Herinnering aan succes WK beach nu al verdampt

In juni was het WK beachvolleybal in vier speelsteden in Nederland het ideale podium voor de promotie van een snel groeiende sport.

Het duo Meppelink en Van Iersel in actie tijdens het WK beachvolleybal afgelopen zomer. Een Grand Prix-toernooi in Scheveningen is noodgedwongen van de kalender voor 2016 gehaald. De Nevobo kreeg de begroting niet rond. Beeld anp
Het duo Meppelink en Van Iersel in actie tijdens het WK beachvolleybal afgelopen zomer. Een Grand Prix-toernooi in Scheveningen is noodgedwongen van de kalender voor 2016 gehaald. De Nevobo kreeg de begroting niet rond.Beeld anp

Volgend jaar is het Grand Prixtoernooi in Scheveningen geruisloos van de kalender verdwenen. Nevobo-directeur Michel Everaert moest beteuterd toegeven dat hij nul sponsors had weten te verleiden om garant te staan voor een begroting van 1,5 miljoen euro. Het beachvolleybal blijkt toch niet zo groot als de bond tijdens de hype afgelopen zomer wilde doen geloven.

Het EK zaalvolleybal trok eind september een recordaantal toeschouwers, toen de Nederlandse vrouwen in een uitverkocht Ahoy de finale tegen Rusland verloren. De Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti en zijn team veroverden een nieuw publiek.

Ruim 10 duizend supporters en een swingende dj maakten er in Rotterdam een feest van. Toch vormde ook dat toernooi geen garantie dat zaalvolleybal naast een illuster verleden ook de toekomst heeft.

Deze week maakte Landstede bekend dat het zich eind dit seizoen terugtrekt als hoofdsponsor van het topvolleybal in Zwolle. De vrouwen spelen onder de naam Regio Zwolle in de eredivisie, het is ongewis of de titelhouder bij de mannen in 2016 nog bestaat. Het zou een pijnlijk deja-vu zijn als opnieuw in de volleybalsport een kampioensteam moet worden ontbonden.

De onderwijsinstelling in Zwolle blijft het basketbal wel financieel ondersteunen. De reden illustreert een verontrustende trend in het zaalvolleybal. Landstede constateerde dat slechts negen leerlingen in het Centre for Sports and Education (CSE) aan volleybal doen, tegenover veertig in het basketbal.

Vier studenten behoren tevens tot het professionele basketbalteam van Landstede. Voor die doorstroom is het CSE ooit opgericht, verklaarde bestuursvoorzitter Theo Rietkerk van de Landstede Groep.

Volleybal wordt steeds meer een vrouwensport, slechts één jongen op zeven meisjes sluit zich aan bij een volleybalclub. Om de sport voor jongens aantrekkelijker te maken werd 'smashbal' bedacht. Ook die variant heeft de neerwaartse spiraal nog niet gestuit. Jongens vinden volleybal niet 'cool' en de treurige prestaties van het Nederlandse mannenteam hielpen evenmin om dat beeld te corrigeren.

De mannenploeg had deze zomer opnieuw tot leven moeten worden gewekt. De volleyballers speelden een kleurloze World League in groep 2 en faalden op het EK in Bulgarije. Van de 'net-niet-generatie' kan nu afscheid worden genomen, maar hun opvolgers staan niet klaar. Met het jeugdproject van assistent-bonodscoach en icoon Ron Zwerver heeft de Nevobo aan een dood paard getrokken, nieuwe talenten zijn niet doorgebroken.

Bondscoach Gido Vermeulen zal zich weer moeten bewijzen als opleider, al is zijn geloofwaardigheid ondermijnd na mislukte campagnes met de vrouwen- en de mannenploeg. De in april aangetreden technisch directeur Bram Ronnes zal op meerdere fronten een masterplan moeten ontwikkelen. De stille dood van het toernooi in Scheveningen leert de bond dat het zich niet moet blindstaren op de bindende kracht van het beachvolleybal.

Beachvolleybal is in Nederland een topsport voor slechts enkele teams, mondiaal is de tak in het zand een kleine sport. Ook bij de Spelen van Rio de Janeiro zal de zon in 2016 vooral de lifestyle accentueren op de stranden van de Copacabana. Een olympische medaille is een grotere impuls voor het Nederlandse beachvolleybal dan een toernooi in Scheveningen.

Het is voor de Nevobo cruciaal dat de zaalvolleybalsters zich plaatsen voor de Spelen. Dan hoeft directeur Everaert zeker niet te bedelen bij potentiële sponsors.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden