwe shorts, zag ze er onberispelijk uit. Overal waar ze kwam, wist iedereen dat zij de verpersoonlijking was van de droom van de Griekse vrouw: een rijke man trouwen en succesvol zijn.

Goed, er ging in twee weken ook wel eens wat mis. Het privé-feestje in haar villa om de opening van de Spelen te vieren liep niet zoals gepland. Het vuurwerk zette de tuin van de buurman in lichterlaaie waardoor de brandweer moest uitrukken.

En de wereld had medelijden met haar toen ze voor de openingsceremonie de verkeerde schoenen koos. Ze was van plan geweest om zelf de olympische vlam aan te steken. Dus ze zou toch wel hebben geweten dat er een flinke afstand van het ereterras naar het podium afgelegd diende te worden?

Er waren verschillende manieren om een klus te klaren en zij gebruikte ze allemaal, zei die Führerin of Iron Greek, zoals ze door de Griekse media wordt genoemd. Dus sloeg ze met de vuist op tafel, gooide ze de hoorn op de haak, blafte ze tegen bureaucraten, palmde ze met haar charme sponsoren en IOC-voorzitter Jacques Rogge in en dreigde ze met opstappen telkens als iets haar niet zinde.

Als ze zich druk had gemaakt over wie zich door haar beledigd voelde, zou ze er niet in zijn geslaagd om haar landgenoten op tijd bij de les te krijgen, zei ze. `Je moet moed hebben om het onverwachte het hoofd te bieden. Dat is het verschil tussen mensen die dingen doen en die niet durven en daardoor ook niet leven.'

Maar haar problemen beginnen pas. Als de buitenlanders zijn vertrokken, zal het gezicht van de Spelen worden afgeschminkt. Ze zal verantwoordelijk worden gehouden voor het verwachte financiële debacle en haar zal worden aangewreven dat ze zonodig haar zin wenste door te drijven op het moment dat haar landgenoten de handdoek al hadden geworpen.

Ferm en koket zal Angelopoulos die mensen vragen: een paar miljoen euro verlies of een opknapbeurt van het Griekse imago in de wereld, wat is uiteindelijk belangrijker?

De Grieken zullen gedesoriënteerd raken zonder haar, zal ze, zonder het al hardop uitgesproken te hebben, denken. Ze zullen niet weten wie ze zijn, waar ze naar toe gaan en wat hun doel is.

De verwarring zal hooguit een jaar duren. Dan zal Angelopoulos ze wederom de hand reiken. Dit keer als opvolger van Costis Stephanopoulos, de president van Griekenland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden