'Het gaat om dat ene moment'

Ranomi Kromowidjojo voelt zich goed ook al was er 'maar' zilver op de 100 vrij. De Spelen van Rio naderen en dat maakt hongerig. Een stand van zaken.

Ranomi KromowidjojoBeeld anp

Londen of Rio?

'Rio. Londen, de Olympische Spelen van vier jaar geleden, dat is geweest ook al zijn deze week de Europese kampioenschappen in de Engelse hoofdstad. Maar voor mij is het dus Rio. Ik kijk echt uit naar de Spelen van augustus. Dat is al vier jaar zo. En nu zie ik het zeker als het hoogtepunt.

'Olympisch goud, ook al zou het mijn vierde worden, is belangrijker dan een eerste persoonlijke Europese titel. Ik ben olympisch geprogrammeerd, als je het zo wilt noemen. Er is, in mijn ogen maar één wedstrijd per vier jaar die het meest waard is. En dat zijn de Spelen. Daar gaat het om.

 Stoppen of doorgaan?

'Dat weet ik nog niet. Ik weet wel dat het ooit stopt. Dat heb ik hier in Londen ook tegen de internationale pers gezegd. Het verschil met vier jaar geleden is, dat ik toen alleen maar gefocust was op zwemmen. Er was niets anders. We hadden een jaar voor de Spelen afgesproken, wat er ook gebeurt, je bent en blijft gefocust tot de laatste race, de 50 meter vrije slag.

'Nu kijk ik wel iets verder dan de Spelen. Ik beslis na Rio of ik stop of doorga. Er moet daartoe iets van binnen zitten. Een vuurtje dat moet branden. Dat weet ik nu niet. Ik ga in Rio zwemmen, daarna vakantie vieren en dan zien we wel.

'Na de Spelen van Londen was ik er op dat vlak snel uit. Ik was met vakantie en dacht na een paar weken: dit is nog niet klaar. Mijn motivatie voor de nieuwe cyclus van vier jaar, was halverwege het lastigst. Dat was met de EK van Berlijn van 2014. Die heb ik moeten afzeggen. Met het oog op de voorbereiding op Rio kon dan. Sindsdien verkeer ik alleen maar in stijgende lijn met mijn prestaties.

'Twee jaar geleden dacht ik: die Spelen zijn nog wel ver weg. Maar vorig jaar in Kazan bij de WK was het al van: dit is waar ik voor zwem. Er moet nog maar één mooier moment komen. En dat is Rio. Nu in het olympische seizoen hoef ik niets en niemand meer uit te leggen dat ik gemotiveerd ben. Dat gevoel herken ik van eerdere Spelen. Sommige sporters worden nerveus. Of iets stiller. Ik ben juist van: yes kom maar op. Voor Londen was het ook al zo. Ik heb hier echt zin in.'

Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben zilver en brons gepakt in de 100m vrije slag op het EK zwemmen.Beeld anp

Patrick Pearson of Jacco Verhaeren?

'Lastig. Ik leef in het heden. Ik heb ook niks tegen Jacco, mijn oud-coach. Integendeel. Ik heb nog steeds contact met hem. Maar ik leef in het heden. Dus in dit geval kies ik voor Patrick Pearson, de coach met wie ik nu sinds de zomer van 2014 werk. Met hem gaat de samenwerking erg goed. Hij is van de goede communicatie, hij werkt erg aan kwaliteit. Hij heeft oog voor detail.

'Daarbij komt dat Patrick een heel prettig persoon is om mee samen te werken. Niet dat we elk weekend afspreken, maar wij hebben zeker iets meer contact dan de gemiddelde zwemmer en coach.

'Ha. Je hebt zwemmers die hun coach zien in het bad en dan snel weggaan. Nog erger. Dat je die dan ontloopt. Ik vind het juist prettig om een goede band te hebben met Patrick. Natuurlijk is het belangrijkste dat je een coach hebt die je programmeert en je op het juiste moment hard laat zwemmen. Maar ik vind het ook belangrijk dat hij iemand is bij wie je je prettig voelt en bij wie je jezelf kan zijn. Zo is het met Patrick.'

Ranomi Kromowidjojo na haar serierace op de 100m vrije slag het EK zwemmen.Beeld anp

50 of 100 meter vrij?

'Deze vraag is niet te beantwoorden. Het zijn de twee afstanden waarop ik hier in Londen, in dit bad, olympische gouden medailles heb gewonnen. De 100 is het koninginnennummer van het zwemmen. Dat heeft dan meer waarde. Maar de 50 vind ik ook superleuk. Daarom doe ik allebei.

'Straks ook weer in Rio. Jij zegt dat de start mijn grote kwaliteit is, maar ik ben ook weer geen rassprinter. Anderen zwemmen de combinatie 100 en 200 meter. Had ik mijn geval ook wel gekund, maar ik dacht dat de meeste kansen voor mij op de 50 en de 100 meter lagen. Dat heb ik wel goed ingeschat, dacht ik zo.

'Dat anderen zich druk maken over snelle tijden van anderen, weet ik, maar het zegt mij niet zo veel. Je moet je niet gek laten maken door wat er gebeurt tijdens het seizoen. Het gaat om dat ene moment.'

Roem of geld?

'Wat kun je ermee? Zo kijk ik er tegenaan. Met roem kun je anderen helpen. Met geld ook. En je hypotheek betalen, ja. Ik denk dat ik dan voor geld kies. En dat dan inzet voor iets groters. Ik ga zeker na mijn zwemjaren niet lui op een bankje liggen. Ik wil mensen in hun kracht zetten en iets terug doen voor de maatschappij. Nederland een beetje mooier maken. Of de wereld wat beter.

'Als ik dan nog een keer voorpaginanieuws word, dan liever voor zo'n bijdrage dan dat ik een nieuwe jurk aan heb. Ik wil zeker niet meer in tabloids of roddelmagazines terecht komen. Ik kan daarmee omgaan. Je zult mij niet de rest van mijn leven bij tv-shows zien aanschuiven. O nee.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden