Het delicate grootslem-bod

Nog 168 dagen tot de Olympiade in Maastricht. De contouren van het Nederlandse team blijven vooralsnog wazig. Over de selectie van de drie paren is altijd veel te doen....

Kees Tammens

Voor 1992 bestond een vast stramien. Een raad van wijze mannen van de NBB wees acht tot zestien paren aan. Twee of drie weekeindes spelen, een finale en de winnaars namen deel aan EK of Olympiade.

Internationaal deed Nederland een enkele keer leuk mee maar kwam nauwelijks in de buurt van een medaille of WK-kwalificatie. Reden om de selectieformule te veranderen van spelen naar aanwijzen. Drie grote successen volgden. Brons bij Olympiade (1992, Salsomaggiore), de wereldtitel (1993, Santiago) en brons bij het EK (1995, Vilamoura). Iedereen was in zijn nopjes met het gekozen team.

Bondscoach Erik Kirchhoff na de centrale training van het afgelopen weekeinde: 'Er is weinig verschil tussen de zeven paren van de kernploeg. Misschien was een wedstrijd, waarvan de nummers één, twee en drie zich onherroepelijk kwalificeren op dit moment toch de juiste aanpak. De Bestuurlijke Commissie Topbridge houdt vast aan de formule dat de bondcoach de drie paren aanwijst. Ik kan me daar wel in vinden, heb ruim drie jaar de paren op de voet gevolgd. Makkelijk is het niet. Wie in Maastricht spelen is mij nu nog steeds niet helemaal duidelijk.'

Hoe staan de Nederlandse topparen er voor? De bondscoach uit zijn twijfels. 'Het slembieden is en blijft een achilleshiel en ook de agressiviteit laat soms te wensen over. Talent is in ruime mate aanwezig maar een aantal van onze topspelers, we zijn nu eenmaal amateurs, speelt te weinig. Dat wreekt zich aan tafel als die gasten (de tegenstanders) uitglijden. Je moet die kansen grijpen en ze een oplawaai (strafdoublet) verkopen. De druk op de ketel houden is op topniveau het devies. De professionele concurrentie wordt elk jaar sterker. We moeten zelf in Maastricht uit ons beste vaatje tappen; voor spek en bonen meedoen wil niemand.'

De analyse van spellen van het trainingsweekeinde vormt voor de bondscoach de graadmeter voor de vorm van zijn paren. De derde voorronde van het NBB-topcircuit (8/9 april) waaraan de voltallige kernploeg deelneemt is de laatste test. Daarna moet de kogel door de kerk.

Het jeugdige enthousiasme van Bertens/Nab en Van Prooijen/De Wijs, de huidige landskampioenen. De ervaring van de gelouterde wereldkampioenen Muller/de Boer en Westerhof/Jansen. De stabiliteit van Ramer/Paulissen. De ambitie van Maas/Ramondt en Jansma/Verhees. Half april is bekend welke melange in Maastricht de Nederlandse driekleur verdedigt.

Het bieden van een groot slem blijft een delicate materie. In diagram 1 slaagden alleen Maas/Ramondt.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* pas 3SA

pas 4* pas 4*

pas 4SA pas 5SA

pas 6* pas 6*

pas 7* pas pas

pas -- -- --

Het 3SA-bod van zuid gaf een sterke hand aan met een vierkaart steun in schoppen en ergens een singleton. Noord, Maas, vroeg met 4*: 4* = singleton klaveren. Op 4SA, Roman Key Card Blackwood, antwoordde zuid 5SA: twee azen en geen singleton maar een renonce in klaveren. Met 6* deed noord een volgende stap; 6* gaf *H aan. Noord kon de zuidhand vrijwel precies uittekenen en telde dertien slagen; eventueel troeft hij een harten en twee ruiten van zuid.

De eerste beslissing tijdens het bieden valt na 1*. Onder welke herbieding valt de zuidhand: 3*, 4* of 4* ?

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* pas 4*

pas 4SA pas 5*

pas 6* pas pas

pas -- -- --

Bij Ramer (zuid) en Paulissen (noord) kwam na de ruwe verhoging naar 4* de renonce klaveren van zuid nooit in beeld zodat een discussie over groot slem nooit startte.

west noord oost zuid

-- -- -- 1*

pas 1* pas 3*

pas 4* pas 4*

pas 4SA pas 5SA

pas 6* pas pas

pas -- -- --

Jansma, zuid, koos voor een bescheiden verhoging naar 3*. Noord, Verhees, kwam (5SA) wel achter een renonce (* of *) in zuid maar kon zich na het 3*-bod geen zuidhand voorstellen met voldoende potentieel voor dertien slagen.

In diagram 2 lieten De Wijs/Van Prooijen, met 25 en 26 jaar het jongste kernploegpaar, de tegenpartij al te goedkoop ontsnappen.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- pas pas

1* dbl redbl 2*

pas pas 2* pas

pas pas -- --

West, de Wijs, wist na 2* dat hij met een doublet goud in handen had. Toch doubleerde hij niet, waarschijnlijk uit vrees dat noord-zuid naar 2* of 2* konden ontsnappen. Voor coach Kirchhoff een tekort aan opportunisme, vooral omdat dit biedverloop op de andere tafel gecopieerd kon worden en noord-zuid in feite niets onzinnigs hadden uitgehaald. In plaats van een getal in de buurt van de achthonderd een schrale +90 voor oost-west.

De moed opgeven na een catastrofale uitkomst overkomt elke bridger. Ook Piet Jansen bleek van vlees en bloed toen hij in diagram 3 ten prooi viel aan nonchalance.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

1* 1* 4* 5*

dbl pas pas pas

Zuid, Bertens, liet zich niet door 4* wegbluffen. Het 5* contract, met vier topslagen buitenboord, kreeg een beter aanzicht toen west, Westerhof, uitkwam met *A. De leider troefde, stak over naar *H en gooide op *HV de twee verliezende schoppen uit zuid af. Troef uit de dummy voor de secce heer van oost, Jansen. Gedemoraliseerd na de onfortuinlijke uitkomst speelde oost gedachtenloos klaveren na voor *V in noord. De leider werkte met *V troef aas eruit, troefde de nagespeelde harten, haalde de troeven en claimde met de vrije klaveren elf slagen.

Oost overviel, aan slag met *H, een moment van kostbare onachtzaamheid. Hij kon de hand van zuid uittellen. Een belangrijke gegeven was de verdeling van de klaveren. West speelde in de eerste klaverenslag *3 bij: laag-hoog van een even aantal. West heeft twee of vier kaarten in klaveren en zuid dus drie of vijf klaveren.

Twee mogelijke verdelingen van zuid: 2*-0*-8*-3*. Het 5* contract kan na dit begin niet meer down, de leider verliest alleen *H en *A.

Met de andere mogelijke verdeling (2*-0*-6*-5*) blijft er na *H een downkans. Speelt oost na *H een kleine schoppen dan moet zuid troeven en kan west, de volgende troefronde met *A aan slag, met *A of harten de leider troefkort spelen. Het 5*-contract gaat zo in de herkansing alsnog twee down.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden