Herstelde Ploesjenko duldt geen concurrentie

Kunstrijden is Jevgeni Ploesjenko op het ranke lijf geschreven. De 20-jarige schaatser uit Sint Petersburg had net zo goed acrobaat of balletdanser kunnen zijn....

De toeschouwers in het Isstadion van Malmö brachten hem op de laatste dag van de Europese kampioenschappen, na zijn lange kür, een staande ovatie. Foutloos waren zijn acht sprongen, waarvan één viervoudige, oogstrelend en fascinerend de tussenstukken. Coach Aleksej Misjin probeerde hem van achter de boarding zelfs met armgebaren tot kalmte te manen. Zijn pupil stond al zo ver voor, risico nemen was onnodig. Maar Ploesjenko, op weg naar zijn derde Europese titel, wilde daar niets van weten. En de jury beloonde hem; in de tweede groep cijfers, voor de presentatie, zaten zelfs twee zessen.

Speciaal voor hem was de muziek gecomponeerd, een ode aan de stad waar hij vandaan komt. Het leek Ploesjenko vleugels te geven. Vergeten was het rampjaar waarin hij EK en WK moest laten schieten, nog wel bij de Spelen van Salt Lake City verscheen maar daar zijn meerdere moest erkennen in zijn eeuwige rivaal én landgenoot Aleksej Jagoedin.

Die laatste ontbrak nu zelf door een blessure in de Zweedse stad, en dat maakte het karwei voor Ploesjenko een stuk gemakkelijker. Het is onzeker of Jagoedin (22), bij wie een aangeboren heupafwijking is vastgesteld, dit seizoen nog op het ijs verschijnt.

De concurrentie voor Ploesjenko kwam nu uit Frankrijk, Brian Joubert en Stannick Jeanette, maar de Rus liet beiden slechts de kruimels. Opvallend was het optreden van de pas zeventienjarige Zwitser Stephane Lambiel, een nieuwe pirouette-koning. Hij werd vijfde.

De EK werden voor de zoveelste keer een reprise van de Russische kampioenschappen, al ontbrak Ploesjenko daar wegens griep. In alle disciplines ging het goud naar Rusland. Irina Sloetskaja won - voor de vijfde keer al - bij de vrouwen, Tatjana Totmianina en Maksim Marinin heersten bij het paarrijden en Irina Lobatsjeva en Ilja Averboek zegevierden bij het ijsdansen.

Hier en daar pikten andere landen medailles mee, maar goud zat er niet in. Dat is bij het kunstrijden op dit niveau nu eenmaal bijna altijd voor Russische deelnemers. Eind maart, bij de WK in Washington, wordt dat mogelijk anders.

Hoop voor de 'zwoegers' buiten Rusland is er wel. Zo lijkt de pas vijftienjarige Carolina Kostner uit Bolzano een troef voor de Spelen van 2006 in Turijn. In de Zweedse stad moest de Italiaanse alleen Sloetskaja, die de titel overnam van de gestopte Maria Boetirskaja, de verrassende EK-debutante én Russisch kampioene Jelena Sokolova en de Hongaarse Julia Sebestyen voor laten gaan.

Lobatsjeva en Averboek, die net als Ploesjenko tweemaal het maximale cijfer scoorden, behoren al jaren tot de top, wonen en trainen in de VS maar veroverden in Malmö pas hun eerste Europese titel. Dit seizoen hebben ze geen last meer van de kwelgeesten Marina Anissina en Gwendol Peyzerat, de titelhouders van Lausanne 2002. Dit Franse duo, waarvan Anissina uit Rusland kwam, is prof geworden. Ook Lobatsjeva en Averboek (beiden 29), zijn aan hun laatste jaar als amateur bezig.

Nederland had slechts één vertegenwoordiger naar Zweden gestuurd, en die kwam in het stuk niet voor. Kampioene Karen Venhuizen (18) doorstond de eerste schiftingen, maar na de korte kür belandde ze op de 29ste plaats, vijf posities te laag om aan het slotonderdeel mee te mogen doen.

Het nieuwe jurysteem werkte naar behoren. Na het olympische corruptieschandaal in Salt Lake City werd besloten voorlopig andere regels in te stellen, met veertien in plaats van negen leden. Een computer bepaalt dan welk negental de cijfers geeft die meetellen voor het eindresultaat.

Toch haperde de computer woensdagavond even, bij het berekenen van de eindstand van het paarrijden. Een Pools paar kreeg abusievelijk de bronzen medaille, maar bleek later slechts vierde te zijn geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden