Herzog trotseert blubber met gemak

Weke modder trekt Adrienne Herzog eigenlijk niet. Het geploeter in vermalen veld en verregende bospaden past niet bij haar looptechniek....

Haar weerzin tegen blubber spreekt niet uit de resultaten bij de NK cross. In het Brabantse Gilze-Rijen veroverde Herzog zondag voor de vierde maal op rij de nationale titel. Een demarrage volstond om op het winderige en bosrijke parcours van 6,3 kilometer het beslissende gat te slaan met haar voornaamste rivale, Miranda Boonstra.

De zege veranderde weinig aan haar stellige oordeel over het gezwoeg door de modder. ‘Dit was gelukkig de laatste crosswedstrijd van het seizoen’, verzuchtte de 22-jarige winnares uit het Drentse Gieten, terwijl ze haar doorweekte sportschoenen uittrok en de ergste modderklodders van haar benen veegde.

Herzog bekende dat ze misschien meer waarde had gehecht aan de NK als ze de strijd had moeten aangaan met wereldkampioene cross Lornah Kiplagat, of Hilda Kibet.

Maar de titelstrijd paste niet in het programma van de van oorsprong Keniaanse atletes. Kiplagat won eerder deze week in Abu Dhabi 200.000 euro met haar zege in een halve marathon. Kibet bereidt zich voor op de WK cross, eind deze maand.

Ook voor Herzog was de NK cross ondergeschikt aan andere doelen dit seizoen. Het was ‘geen piekmoment’, zoals dat heet in atletentaal. Ze laat ook doelbewust de WK cross, waar ze geen rol van betekenis zou kunnen spelen, schieten.

Op de baan hoopt de rechtenstudente zich te verbeteren op de 1500 meter. Nadat ze het vorige seizoen vanwege een voetblessure grotendeels heeft moeten missen, heeft ze nu haar zinnen gezet op tijden onder de 4.10 minuten.

Aan de Olympische Spelen van Peking denkt ze nauwelijks. De limiet is scherp. Herzog zou 4.04 moeten lopen. Dat is slechts één Nederlandse atlete gelukt. Ruim 20 jaar geleden, in september 1987, bracht Elly van Hulst het Nederlandse record op 4.03,63.

‘4.04 is echt heel hard’, zei Herzog. ‘In 2005, het seizoen voorafgaand aan mijn blessure, ben ik weliswaar 6 seconden vooruitgegaan. En ik droom al sinds ik een klein meisje ben van de Olympische Spelen. Maar je moet een beetje realistisch zijn. Ik moet eerder denken aan 2012.’

Haar vriend Simon Vroemen vindt dat ze zich moet toeleggen op de 3000 meter steeplechase. Vroemen is Europees recordhouder op dit onderdeel en denkt dat Herzog op de steeplechase, dat voor het eerst voor vrouwen olympische status heeft, zich dit jaar al zou kunnen plaatsen voor Peking. Hij meent dat een atleet het ijzer moet smeden als het heet is. Op de steeplechase is de dominantie van de Afrikaanse loopsters, die minder op sprongtechniek kunnen of willen trainen, minder groot dan op de reguliere loopnummers. En tussen nu en 2012 kan er zo veel gebeuren.

Herzog houdt zich liever bij de voorzichtige route die haar trainer Eddy Kiemel heeft uitgestippeld. Ze wil dit seizoen per se gezond blijven. Maar ze is wel gecharmeerd van de steeplechase.

Ze vermoedt dat ze aanleg heeft voor de 3000 meter met hindernissen, ook al is ze sinds haar pupillentijd niet meer over een horde gesprongen. De afstand ligt binnen haar natuurlijke bereik. Ze houdt van tempowisselingen, die ze kent van de cross en de 1500 meter. En ze is een aanvallende loper. De horden boezemen haar geen schrik in.

Buitenlandse concurrenten op de cross blijken bovendien goede steeplechasers. Afgelopen december werd ze tweede bij de EK cross onder 23 jaar. ‘De nummer 1 en 3 zijn steepleloopsters. Ze hebben 9.37 en 9.39 gelopen. En de limiet voor Peking is 9.37.’

Herzog wil zich evenwel niet voortijdig rijk rekenen. Hoewel ze ervan overtuigd is dat ze de hordetechniek met behulp van Vroemen onder de knie kan krijgen, gelooft ze dat het beter is haar basisconditie te vergroten, en sterker te worden. Vooral de sprongen in de waterbak zijn een aanslag op de enkels en kuiten, zoals Vroemen ook heeft ervaren.

‘Het is natuurlijk de vraag of ik het fysiek aankan. Daarom wil ik het rustig opbouwen. Ik wil dit seizoen geen risico nemen. Maar vanaf volgend jaar, of in 2010, ga ik het zeker serieus proberen. Ik wil ook niet dat mijn eerste race een flutsteeple is. Het moet meteen hard.’

Liefst zo hard, dat ze de Nederlandse recordhoudster Miranda Boonstra achter zich laat. Precies zoals in Gilze-Rijen, in die vermaledijde blubber.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden