NieuwsNK Afstanden

Het belangrijkste schaatstoernooi van het jaar

Een misslag en het seizoen is voorbij. De NK afstanden zijn vanaf vandaag bepalend voor de selecties voor de grote internationale schaatstoernooien.

Erik van Lakerveld
Jan Smeekens schaatst de 500 meter tijdens de Olympische spelen in  Pyeongchang.  Beeld AFP
Jan Smeekens schaatst de 500 meter tijdens de Olympische spelen in Pyeongchang.Beeld AFP

Met de NK afstanden die vrijdag in Heerenveen beginnen, gaat het schaatsseizoen pas echt van start. Tegelijkertijd kan het toernooi ook alweer het seizoensslot betekenen voor de schaatsers die er miskleunen. Er staat veel op het spel deze drie dagen.

Het is zo’n wedstrijd waar weinig schaatsers echt zin in hebben. Natuurlijk, een titel slaat niemand af, maar het is niet waar het echt om gaat. De NK staan vooral in het teken van hoe de rest van het seizoen zal verlopen. De kampioenschappen bepalen de selecties voor de EK en WK afstanden en de WK allround en sprint.

De KNSB heeft de NK afstanden tot het belangrijkste selectiemoment van het seizoen gebombardeerd. Dit past in de benadering van de afgelopen jaren om niet-olympische schaatswinters zoveel mogelijk te laten lijken op de jaren dat er Winterspelen te betwisten zijn, wanneer het olympisch kwalificatietoernooi van eind december het kantelpunt van het seizoen vormt.

Kjeld Nuis schaatst de 1500 meter in Minsk.  Beeld BSR Agency
Kjeld Nuis schaatst de 1500 meter in Minsk.Beeld BSR Agency

Plaatsing voor de WK afstanden, van 13 tot en met 16 februari in Salt Lake City, is simpel. Op alle afstanden mogen de besten van de NK zich verheugen op een plekje op de mondiale kampioenschappen, waar ze niet alleen om wereldtitels maar ook om wereldrecords kunnen rijden. Voor de 10 kilometer voor mannen en 5 kilometer voor vrouwen zijn twee startbewijzen te verdienen, op alle andere afstanden drie.

Dezelfde opzet geldt in principe voor de EK afstanden, die van 10 tot en met 12 januari in Heerenveen worden verreden, al zijn daar wat mitsen en maren. Zo worden de 10 kilometer voor mannen en 5 kilometer voor vrouwen op de EK niet verreden en kunnen de stayers zich hier dus niet voor plaatsen.

Daarnaast heeft de internationale schaatsunie ISU een beperking aan de grootte van de nationale selecties gesteld voor de EK, zoals dat ook bij de Winterspelen gebruikelijk is: tien sporters per land en per sekse. Net als voor de Spelen heeft de KNSB er voor de EK een rekenmethode op losgelaten om een zogenaamde selectievolgorde te bepalen. De kern: vooral de 500-meterrijders en -rijdsters kunnen zich bij een podiumplaats op de NK niet zonder meer rijk rekenen.

Jorien Ter Mors in actie tijdens de 1000 meter schaatsen in Kazachstan.  Beeld EPA
Jorien Ter Mors in actie tijdens de 1000 meter schaatsen in Kazachstan.Beeld EPA

De NK afstanden vormen ook de toegangspoort voor de WK sprint en allround, van 28 tot en met 1 maart in Hamar. Om allrounders te selecteren maakt de KNSB tijdens de NK afstanden een klassement over 1.500 en 5.000 meter op en eenzelfde ranglijst voor sprinters over de 500 en 1.000 meter. De beste twee zijn zeker van deelname aan de mondiale titelstrijd. De anderen hebben nog een laatste kans op een ticket tijdens de nationale allround- en sprintkampioenschappen later deze winter. Wie daar wint, mag ook mee.

Jorien ter Mors

Jorien ter Mors (30) keerde deze winter na een jaar knieblessureleed terug en begon het seizoen aanvankelijk goed. Bij de eerste wereldbekerwedstrijd in Minsk werd ze knap tweede op de 1.000 meter. Het bleek een, voorlopig, eenmalige uitschieter. Sowieso verliepen haar 500 en 1.000 meters niet naar wens en tijdens de wereldbekerwedstrijden in Noersoeltan eindigde regerend olympisch kampioen Ter Mors ook op de 1.000 meter op een magere achtste plaats. Ze moest drie landgenoten voor zich dulden en meldde zich vervolgens af voor de 1.500 meter. ‘Er gebeurt te veel in mijn hoofd’, meldde Ter Mors op Twitter. Privé-beslommeringen en het zware revalidatieproces hadden erin gehakt. Op de NK afstanden zal Ter Mors proberen die last van zich af te schudden.

Jan Smeekens

Jan Smeekens (32) was veertien seizoenen lang, sinds eind 2005, altijd present bij de wereldbekerwedstrijden. Tot hij afgelopen november achtste werd op de 500 meter bij het wereldbekerkwalificatietoernooi en naast de startbewijzen greep. De wereldkampioen van 2017 was veroordeeld tot trainingswedstrijdjes in Thialf. In datzelfde stadion staat vrijdag de redding van zijn schaatswinter op het spel. Lukt het hem niet om zich tussen de sterke concurrenten op de kortste afstand te wringen dan mist hij de afstandswereldkampioenschappen, iets wat hem sinds zijn debuut in 2007 slechts één keer eerder overkwam, in 2015.

Kjeld Nuis

Kjeld Nuis (30) is er niet bij tijdens de NK afstanden. De wereldrecordhouder en regerend olympisch kampioen op de 1.000 en 1.500 meter werd in de aanloop naar het toernooi ziek. Zes dagen lang had hij hoge koorts en tijdens die griepperiode verloor hij maar liefst 5 kilogram lichaamsgewicht. Aan het begin van deze week knapte hij op, maar de kampioenschappen kwamen te vroeg. De medische staf van zijn ploeg vond het onverstandig om het ijs op te gaan, zeker omdat hij nog wel met een voorhoofdsholteontsteking kampt. Ook al rijdt hij niet, toch zal hij de zenuwen voelen. Hij moet hopen op coulance van de KNSB en aanwijsplekken op de 1.000 en 1.500 meter. De schaatsbond heeft aangegeven die beslissing pas na het weekend te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden