Heroïsche poging Van der Weijden blijkt onvoldoende

Na 18 uur zwemmen was duidelijk dat Maarten van der Weijden het wereld-record 24 uur zwemmen niet zou verbeteren. Hij zwom stug door.

Iwan Tol
Maarten van der Weijden Beeld anp
Maarten van der WeijdenBeeld anp

Drie keer Het Kanaal overzwemmen, maar dan in een indoor 25-meterbad in Amsterdam, 24 uur lang. Ja, een beetje sportverslaafd zou je Maarten van der Weijden wel kunnen noemen.

'Ik heb', zei de olympisch kampioen open water van 2008 tegen de NOS, 'de rare eigenschap dat als ik ergens mee bezig ben, ik altijd nog iets meer wil doen. Een tijdje terug dacht ik: het zou wel vet zijn als ik wereldrecordhouder 24 uur zwemmen zou kunnen worden.'

99.450 kilometer

Maar gisteravond liep zelfs Maarten van der Weijden tegen zijn grenzen aan. Maar wat graag had hij het wereldrecord 24 uur zwemmen willen verbeteren, maar hij kwam tot 99.450 kilometer daar waar 102 kilometer nodig was geweest om het oude record (101.9 kilometer) van de Zweed Anders Forvass uit de boeken te zwemmen.

Maandagavond om 21.00 uur was Van der Weijden gestart in een zwembad dat wordt gerund door zijn vriend en ex-zwemcollega Johan Kenkhuis. Dinsdag, in de loop van de middag, werd duidelijk dat hij het record niet zou verbreken. 'Dat was het moeilijkste moment', zei Van der Weijden na afloop. 'Dan moet je dus nog zes uur. Mentaal was dat lastig.'

Daarna werd hij in een foliedoek gewikkeld en naar zijn familie gebracht. Een beetje verward vroeg hij waar zijn hotelkamer was. Maar een hotelkamer was nooit geboekt. Wel stond er een uitzending bij RTL Late Night gepland.

De uren in het water hadden zijn sporen nagelaten bij de zwemkampioen Zijn huid was wit en week en om zijn rechterduim zat een dik verband. Die vinger had hij onderweg gesneden aan de drijflijn. Om meer wonden te voorkomen was bij de keerpunten een zachte handdoek opgehangen.

Aan opgeven had Van der Weijden nooit gedacht, vertelde zijn coach Marcel Wouda. 'We hebben alle scenario's doorgenomen, ook dit. Het ging hem er vooral om die 24 uur vol te maken.' Van der Weijden is ex-kankerpatient en had zijn uitdaging gekoppeld aan het vragen van aandacht voor de KWF kankerbestrijding.

De recordpoging was een hele operatie geweest, die in eerste instantie voor woensdag stond gepland. Maar dat was nog voordat Ajax zich plaatste voor de Europa League-finale. Daarna werd besloten een dag eerder te beginnen.

Veel ruimte voor publiek was er niet, wat gezien het goede doel dat aan de onderneming was gekoppeld een beetje jammer was. Johan Kenkhuis: 'Ik heb Maarten gevraagd: wat heb je nodig? Publiek, muziek? Maar hij vond het prima zo. Uiteindelijk moet hij het zelf doen.' Wel zwommen een aantal mensen, zoals Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo, een stukje met hem mee, ter geestelijke ondersteuning.

Dat Van der Weijden maandagavond om 21.00 uur begon, was een bewuste strategie: zo kon hij direct de nacht in zwemmen. Om alert te blijven waren er 's nachts en 's ochtends vroeg blauwe lichtbuizen langs het bad gemonteerd.

Van der Weijden zwom al eerder een marathon in het kader van de KWF Marathonweken in 2016. Beeld anp
Van der Weijden zwom al eerder een marathon in het kader van de KWF Marathonweken in 2016.Beeld anp

Ontgonnen gebied

'En voor één keer mocht Maarten van mij in het zwembad plassen', lachte Kenkhuis. Uiteindelijk moest Van der Weijden twee keer naar de wc voor een grote boodschap.

Ter voorbereiding had hij talloze keren in het bad gelegen, één keer 12 uur achter elkaar om te achterhalen of hij dat zou volhouden. Wouda: 'Als je 12 uur kan zwemmen, dan kun je dat ook 16 tot 18 uur. Maar wat er daarna zou gebeuren was voor ons allemaal ontgonnen gebied.'

Wouda en verzorger Marcel van der Togt verstrekten een etmaal lang om de twintig minuten een maaltijd van speciale gels en repen. En zo ging het 24 uur lang door. Slag voor slag, baan na baan. Terwijl in Manchester een aanslag werd gepleegd en Tom Dumoulin in zijn blote kont langs de kant stond in de Giro, verbleef Van der Weijden in het 26,5 graden warme water.

Hem op de hoogte stellen van de gebeurtenissen in Engeland had Wouda bewust niet gedaan. 'Het is vreselijk wat daar is gebeurd, maar mijn opvatting is: we moeten ons niet laten leiden door terreurdaden. Dit was Maartens droom, die wilde ik niet bederven.'

'Extremer dan dit wordt het niet', sprak Kenkhuis na afloop. 'Ik ken Maarten al sinds mijn juniorentijd. Hij houdt er van zichzelf uit te dagen. Maar dit moet onmenselijk zwaar voor hem zijn geweest.'

Toch sloot Wouda niet uit dat Van der Weijden nog eens een poging gaat wagen. 'Maar dat moet-ie zelf maar een keer vertellen. In elk geval past het wel bij hem, zo'n uitdaging als deze.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden