Herboren Pirates verslaat kampioen Pioniers

Het is niet alleen een doop op latere leeftijd, heel veel is anders geworden bij Pirates, de karaktervolle honkbalclub in Amsterdam-West....

PETER BRUSSE

Van onze honkbalmedewerker

Peter Bruin

AMSTERDAM/HOOFDDORP

En er komt nog iets moois. Volgend jaar volgt de verhuizing naar een nieuw te bouwen honk- en softbalcomplex in het stadsdeel Osdorp.

De terugkeer naar de hoofdklasse die na drie jaar kon worden gerealiseerd leidde in het openingsweekeinde van het nieuwe seizoen tot een opmerkelijke overwinning op landskampioen Pioniers. De 5-0 zege was vooral te danken aan pitcher Jerry Breek die, kauwend op een enorme pluk pruimtabak, moeiteloos stand hield tegen gerenommeerde jongens als Walker, De Haan, Wilson en Flanegin.

En aan een paar leuke acties van de infielders Romney en Belt en een aardige vangbal van Rikkert Faneyte. Wel moet worden gezegd dat Pioniers was gehandicapt omdat pitcher Callenbach al heel gauw met een hamstring-blessure moest uitvallen en ook de andere pitchers tobben met kwalen en blessures.

Daarom was coach Heiser gedwongen om Scholte ter Horst uit het tweede team mee te laten doen. Een succes was het niet en daarom besloot Heiser de laatste vier innings zelf maar op de heuvel plaats te nemen. Hij deed het niet onaardig, maar de beslissing was al gevallen. Een dag eerder was Pioniers met 13-3 de sterkste.

Het verschil tussen beide wedstrijden was de pitching. Breek bleek niet te vermurwen, zijn collega's Deken en van Wissen waren schijnbaar moeiteloos te raken. Gezamenlijk incasseerden ze in zeven innings 21 rake klappen. Hoofdcoach Chicho Jesserun oordeelde mild. 'We speelden wel tegen de sterkste club van het vorig seizoen.' Jesserun, opvolger en voormalig assistent van Charles Urbanus maar ook scout voor de Montreal Expos, is de geestelijk vader van de koppeling tussen Pirates en de Expos uit Montreal. Omdat Pirates nog geen sponsor had gooide Jesserun een balletje op bij general-manager Fred Ferreira. 'Hij zei dat we het maar eens moeten proberen'. Nu is de Expos de eerste major leaque-organisatie die samenwerkt met een Europese club.

De verbondenheid leidt er niet toe dat vanuit Montreal met dollars wordt gesmeten maar bestaat uit technische ondersteuning, begeleiding en opleiding van talentvolle spelers en materiaal zoals ballen, honkbalpakken en souveniers. Maar voor niks gaat de zon op, weten ze ook in Canada. Dus is afgesproken dat de jeugdopleiding van Pirates honkbaltalenten levert. Zoals Tim van Pareren. Hij tekende een contract en speelt nu in een rookie-leaque team van de Expos. Want al is Expos major leaque, de club kan het zich niet veroorloven dure sterren aan te trekken. In Montreal is ijshockey nu eenmaal veel populairder dan baseball. Daarom werkt Expos alleen met honkballers die, als ze goed zijn, snel worden verkocht om geld binnen te krijgen.

Chicho Jesserun, die ervaring als coach heeft opgedaan op Curaçao, drie maanden bij ADO en twee jaar Pirates, is blij met de samenwerking. En vooral met de door Expos geleverde coach Mall Willets die is gelouterd in de independent leaque en in Italië. 'Hij is nu zes weken hier en is met de pitchers begonnen. Met de hulp die we van hem krijgen zullen we beter moeten worden.'

Dat geldt niet meer voor de pitcher Kenji Itoh die ook door de Expos naar Amsterdam was gestuurd. In de oefenwedstrijden liet de Japanner geen beste indruk achter. Hij ondervond wat last van zijn arm en is onlangs vertrokken. Voor hem is buitenvelder Chris Cobb gekomen. Scouten zit Jesserun in het bloed. Eerst voor de Braves, nu de Expos.

Vijf jaar geleden verzocht de bekende Braves-scout Givanni Viceisza hem te assisteren bij een try-out voor jonge honkballers op Curaçao. Daar ontdekten ze Andruw Jones, een frèle puber van net vijftien jaar. Jesserun weet het nog precies. 'Hij was niet vooruit te branden. Ik ben achter hem gaan staan en heb hem gezegd, verdomme klootzak, laat toch eens zien wat je kunt. Niet te geloven wat hij daarna liet zien. Hij kon sprinten en slaan, niet normaal. Ik heb toen tegen Viceisza gezegd, als je hem niet neemt ben je de grootste stommeling die ik ken.'

Andruw Jones vertrok naar de Atlanta Braves. Volgens computerverwachtingen is Andruw Jones over een paar jaar een van de best-betaalde honkballers in Amerika.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden