Herfsttitel 't Zand brengt euforie teweeg in Middelburg

Zeeuwen weten tenminste hoe het hoort. De champagne vloeide gistermiddag in stromen door de speelzaal van tafeltennisclub 't Zand, ruikers waren er in geuren en kleuren en niet weinige notabelen, onder wie de burgemeester in eigen persoon, gaven in gevoelvol gekozen bewoordingen uiting aan hun waardering voor coach Peter Boon...

Van onze verslaggever Martien Schurink

Waarom al die bloemen, complimenten en drank in Middelburg? Viel er misschien een Europa Cup te vieren of een ander aansprekend internationaal succes? Welnee. De mannen van Boon hadden voor de tweede keer in zeven dagen Lelystad United een lesje geleerd en mochten zich daardoor herfstkampioen noemen. Niet meer dan dat, maar volgens de Zeeuwen en hun aanhang ook niet minder dan dat. Waar wordt op dit moment, zo liet de clubvoorzitter niet na te beklemtonen in zijn feestrede van wel vijf velletjes, het beste tafeltennis van Nederland gespeeld. In de Middelburgse buurt 't Zand natuurlijk.

Peter Boon probeerde de euforie een beetje te temperen. Hij zei dat de weg naar de algemene landstitel, die zal worden betwist door 't Zand en de kampioen van de lente, lang en vol obstakels zal zijn. Dat nog maar moet worden afgewacht of 't Zand in het voorjaar ook weer op hoog niveau zal kunnen presteren. Dat de spelers er derhalve verstandig aan doen nog maar even bescheiden te blijven. Wat zal Boon blij zijn geweest met het besluit om de ontvangst op het stadhuis toch maar niet vooraf te laten gaan door een rondrit in open landauers.

Voor het overige was burgemeester mr. L. H. B. Spahr van der Hoek behoorlijk door het dolle heen. Vanaf zijn ereplaats aanschouwde de VVD'er enthousiast de verrichtingen van 't Zand en vroeg zich tussen de bedrijven door af hoe het mogelijk was dat zijn onderdanen zo goed speelden en de gasten uit Lelystad zo slecht. Hij had zich laten voorlichten dat het in clubhuis de Zandkuil zou zinderen van de spanning en dat een herhaling van de winstcijfers van een week eerder, 4-1, uitgesloten moest worden geacht. Vals voorgelicht.

Bij de eerste ontmoeting, vorige week in Amsterdam, leken United-kopman Jonah Kahn en zijn teamgenoten Merijn de Bruin, Jos Verhulst en de beloftevolle dubbelspeler Frank Rengenhart enigszins aangedaan en misschien ook wel aangeslagen door het feit dat Bettine Vriesekoop was ingehuurd om de in Copacabana vakantievierende coach Co Clausen te vervangen. Gisteren besloten de spelers elkaar te coachen en ook dat bracht geen soelaas. Weer was het Kahn die met twee nederlagen de ondergang inluidde.

De Amsterdamse sportjournalist speelde ver onder zijn normale niveau. Verloor in twee games van Jurgen Pastoors en had ook tegen tegen Kalun Yu niets in te brengen. De oorzaak van zijn falen? De strandvakantie van Co Clausen. 'Toen we onze coach nog hadden waren we goed bezig. Waren we zelfs het beste team van Nederland. Sinds hij weg is hebben we twee dramatisch slechte wedstrijden gespeeld. Dat kan geen toeval zijn.'

Evenmin toevallig was het superieure optreden van Kalun Yu. De havo-leerling is nu eenmaal het grootste talent dat Nederland in de jaren negentig heeft voortgebracht. Zijn erelijst is ondanks zijn achttien lentes al aardig indrukwekkend: goud en zilver in het dubbelspel bij de EK voor jeugd anno 1999, zilver bij de Top Twaalf voor junioren, slechts vier partijen verloren in de eredivisie.

En daar zal het niet bij blijven, want de in Hongkong geboren en in Middelburg getogen aanvaller is niet alleen talentvol maar, wat zelden voorkomt in het nationale pingpong, ook nog eens ijverig. Hij traint vijf dagen in de week twee uur en twee dagen zelfs vijf á zes uur. Geen wonder dat menig club in Duitsland begerig naar hem lonkt.

En Kalun Yu lonkt begerig terug, want hij is niet vies van een avontuur in de sterkste competitie ter wereld. 'Ik wil me verder ontwikkelen, fullprof worden, en dat betekent dat ik weg moet uit Nederland.' Heel 't Zand is hem dankbaar dat hij zijn vertrek wil uitstellen tot na de lentecompetitie. En dus, ook al wil meesterstrateeg Boon dat niet horen, tot na het volgende titelfestijn met bloemen, champagne en burgemeester Spahr van der Hoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden