Herdenking vliegramp leidt tot tweespalt

De ene partij herdenkt op 20 mei. Herdenking? Ja, op 25 mei, zegt partij twee. De slachtoffers van de vliegramp bij Zanderij worden herdacht met een voetbalwedstrijd én met een voetbaltoernooi....

Van onze verslaggever Willem Vissers

'De nabestaanden lijden onder deze ruzie', zegt Edu Nandlall, bestuurslid van de Stichting Kleurrijk 7 juni en mede verantwoordelijk voor het duel op 20 mei.

'Het is heel ordinair om die ruzie in de media uit te vechten. Ik doe het liever niet, het doet pijn, maar het moet. Want de nabestaanden willen die wedstrijd op 25 mei helemaal niet.'

'Het is dramatisch', zegt Roy de Miranda, voorzitter van de Stichting Platform Mondiaal Kleurrijk Voetbal 2000, kortweg Kleurrijk, de organisatie achter het toernooi op 25 mei. De Miranda drukt zich uit in kleurrijke volzinnen: 'Dit is een pandemonium van demonen die spelen rond de doden.' En: 'Het is een demonische cocktail van lijkenpikkerij.'

Op 20 mei is de eerste wedstrijd, in stadion de Kuip. Feyenoord speelt tegen de Suriprofs, onder wie Seedorf en Davids. Organisator: de Stichting Voetbal Suriname (SVS), in samenwerking met de Stichting Kleurrijk 7 juni.

En dan is op 25 mei een toernooi in Den Bosch, met Ajax, FC Den Bosch en een kleurrijk elftal. Organisator: 'Kleurrijk'. De partijen betwisten elkaars rechten.

Nandlall: 'Bij Kleurrijk zitten twee mensen die niets te maken hebben met de vliegramp. Weten zij wel wat emoties zijn? Ze verdelen straks de poen en gaan in Suriname een ijsje eten. Dat is crimineel.'

Bij de ramp met het SLM-toestel, op 7 juni 1989 bij Paramaribo, kwamen 176 mensen om het leven, onder wie de meeste voetballers van het Kleurrijk elftal. Nandlall behoorde tot de overlevenden.

De Stichting Kleurrijk 7 juni herdenkt elk jaar in relatieve stilte, onder meer met een kerkdienst.

'Na tien jaar wilden we op een goede manier afsluiten, met een wedstrijd. We namen contact op met de Suriprofs van SVS, omdat het een goede stichting is', aldus Nandlall.

Kleurrijk zegt elk jaar al wedstrijden te houden om te herdenken. Van de stichting is Sonny Hasnoe vice-voorzitter. Hasnoe was voor de ramp al nauw betrokken bij het Kleurrijk elftal dat in Suriname zou voetballen om het voetbal aldaar te promoten. Hij was dus wel degelijk betrokken bij de ramp.

Hasnoe vertoefde vier jaar in Suriname om zijn trauma te verwerken en keerde vorig jaar terug naar Nederland. Voor zijn vertrek was hij oprichter van SVS, waarmee Kleurrijk nu in de clinch ligt.

Roy de Miranda van Kleurrijk: 'Wij hebben geen energie om boos te zijn. Wij hebben ook overleg gevoerd met de KNVB en aangeboden een gemeenschappelijke herdenking te houden. De tegenpartij wenste dat niet.'

Op allerlei beschuldigingen, als zou zijn stichting geld in de zak steken en als zou hij een boodschappenjongen van Desi Bouterse zijn, wenst hij niet in te gaan.

'Wij zijn bonafide. Ik pas ervoor om me met het geruis der riolen bezig te houden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden